Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Uitleg: van plant tot een bakje koffie

Uitleg: van plant tot een bakje koffie
mei 11, 2016 Frank Raveling
In Koffie origines

Uitleg: van plant tot een bakje koffie

11 mei 2016

Het magische koffieboontje dat miljarden mensen dagelijks scherpte en een lekker gevoel geeft. De mensheid kan niet zonder en heeft haar koffie nodig om normaal te functioneren. Hoe is het toch mogelijk? Een klein boontje dat zoveel impact op ons leven heeft. Bizar vinden wij, en daarom schrijven we vandaag over het proces: van plant tot een bakje koffie.

Terwijl jij lekker van je bakje koffie zit te genieten, wordt er ergens anders in de wereld hard gewerkt om jouw bakje koffie van volgende week tot stand te brengen.

Er worden veel stappen ondernomen om dat bakje koffie, die zo belangrijk voor jou is, tot stand te brengen. Boeren, exportbedrijven, tussenhandelaren en branderijen maken deel uit van het proces. Uiteindelijk beland de koffie via de supermarkt bij jou in de keuken of koop je een bakje koffie in een koffiebar. In dit artikel gaan we het complexe proces stap voor stap bespreken.

De plantage: het oogsten van de koffiebessen

Je zou het misschien niet verwachten, maar nog steeds wordt 80% van de wereld-koffieproductie geproduceerd door kleine koffieboeren. De overige 20% wordt geproduceerd door professionele plantages. Het grote verschil is dat de kleine boeren zonder moderne agrarische technieken werken, terwijl de grotere plantages veel sneller en efficiënter werken. Echter zegt dit helemaal niets over de kwaliteit en kunnen de beste bonen zowel van de kleine boeren als de grotere plantages af komen.

Bij de kleinere boeren worden de koffiebessen met de hand geplukt. Het voordeel hiervan is dat de onrijpe bessen niet geplukt worden, terwijl dit wel gebeurd wanneer de koffiebessen machinaal geoogst worden. Na het plukken wordt het vruchtvlees van de koffieboon ontdaan en de onrijpe bonen (indien nodig) verwijderd.

Nadat alleen de goede bonen over zijn gebleven worden deze 12 tot 36 uur opgeslagen in gisttanks en wordt de koffie gefermenteerd. Tijdens proces waarbij enzymen de suikerhoudende slijmlaag die de koffie omhult afbreken. Tot slot worden de bonen in de zon of machinaal gedroogd.

In de meeste gevallen gebeurd het verwijderen van het vruchtvlees, het selecteren van de beste bonen en het fermenteren van de koffiebonen door tussenhandelaren en dus niet door de koffieboeren zelf.

De export: het vervoeren van de bonen

Bij de exportbedrijven komt meer kijken dan alleen het vervoeren van de bonen. De exportbedrijven selecteren de koffiebonen nog een keer op formaat, soortelijk gewicht en kleur. De minder ontwikkelde koffiebonen worden gescheiden en verkocht aan B of C merken. Ook wordt de gedroogde koffie vaak gecontroleerd in de cupping-ruimte van de exporteur. De koffie wordt licht gebrand en vervolgens geproefd door een proever of cupper. Deze getrainde cuppers zijn in staat om 200 koffie’s per dag te proeven. De koffie wordt dan niet ingeslikt, maar uitgespuugd.

De koffie branden: de smaak van de koffieboon onthullen

De koffiebonen zijn groen van kleur als ze bij de koffiebrander binnen komen. Ook hebben ze geen noemenswaardige smaak of geur. Het is de verantwoordelijkheid van de koffiebrander om de karakteristieke smaak en geur van de koffieboon te onthullen door de bonen te branden. De groene koffiebonen kunnen in verschillende gradaties gebrand worden. Dit wordt ook wel het brandprofiel genoemd (van licht tot zwarte bonen).

Elke type boon vereist een ander brandprofiel om zodoende de karakteristieke smaak naar boven te halen. Alhoewel het niet perse noodzakelijk is worden koffiebonen voor bijvoorbeeld een espresso donkerder gebrand dan de bonen voor filterkoffie. Zoals je leest speelt de koffiebrander een belangrijke rol in de uiteindelijke kwaliteit van de koffiebonen en de smaak van het bakje koffie.

Na het branden van de koffiebonen worden de bonen in vacuüm verpakt. Dit is noodzakelijk om zodoende de versheid, gassen en smaak te behouden. De koffiebonen worden echter niet direct na het branden verpakt. Hier zit vaak nog een rustperiode tussen, zodat de koffiebonen kunnen ontgassen. Het wordt aangeraden om de koffie binnen 1 en 4 weken nadat de bonen gebrand zijn te consumeren.

De barista: het zetten van de koffie

De barista krijgt de verantwoordelijkheid om de smaakpotentie van de boon terug te laten komen in de koffie. Het is goed mogelijk dat het hele proces goed is verlopen, maar dat allerbeste bonen niet optimaal benut worden (en de koffie dus niet top is). Het resultaat van de koffiedrank hangt van verschillende dingen af, zoals de zetmethode, extractie- of de doorlooptijd, maalgraad van de koffiebonen, ratio koffie/water en de waterkwaliteit.

Er zijn dus ontzettend veel dingen waar een barista rekening mee moeten houden. Dit geldt zeker voor vandaag de dag, omdat koffiedrinkers veeleisender worden en steeds meer mensen een goede bak koffie van ‘slootwater’ kunnen onderscheiden.

Het beroep barista wordt steeds populairder en meer gewaardeerd. Over de hele wereld is een koffiecultuur ontstaan waar barista’s op hoog niveau hun bakje koffie proberen te verbeteren. In koffiesteden zoals Melbourne werken barista’s dagelijks aan het verbeteren van hun bak koffie. Dit doen ze allemaal op hun eigen manier, waardoor iedere koffiebar hier een eigen koffiesmaak heeft.

Hieruit blijkt meer weer hoeveel het samen komen onder het genot van een bakje koffie op het moment leeft. Ook is het natuurlijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan als barista.

Onze vers gebrande koffiebonen

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*