Koffie voor 17:00 besteld, morgen in huis!


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: baristaworden@gmail.com
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Waarom verse koffiebonen zorgen voor de beste smaak en aroma

Waarom verse koffiebonen zorgen voor de beste smaak en aroma
oktober 14, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Waarom verse koffiebonen zorgen voor de beste smaak en aroma

14 oktober 2016

Koffie is de beste wekker ooit. Na het opstaan is het heerlijk om de geur van verse koffie te ruiken. Het fijne aroma hebben wij te danken aan verse koffiebonen. Zonder deze bonen is het maken van een heerlijk kopje koffie onmogelijk. Maar wanneer is een koffieboon eigenlijk vers?

Zelfgemaakte en verse koffiebonen

Eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Veel mensen halen namelijk de versheid van bonen en het zelf maken van bonen door elkaar. Er bestaat echter een verschil tussen beide manieren, die uiteindelijk leiden tot koffie. Een verse koffieboon verkeert in een uitstekende staat. Zo heeft het een fijne geur en goede oliën.

Het zelf maken van koffiebonen is een leuke taak, en is goed voor de kwaliteit van de koffie. Door hele bonen te gebruiken blijft het aroma en de oliën namelijk behouden. Daardoor is de smaak uiteindelijk een stuk beter dan die van voorgemalen koffie. Zelfgemaakte en verse koffiebonen verbeteren dus de kwaliteit.

Oude koffiebonen gebruiken

Voor een vers kopje koffie kun je uiteraard ook oude koffiebonen gebruiken. Dit grote nadeel hiervan is dat het aroma en de oliën grotendeels verdwenen zijn. Zodoende is er geen sprake meer van koffie met verse bonen. Na verloop van tijd gaat de kwaliteit van koffiebonen achteruit. Koffie over de houdbaarheidsdatum kun je in principe nog steeds drinken, maar de geur en de smaak zal veel minder goed zijn.

Versheid van de koffiebonen

Koffiebonen hebben veel zorg en aandacht nodig om vers te blijven. Zo zul je rekening moeten houden met de temperatuur en het licht rondom de bonen. Ook het zuurstof- en vochtgehalte spelen een rol bij de versheid van de koffie.

Bij een te hoog gehalte van de eerder genoemde elementen gaat de versheid van de koffiebonen achteruit. Je kunt het beste twee weken na het branden van de bonen genieten van een kopje koffie.

Datum van het branden op de verpakking

Als klant is het prima om een beetje assertief te zijn. Vraag bij de koffieproducent bijvoorbeeld eens naar de datum waarop de koffiebonen zijn gebrand. Grote merken vermelden het meestal niet op de verpakking van het product. Zo kom je het in de supermarkt bijna nooit tegen.

Het is dus te hopen dat de koffie echt vers is. Speciaalzaken hebben het meestal beter geregeld. Daar staat de datum van het branden namelijk wel op de koffievermeldt, bijvoorbeeld met een sticker. Ook op het wereldwijde web zijn er een aantal koffiezaken die hun producten verkopen inclusief branddatum.

Koffiebonen verpakken

Op een aantal manieren kun je de versheid van koffiebonen behouden. Zo is een goede verpakking erg belangrijk, omdat er op die manier weinig zuurstof bij de bonen komt. Een goede verpakking bevat meestal een zogeheten ‘semipermeabel ventiel’.

Het enige wat dit onderdeel uit de zak laat zijn gassen. Tijdens het branden van groene koffiebonen ontstaat er maar liefst tien liter gas. Dit bevat een groot deel van de smaak van de koffie. Het gas wil echter uit de koffiebonen ontsnappen.

Door de bonen na het proces van branden snel te verpakken voorkom je dat de smaak en versheid verdwijnt. Andere gassen kunnen dankzij het semipermeabel ventiel wel uit de zak ontsnappen.

De versheid van koffiesoorten

Het soort verpakking heeft invloed op de smaak en versheid van de koffiebonen. Bovendien blijft sommige koffie langer vers dan andere. Neem bijvoorbeeld gemalen koffie in de open lucht, waarbij in slechts 20 minuten een deel van de versheid verdwijnt.

Dit kun je zelf uitvinden door aan de koffie te ruiken na het openen. Ruik een halfuur later nog eens, en je zult ontdekken dat de koffie een minder fijn aroma heeft. Bonen in een papieren zak en in een laminaat verpakking doen er iets langer over.

Respectievelijk blijft deze koffie 1 tot 2 weken en een maand vers. Bonen in een laminaat verpakking inclusief ventiel (3 maanden) en edelgas in blik (6 maanden) blijven het langste vers.

Zelf koffie maken

Voorgemalen koffie brengt dus een aantal nadelen met zich mee. Zo blijft het maar een korte tijd vers. Zodoende kun je het beste zelf koffie maken in plaats van het te kopen. Daarmee hou je de touwtjes altijd in eigen handen. Je kunt bijvoorbeeld de fijnheid van het maken aanpassen, om de smaak van de koffie te verbeteren. De koffiebonen en voorgemalen koffie zijn bovendien gemakkelijk op te bergen in een afgesloten bus. Bewaar het vervolgens op een donkere plek, zoals een kast.

Koffiebonen uit de vriezer

Naast een donkere kast is ook de vriezer een goede bewaarplek voor koffiebonen. Deze zorgt er namelijk voor dat de bonen minder snel verouderen. Zodra je de koffiebonen uit de vriezer haalt dien je ze echter meteen te gebruiken. Het is zodoende niet verstandig om bij het maken van koffie alle bonen uit de vriezer te halen.

Wanneer je over een bonenmaler of volautomaat beschikt kun je het beste een klein gedeelte gebruiken. Daardoor blijft de versheid van de andere bonen behouden. Ook een tip is om een minder grote hoeveelheid koffie te kopen. Dit zorgt er namelijk voor dat de smaak beter behouden blijft.

Koffie van de beste kwaliteit

Verse bonen zijn zeer belangrijk voor de smaak van een kop koffie. Je wilt natuurlijk de beste kwaliteit producten in huis halen. Wel hangt hier meestal een prijskaartje aan. Het kopen van koffie bij een speciaalzaak is meestal een goede keuze. Informeer bij het personeel naar de branddatum van de koffiebonen. Als ze deze niet geven kun je het beter elders zoeken

Koffiepads en hun versheid

Ook met het gebruik van koffiepads kun je een smaakvolle kop koffie maken. Helaas gaat de versheid van dergelijke exemplaren vaak snel verloren, omdat de koffie is voorgemalen. Wel zou je een hervulbare pad kunnen kopen. Het voordeel is dat je jouw eigen bonen kunt kiezen, en dus niet afhankelijk bent van de producent. Hoe dan ook is het belangrijk om de versheid van koffie altijd goed voor ogen te houden.

Vers gebrande koffiebonen

Nieuwsbrief