Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

  Review Philips 2200 EP2231/40

  Hallo! Mijn naam is Frank,

  Eindelijk, een jaar nadat de Philips 2200 ep2231/40 uitkwam, konden we deze eindelijk testen.

  Na 2 maanden deze volautomaat van Philips dagelijks gebruikt te hebben, schreven we een objectieve review met zowel de goede als de slechte punten. Hopelijk heb je er wat aan.


   

  Eindelijk, een jaar nadat de Philips 2200 ep2231/40 uitkwam, konden we deze eindelijk testen. Omdat ik op het moment van schrijven niet in Nederland ben, heeft mijn zus Ellen me geholpen met het testen van deze koffiemachine, die het apparaat nu ongeveer 2 maanden in bezit heeft.

  Met hoge verwachtingen hebben wij deze budgetvriendelijke koffiemachine van Philips in ontvangst genomen. Nu 2 maanden later, wat zijn onze bevindingen?

  *aan beeldmateriaal wordt nog aan gewerkt. We hopen snel onze eigen foto’s en video’s online te zetten.

   

  Kort samengevat:

  Een stijlvolle en elegante koffiemachine die dankzij zijn kleine formaat in iedere keuken past. De bediening is super eenvoudig dankzij het touchscreen en eveneens waren we erg te spreken over de smaak en kwaliteit van de espresso en de zwarte koffie.

  Helaas is het melkschuim wat waterig (verschillende soorten melk geprobeerd ) en maakt het best wat lawaai bij het malen van de bonen.

  De pluspunten

  De minpunten

  Strak, compact en luxe ontwerp

  Behuizing van plastic, voelt iets minder stevig aan

  Touchscreen werkt heel fijn

  Machine is luid bij het malen van de bonen

  Goede espresso en zwarte koffie

  Melkschuim iets wat waterig

  Weinig werk aan schoonmaak & onderhoud

   

  Allereerst, welke modellen vallen onder de Philips 2200-serie koffiemachines?

  De Philips 2200 Serie bestaat uit zes modellen. In de werkelijkheid zijn de verschillen minimaal, dus om het makkelijk te houden verdelen we de deze Philips koffiemachines in twee versies:

  Philips EP2224/40, EP2220/10, EP2221/40: Deze koffiemachines zijn uitgerust met een klassieke melkopschuimer. Beschikbaar in de kleuren: kasjmiergrijs, glossy black, matzwart*.

  Philips LatteGo: EP2231/40, EP2235/40, EP2230/10:deze volautomaten zijn uitgerust met een automatische melkopschuimer. Beschikbaar in de kleuren: zinkbruin, glossy zwart en matzwart*.

  *het nummer achter de / staat voor de kleur.

   

  Een lust voor het oog
  Vormgeving & ontwerp = 8.0

  Ondanks de plastic behuizing vinden wij de Philips 2200 ep2231/40 een lust voor het oog. De chique uitstraling is te danken aan het fraaie touchscreen, de matzwarte behuizing en de metalen rand rondom het touchscreen.

  Kunststof, kunststof en kunststof

  Alle onderdelen van de  Philips 2200 ep2231/40 zijn gemaakt van plastic. Dit is minder duurzaam dan metaal of roestvrijstaal, maar voor een budget machine kun je ook niet veel meer verwachten. Gelukkig is er gekozen voor een hoge kwaliteit kunststof dat niet perse goedkoop aanvoelt.

  Installeren melkbeker

  De machine beweegt niet en voelt stevig aan. Het installeren van de melkbeker had beter gekund; we missen hier een soort van ‘klik’ bevestiging, zodat je weet dat die vast zit. Maar goed, dit is geen groot probleem en went ook wel weer.

  Afsluiting bonenreservoir

  Nog een klein puntje van kritiek: de bonenreservoir is afgesloten met een losse deksel. We hadden liever gehad dat hier een scharniertje tussen zit, zodat deze niet los op het aanrecht komt te liggen wanneer je het reservoir bijvult.

  Compact formaat, kleine reservoirs

  Dankzij het compacte formaat neemt de Philips 2200 ep2231/40 weinig ruimte op het keukenblad in. Dit maakt deze koffiemachine voor iedere keuken geschikt. De afmetingen zijn: 24,7 x 43,4 x 36,6 cm. Deze machine heeft voldoende capaciteit voor een huishouden van 2 tot 4 personen met een maximale consumptie van 15 bakjes (zwarte koffie) per dag.

  Door het compacte formaat blijft er ook minder ruimte over voor het bonen-, water- en melkreservoir. Deze moeten regelmatig bijgevuld worden, wat hinderlijk kan zijn wanneer je bijvoorbeeld een verjaardag geeft.

