Koffie voor 17:00 besteld, morgen in huis!


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: baristaworden@gmail.com
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Koffiebonen, welke moet ik kiezen?

Koffiebonen, welke moet ik kiezen?
maart 30, 2018 Frank Raveling
In Speciality koffie

30 Maart 2018

Bij koffie draait het om smaak. De één is tevreden met goedkope oploskoffie, terwijl de ander bereid is 10 euro te betalen voor een zak met 250 gram Speciality koffiebonen. Heeft de prijs invloed op de kwaliteit van de koffie? En waarom is het prijsverschil zo groot?

Na het lezen van dit artikel kom je erachter dat het onmogelijk is om verschillende soorten koffie te categoriseren, dat smaak per persoon verschilt en dat het de moeite waard is om een paar euro extra neer te leggen voor kwalitatieve koffie.

Koffiebonen, welke moet ik kiezen?

Robusta, arabica koffiebonen of een blend van deze twee?

Koffiebonen worden doorgaans onderverdeeld in drie categorieën (eerder legde ik uit wat het verschil is tussen arabica en robusta koffiebonen. Lees hier de verschillen.):

 • Robusta koffiebonen: bittere en sterke smaak, hoog cafeïnegehalte, doorgaans van mindere kwaliteit
 • Arabica koffiebonen: fruitige smaken, bevat meer antioxidanten, hogere prijs per kilo, doorgaans gezien als kwalitatieve koffie
 • Blend: mix van arabica en robusta koffiebonen, meestal in een verhouding van 80% arabica en 20% robusta. Geschikt voor koffie uit espressomachine.

Deze verdeling schiet tekort, als je het mij vraagt. Als koffieliefhebber kijk ik verder dan de benamingen ‘arabica’ of ‘robusta’ koffiebonen. Deze termen zeggen namelijk niet zoveel – aangezien het kwaliteitsverschil binnen arabica koffiebonen alleen al enorm groot is.

Wat is dan welk de juiste indeling?

Ik heb zitten nadenken over de juiste indeling van de verschillende soorten koffiebonen. Conclusie: deze bestaat niet. Er zijn 80 koffieproducerende landen met elk verschillende regio’s. Elke boer werkt ook nog eens onder andere omstandigheden op het gebied van:

 • Plan variëteiten (alleen arabica kent al meer dan 100 variëteiten)
 • Klimaat (weersomstandigheden kunnen per regio verschillen)
 • Seizoen (geen seizoen is hetzelfde)
 • Hoogte van de koffieplantage
 • Verwerkingsmethodes (natural, washed en honey processed)
 • Grondsoort en vruchtbaarheid ervan

En daar houdt het niet op. De branderij en de wijze waarop de koffie gezet worden, hebben eveneens een grote invloed op de smaak. Honderden manieren om koffie te roosteren. Honderden manieren om koffie te zetten. Een koffieboer kan hard werken aan koffiebonen van hoge kwaliteit, maar het is aan de branderij en de barista (jij in dit geval) om de smaakpotentie van het boontje vervolgens te benutten.

Speciality koffiebonen: kies voor de beste kwaliteit

De Speciality Coffee Association (SCA) – die de kwaliteit van koffie trainingen en koffiebonen waarborgt wereldwijd – heeft een label ‘Speciality coffee’ ontwikkelt. Eerder schreef ik een artikel over wat speciality koffie precies isKoffiebonen gecertificeerd als Speciality koffie voldoen aan strenge eisen. Slechts 10% van de totale koffieproductie voldoet aan deze eisen. Voor Speciality koffie betaal je al gauw meer dan 20 euro per kilo koffie.

Nederland heeft een aantal Speciality koffiebranderijen – vaak zijn dit micro branderijen waar het allemaal draait om kwaliteit in plaats van kwantiteit. We mogen best een beetje trots zijn, aangezien een aantal Nederlandse branderijen wereldwijd geprezen worden. Lees dit artikel maar eens.  Zelf vind ik het erg leuk om Speciality koffiebonen van verschillende branderijen te proberen. Je begint verschillende smaken te herkennen. Het gevaar is alleen dat je kieskeurig wordt en de supermarktkoffie van paps en mams niet meer kan waarderen.

En dan nu: handige tips voor het kopen van de lekkerste koffiebonen

Om het je wat makkelijker te maken, heb ik een aantal praktische tips opgesteld die je in je achterhoofd kunt houden wanneer je een koffiespeciaalzaak binnen stapt of koffiebonen online koopt:

 • Koop koffiebonen in plaats van gemalen koffie. Gemalen koffie is minder vers. Investeer daarom in een goede koffiemolen. Een handmatige koffiebonen koop je al vanaf een paar tientjes.
 • Maalgraad: pas de maalgraad aan op de zetmethode. Een espressomachine vereist een fijne maling, een filtermachine een grovere maling – voor een optimale smaak.
 • Roast: vaak ingedeeld in: licht, medium en donker. Hoe zwarter de kleur, hoe meer smaken vergaan zijn tijdens het roosteren. Kies voor een lichte of medium roast – de smaken blijven dan bewaard
 • Prijs: Ja, voor koffie van hogere kwaliteit betaal je meer. Dure koffie geeft echter geen garanties. Een goed voorbeeld is Luwak of civet koffie (dure koffie, maar vaak niet de beste koffie).
 • Branddatum: bij betere koffies staat de branddatum op de verpakking vermeldt. Hoe recenter de branddatum, hoe beter de smaak. Het zegt namelijk iets over de versheid van de koffie.
 • Koffiesoort: Ja, Arabica koffie is doorgaans van betere smaak (niet altijd).Het bevat fruitige smaken, minder cafeïne, is minder bitter en heeft nog eens gezondheidsvoordelen ook (antioxidants).

Ik denk dat smaak veel te doen heeft met wat je gewend bent. Als je je hele leven commercieel geproduceerde koffie gedronken hebt, dan vind je dat waarschijnlijk lekker smaken. En dat is prima. Geniet van het koffieavontuur zoals ik dat doe. Probeer verschillende soorten koffie, maalgraden en zetmethoden. Play with it, have fun with it.

Na verloop van tijd leer je smaken herkennen, ontwikkel je jouw smaakpupillen op het gebied van koffie en krijg je een persoonlijke voorkeur. Ik kan je niet vertellen welke koffie het beste smaakt, daar moet je zelf achter komen. Lees hier onze handleiding voor het vinden van de lekkerste koffiebonen.

Onze koffiebonen

VIEW ALL PRODUCTS