Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Hoe maak je snel cold brew koffie

Hoe maak je snel cold brew koffie
januari 30, 2019 Frank Raveling
In Koffie tips

Je hebt zin in cold brew koffie, maar op de traditionele manier duurt het maar liefst 24 uur. Cold brew wordt gemaakt met koud water en koffie. Door de lage temperatuur duurt het ontzettend lang om zijn smaak aan het water af te geven. De regel is: hoe kouder het water, hoe langer de extractietijd. Maar wil je nu toch snel een lekkere cold brew maken, dan bestaat daar een hack voor en in deze blog geef ik je dit simpel truckje met veel plezier mee!

Het voorwerp dat dit allemaal mogelijk maakt is een slagroomspuit. Een fles uit roestvrijstaal waar je een gaspatroon op draait. Hoe werkt het nu precies? Door de koffie en het water onder druk te zetten door middel van gas, vindt de extractie op een veel sneller tempo plaats en kan je al binnen 2 uur van je zelfgemaakte cold brew genieten in plaats van 24 uur te moeten wachten.

De ingrediënten:

  • 100 gram koffiebonen van goede kwaliteit
  • 500 gram water (liefst gefilterd water)

De instructies

Maal de koffie relatief grof (dezelfde grote die je voor een Chemex zou gebruiken). Bij voorkeur zou de maalgrootte zou 0,75mm tot 1 mm moeten zijn. Hier kan je alles terugvinden over de juiste maalgraad van koffie.

Je kan hier best een “burr-molen” voor gebruiken (een molen waar de koffie door valt). Met dit type molen blijven de deeltjes koffie zo gelijk mogelijk en krijg je een gelijke extractie.

Voeg je koffie en het water toe aan een slagroomspuit van 1 liter. Zet nadien de fles onder druk door middel van 3 slagroompatronen (N20). Dit doe je door de patronen er beurtelings op te draaien.

Vervolgens schud je voorzichtig heen en weer om alles goed te mengen. Maar schud zeker niet te hard, want dat zou voor een verstopping in de fles kunnen zorgen bij het vrijlaten van het gas.

Zet de fles voor 2 uur in de koelkast.

Na 2 uur houd je de slagroomspuit recht en laat je het gas voorzichtig ontsnappen.

Plaats voor volgens een koffiefilter op je drip brewer naar keuze (wij gebruiken het liefst deze Chemex).

Draai de dop van de slagroomspuit los en giet de inhoud door je koffiefilter om het dras te scheiden van je verse cold brew koffie.

En klaarenkees!

Nu is het tijd om van je koffie te genieten. Leng de cold brew met water aan tot je gewenste sterkte. Als je wil kan je hier ook (plantaardige) melk voor gebruiken om een cold brew latte te maken. Je kan zelfs heet water gebruiken om je eigen lekkere instantkoffie te maken.