  Het waterreservoir is 1,8 liter, maar doordat je de meegeleverde Aquafilter in het waterreservoir plaatst, blijft er nog maar ruimte voor 5 bakjes koffie over. Het bonenreservoir is goed voor 275 gram koffiebonen en het melkreservoir. Ook het lekbakje en het bakje met koffiedik moet je regelmatig legen.

  Aan de bovenkant zit een klein vakje voor gemalen koffie. Wij gebruiken deze zelf nooit, maar het kan handig zijn wanneer je gemalen koffie in huis hebt of af en toe decafé drinkt. Het is mogelijk om het tuitje aan te passen op basis van de grootte van het kopje.

  Fijne bediening, voldoende mogelijkheden

  Bediening & prestatie= 9

  Het touchscreen werkt heel fijn. Je hebt hier vier opties, namelijk heet water, zwarte koffie, espresso en een cappuccino. Per zetbeurt stel je de sterkte in (van 1 tot 3) en heb je de mogelijkheid om de hoeveelheid water in te stellen (van 1 tot 3).

  Via het instellingen paneel stel je de temperatuur in (normaal, hoog en maximaal). Wij hebben deze op maximaal ingesteld. Bij normaal vonden we de koffie echt te koud. De maalgraad heeft 12 maalstanden (wat echt een uitzondering is voor een budgetmachine). De maalgraad pas je aan middels een draaiknop in het bonenreservoir.

  Het is niet mogelijk om de temperatuur per zet beurt in te stellen. Dit pas je aan in het instellingsmenu. Dat vonden wij persoonlijk jammer, omdat dit iets teveel gedoe is.

  Voor de rest heeft deze machine voldoende mogelijkheden voor de prijs die je betaalt. Als je van veel opties en mogelijkheden houd, dan is deze koffiemachine misschien niet de juiste keuze.

  Hoe lang duurt het koffie zetten?

  • opstarten: 29 seconden
  • Doorspoelen: 20 seconden
  • Bonen malen: 10 seconden
  • Wachten: 20 seconden
  • Koffie-extractie: 40 seconden
  • Uitzetten: 15 seconden

  In totaal duurt het 1.59 min om een bakje koffie te zetten. Dit lijkt misschien wat lang, maar wij ervaren het niet als hinderlijk omdat we in de tussentijd wel iets anders weten te doen.

  Bonenmaler maakt veel lawaai

  We waren het er allemaal over eens: het lawaai tijdens het malen van de koffiebonen had wel wat minder gekund. Dit kan best hinderlijk zijn wanneer je tegelijkertijd met iemand een gesprek voert.

  Heerlijke espresso’s en zwarte koffie

  Kwaliteit van koffiedranken = 7.5
  Espresso & zwarte koffie = 9.0
  Cappuccino = 6.5 

  De kwaliteit van de espresso en de zwarte koffie was boven verwachting. De espresso heeft een mooie cremelaag en de smaken waren in balans. Het melkschuim vonden we tegenvallen, zowel bij gebruik van halfvolle en volle melk.

  Het melkschuim voelt wat waterig aan, wel was het melkschuim iets beter bij het gebruik van volle melk, maar nog steeds niet top. Dit is echter het probleem bij de meeste volautomaten en de Philips 2200 ep2231/40 was dus geen uitzondering.

  Verder is het niet mogelijk om de hoeveelheid schuim of melk in te stellen. Ook had het melkschuim iets warmer gekund. Dit maakt deze koffiemachine geschikt voor huishoudens die af en toe een cappuccino drinken en hier niet al te hoge eisen aan stellen.

  Nauwelijks onderhoud en schoonmaakwerk

  Onderhoud en schoonmaak = 9.0

  Wij vonden het onderhoud en schoonmaakwerk zeer eenvoudig, vandaar dat we dit aspect met een 9.0 beoordeelde. Deze machine spoelt zichzelf voor- en na het gebruik door. Zelf spoel je de lekbak, koffiedikbak, de melkbeker en de zetgroep af onder de kraan. De melkbeker is vaatwasbestendig.

  De zetgroep dien je wekelijks schoon te maken. Deze is uitneembaar en spoel je af onder de kraan. Eens in de twee maanden dien je deze grondig schoon te maken. Dit doe je met een reinigingstablet van Philips, waarmee je de machine doorspoelt. Eveneens dien je de bewegende onderdelen van de zetgroep eens per 2 maanden in te vetten met een smeermiddel van Philips.

  Aquafilter: iedere 3 maanden vervangen

  ‘’Dankzij het ingebouwde AquaClean-waterfilter hoef je de machine pas na 5000* kopjes koffie te ontkalken.’’ – aldus Philips. Je hoeft de machine inderdaad niet te ontkalken, maar pas wanneer je de machine thuis ontvangt kom je erachter dat je de Aquafilter iedere drie maanden moet vervangen, wat niet helemaal overeenkomt met 5.000 kopjes.. Jammer!

  Veelgestelde vragen

  Hoe werkt de bediening?

