Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Tips voor het kopen van een koffiemolen

Tips voor het kopen van een koffiemolen
januari 17, 2017 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Tips voor het kopen van een koffiemolen

14 januari 2017

Het is slim om een koffiemolen te kopen, aangezien je dan altijd vers gemalen koffie klaar kunt maken – wat de smaak van de koffie ten goede komt. Als je hebt besloten om een koffiemolen te kopen, komen er automatisch vragen in je op zoals waar je op moet letten wanneer je op het punt staat om een koffiemolen te kopen.

Lees snel verder en wij geven je tips voor het kopen van een elektronische of een handmatige koffiemolen.

Waarom zou ik een koffiemolen kopen?

Wanneer mensen bij ons aan de deur kloppen en meer willen leren over koffie, raden we ze altijd aan om eerst een koffiemolen te kopen. Dit is een absolute must wanneer je jouw barista skills naar een hoge plan wilt trekken.

Eindelijk echte verse koffie!

Een koffiemolen is nodig, omdat de gemalen koffie die je in de supermarkt koopt lang niet zo vers is als de meeste mensen denken. Je krijgt pas verse koffie wanneer je de gemalen koffie direct nadat het gemalen is gebruikt. Ook heeft de branddatum invloed op de versheid van de koffie.

Het beste is om koffiebonen binnen de 2 weken na branddatum te gebruiken. Doe je dit niet, dan worden de koffiebonen minder vers. Lees hier meer over het belang van verse koffiebonen.

Nooit meer koffie weggooien

Daarnaast hoef je nooit meer koffie weg te gooien, omdat je zelf bepaalt hoeveel koffie je maalt. Wanneer je grotere zakken bij de supermarkten koopt, wil het nog wel eens voorkomen dat je koffie moet weggooien, omdat de gemalen koffie oud is geworden en daardoor niet lekker meer smaakt.

Zelf maalgraad instellen

Tot slot kun je zelf invloed uit oefenen op de maalgraad. Op deze manier kun je spelen met de maalgraad en ontdekken welke maalgraad de lekkerste smaak op levert. Elke zetmethode heeft weer een andere maalgraad nodig, dus er valt genoeg te experimenteren! Niet alle handmatige koffiemolens hebben de optie om de maalgraad zelf in te stellen. Let hier op wanneer je een handmatige koffiemolen kopen wilt.

Elektronische of handmatige koffiemolen?

En dan kom je voor de keuze te staan of je een elektronische of handmatige koffiemolen wilt kopen. Laten we beginnen met de vermelding dat een elektronische koffiemolen flink duurder is dan een handmatige koffiemolen. Wanneer je pas begint met je koffieavontuur thuis dan raden we jou altijd een handmatige koffiemolen aan. Deze doen het over het algemeen goed en zijn beter betaalbaar. Het voordeel van een elektronische koffiemolen is dat deze vaak nauwkeuriger zijn en dus betere resultaten leveren.

Er zijn goedkopere elektronische koffiemolens beschikbaar, maar deze werken lang niet altijd even goed. Wil je profiteren van de nauwkeurigheid van een elektronische koffiemolen, dan is het verstandig om wat dieper in de buidel te tasten.

Koffiemolens en koffie zetmethode

Wanneer je op het punt staat om een koffiemolen te kopen is het verstandig om de keuze voor den koffiemolen te laten afhangen van de koffiezetmethode die je gebruikt. Espressokoffie heeft namelijk een hele fijne maling nodig, terwijl je voor de French Press of de cafetière een grovere maling gebruikt.

De grovere maling is voor de meest koffiemolens geen probleem, maar een zeer fijne maling kan nog wel eens problemen opleveren. Wanneer je de slow coffee makers gebruikt, kun je prima een goedkopere koffiemolen kopen.

Ben je van plan om de koffiemolen te gebruiken voor een espressomachine of voor Turkse koffie? Dan is het wellicht beter om iets meer geld te besteden. In dit geval zouden we ook eerder neigen naar een elektronische koffiemalen, aangezien deze preciezer zijn.

Hoe wordt de gemalen koffie opgevangen?

Daarbij moet je ook rekening houden dat de koffiemolens verschillen in de wijze waarop de gemalen koffie wordt vrijgegeven. Dit kan middels een opvangbakje, een doseerunit of een filterdrager zijn. Wanneer je gebruik maakt van slow coffee makers of zetmethoden, is een opvangbakje prima te gebruiken. `

Maak je gebruik van een espressomachine, dan is het beter om voor een koffiemolen met een filterdrager of een doseerunit te kiezen. De filter van jouw espressomachine zou dan ook nog eens in de filterdrager van de koffiemolen moeten passen (vaak gaat dit wel goed).

Save

De doseerunit wordt meestal in de horeca gebruikt, omdat je hiermee een exacte hoeveelheid koffie kunt ‘aftappen’. Zo kun je de doseerunit instellen op ‘7 gram’ en dan kun je er vanuit gaan dat er altijd 7 gram uit komt.

Let op de toerental van de elektronische koffiemolen

Tot slot moet je letten op de toerental van de koffiemolen. Dit gegeven bepaalt namelijk deels de kwaliteit van de koffiemolen. Je kunt de koffiemolen onderscheiden in koffiemolens met hoog toerental, een geschakeld laag toerental of een direct laag toerental.

Bij een hoog toerental heb je kans dat de gemalen koffie bij hoge snelheden verbrand, wat een bittere smaak geeft. Deze koffiemolens gebruiken veel snelheid (wat warmte af geeft) om voldoende kracht te kunnen leveren voor het malen van de koffiebonen. De goedkopere elektronische koffiemolens maken hier vaak gebruik van.

Aangezien de laag toerental elektronische koffiemolens behoorlijk duur zijn, raden we jou aan om voor een geschakeld laag toerental koffiemolen te kiezen. Deze zijn een stuk goedkoper, worden minder snel warm en maken minder geluid bij het malen van de koffiebonen. Een koffiemolen met een laag toerental werkt nog preciezer en is een stukje beter, maar hier betaal je ook de hoofdprijs voor.

Zoals we eigenlijk na ieder bericht vermelden kun je ons altijd een berichtje sturen wanneer je vragen hebt over het kopen van een handmolen of het gebruik ervan. Hier vind je ons contactformulier of stuur ons een mailtje naar [email protected]

CAFEDE KONA Handmatige koffiemolen

Dit product is uitverkocht. 

Materiaal: hout, roestvrijstaal
Kleur: donkere houtkleur

  • Inclusief bonenreservoir
  • Koffiemolen van roestvrijstaal (RVS)
  • 3 maalstanden: grof, medium, fijn
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Geschikt voor alle handbrew koffiezetmethoden

30.00 25.00

Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

 


Essentiële barista tools