Wat is speciality coffee?

Koffie origines
Bijgewerkt op 22 nov 2023

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Wanneer je je iets meer verdiept hebt in koffie zal je ongetwijfeld de term ‘speciality coffee’ gehoord hebben. Speciality coffee is een bekende term in de koffiewereld en staat voor koffiebonen van de allerbeste kwaliteit.

In dit artikel zullen we uitleggen waar koffiebonen aan moeten voldoen om het label met speciality coffee te bemachtigen. 

Wat is speciality coffee?

In dit artikel geven wij een korte uitleg over speciality koffie. Wil je er graag meer in verdiepen dan zal je eens op de website van SCA moeten kijken. In deze link vind je in het officiele document van SCA over wanneer je koffie mag labelen met speciality koffie.

Waarom is speciality coffee bedacht?

De term Speciality coffee is bedacht door Erna Knutsen in 1974. Met dit label weet de consument dat het om de allerbeste kwaliteit gaat en dat hier een prijskaartje aan zit.

Slechts een klein deel van de totale koffieproductie wereldwijd val onder speciality coffee.

De richtlijnen van speciality coffee

De SCA (speciality coffee assosciation) heeft bepaalde richtlijnen opgesteld voor speciality koffie. Om de titel speciality koffie te mogen dragen zal de koffie aan een sterk aromatische smaak moeten voldoen.

Deze aromatische smaken worden alleen bereikt met arabica koffiebonen en komen vaak alleen tot stand in microklimaten.

In totaal zijn er 100 miljoen mensen die financieel afhankelijk zijn van de productie van koffie. Net als de totale markt van koffie is speciality coffee groeiende. Steeds meer koffiedrinkers zijn bekend met speciality koffie en zijn bereid extra geld neer te leggen voor koffiebonen van hoge kwaliteit.

Om tot speciality coffee te komen moet iedereen in de productieketen optimaal presteren: de koffieboer, de branderij en de barista. Dit is de reden dat je speciality koffie vaak ‘direct trade’ is. Zo krijgt de boer een eerlijke prijs en heeft de koffiebrander invloed op de smaak.

11 criteria waar speciality coffee aan moet voldoen

Er zijn 11 criteria opgesteld waar speciality coffee aan moet voldoen. Deze criteria worden wereldwijd erkend, omdat deze opgesteld zijn door SCA (een erkende associatie die de kwaliteit van koffie wereldwijd waarborgt). Tijdens het cuppen (proeven en beoordelen) van de koffie worden de 11 criteria beoordeelt:

 1. Fragrance/ aroma: de geur van de gemalen koffie (fragrance) en de geur van de gemalen koffie nadat het in aanraking is gekomen met heet water (aroma).
 2. Smaak: in dit geval gaat het om de algemene smaak van de koffie (ervaren tussen de eerste indruk en de nasmaak).
 3. Nasmaak: de smaak die na het drinken van de koffie in je mond blijft hangen. Hoe lang duurt de nasmaak en hoe intense is deze?
 4. Aciditeit: helderheid van de koffie, wat iets verteld over de zoetigheid van de koffie en het fruitige karakter.
 5. Body: hoe voelt de koffie in de mond? Een volle body is vergelijkbaar met melk en een dunne body met water.
 6. Balans: hoe is de balans tussen de verschillende smaakeigenschappen? Overheerst een zure of een bittere smaak of zijn ze goed in evenwicht?
 7. Zoetheid: in hoeverre zijn zoete smaken aanwezig? Zoete smaken staan gelijk aan fruitige smaken.
 8. Clean cup: heeft betrekking op de indrukken van de inname tot de nasmaak van de koffie.
 9. Uniformiteit: deze criteria heeft betrekking op de consistentie van de koffiesmaak wanneer er meerdere bakjes koffie gezet worden.
 10. Overall: heeft betrekking op de totale beleving die ervaart wordt tijdens het drinken van de koffie.
 11. Defecten: dit heeft betrekking op de negatieve smaken die afbreuk doen op de kwaliteit van de koffie.

De ene criteria weegt zwaarder dan de ander. Uiteindelijk wordt de geproefde koffie beoordeelt op deze 11 criteria en kan het een puntenaantal van 100 behalen. Het proeven noemen we cuppen.

Koffie die beoordeelt wordt met 90 tot 94 punten wordt premium speciality coffee genoemd en koffie van 95 tot 100 punten super premium speciality coffee.

Goede koffiebonen kopen? Bekijk onze testresultaten.

Thuis aan de slag?

Om het beste uit je koffiebonen te halen raden wij een filter-koffieapparaat of een espressomachine aan. Bij een espressomachine, ook wel een pistonmachine genoemd, doe je alle handelingen zelf. Het koffiezetten neemt meer tijd in beslag, maar zodoende haal je wel meer uit je koffie.

Waar wil je over lezen?

Koffie originesSpeciality koffie


2 +1 gratis
Verzilver met deze code: 2PLUS1