  Philips latte go 2200, hoe werkt de bediening?

  De bediening van alle serie 2200 modellen verloopt via een intuïtief touch display. Er wordt gebruik gemaakt van LED lights (bestaande uit meer dan 25 led lights) die snel reageren bij aanraking. Ondanks dat het geen touchscreen is, werkt de bediening heel soepel.

  Aan de linkerkant van het scherm selecteer je de gewenste koffiedrank en aan de rechterkant pas je de sterkte en volume aan. De machine schakelt automatisch wanneer het een langere tijd niet gebruikt wordt.

  Instellingsmogelijkheden met My Choice Coffee

  Instellingsmogelijkheden met My Choice Coffee

  Bij alle 2200 serie heb je keuze uit 12 maalstanden. Het beste laat je deze op de laagste maalstand staan, aangezien je een fijne maalgraad hebt voor een betere espresso. De maalgraad pas je aan via een draaiknop bovenop het koffieapparaat.

  Bij de uitvoeringen met een klassieke melkopschuimer kan alleen de sterkte en het volume van het water instellen via My Coffee Choice. Met de LatteGo modellen heb je de mogelijkheid om de volume van het melk aan te passen en kan je de temperatuur instellen.

  Bij het aanpassen van de volume heb je drie mogelijkheden. De eerste twee zijn de fabrieksinstellingen en de derde optie kan je aanpassen bij de instellingen.

  1. Espresso: 35/50/40 tot 230 ml.
  2. Americano: 50 ml koffie + 60 ml water / 50 ml koffie + 130 ml water / 40  – 230 ml koffie tot 400 ml water
  3. Cappuccino: 60 ml melk + 35 ml koffie / 100 melk + 50 ml koffie / tot 340 ml melk + 40 tot 230 ml koffie.
  4. Latte macchiato: 120 ml melk + 35 ml koffie / 230 ml melk + 45 ml koffie / tot 340 ml melk + 40 tot 230 ml koffie.
  5. Heet water: 60/160/ tot 400 ml

  LatteGo, wat houdt dit in?

  Philips LatteGo, wat houdt dit in?

  Een aantal modellen uit de 2200-series beschikken over het LatteGo melksysteem, namelijk: EP2231/40, EP2235/40, EP2230/10. Dit is een geautomatiseerd melksysteem dat je met een druk op de knop in gang zet. Je hebt keuze uit een cappuccino of een latte machiatto.

  De LatteGo produceert een luchtige melkschuim zonder bubbels. De temperatuur van het melkschuim bedraagt ongeveer 70 graden.

  Het fijne aan het LatteGo melksysteem van Philips is dat de onderdelen eenvoudig te verwijderen en schoon te maken zijn. Het bestaat slechts uit twee delen (geen buizen) die je onder de kraan afspoelt of in de vaatwasmachine plaatst.

  Keramische maalschijven, wat houdt dit in?

  Ook de Philips 2200 ep2231/40 uitgerust met keramische maalschijven

  Alle volautomatische espressomachines van Philips zijn uitgerust met keramische maalschijven. Deze gaan 20.000 kopjes mee. Het voordeel van keramische maalschijven is dat keramiek minder snel warm wordt als metaal. Dit voorkomt een verbrande koffiesmaak. Er zijn maar weinig espressomachines binnen de prijsklasse van de series 2200 die met keramische maalschijven uitgerust zijn.

  Zijn alle onderdelen vaatwasbestendig?

  Vaatwasmachinebestendige onderdelen 

  Het voordeel van de Philips 2200 modellen is dat deze voorzien zijn van vaatwasmachinebestendige onderdelen. Dit maakt het eenvoudiger om de machine schoon te houden. Een vaatwasmachine reinigt vaak beter dan wanneer je het met de hand onder de kraan afspoelt. Bij veel volautomatische espressomachines zijn de onderdelen niet geschikt voor de vaatwasser.

  Zijn alle onderdelen vaatwasbestendig?

  Vaatwasmachinebestendige onderdelen 

  Het voordeel van de Philips 2200 modellen is dat deze voorzien zijn van vaatwasmachinebestendige onderdelen. Dit maakt het eenvoudiger om de machine schoon te houden. Een vaatwasmachine reinigt vaak beter dan wanneer je het met de hand onder de kraan afspoelt. Bij veel volautomatische espressomachines zijn de onderdelen niet geschikt voor de vaatwasser.

  Voor wie zijn de Philips 2200 serie modellen bedoeld?

  Voor wie zijn de Philips 2200 serie modellen bedoeld?

  Voor een huishouden met 2 – 4 personen, maximum 15 – 25 bakjes koffie per dag. Dankzij het compacte formaat geschikt voor iedere keuken. Wij vonden deze koffiemachine minder geschikt voor mensen die veel koffie drinken of hoge eisen stellen aan de kwaliteit van de cappuccino.