Een espressomachine schoonmaken. Hoe doe je dat?

/, Barista info/Een espressomachine schoonmaken. Hoe doe je dat?

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Een espressomachine schoonmaken. Hoe doe je dat?

28 November 2017

Een espressomachine vereist schoonmaak- en onderhoudswerk. Door jouw espressomachine dagelijks door te spoelen en melkresten te verwijderen neemt de levensduur toe en verbetert de hygiëne. Hoe pak je dit op een goede manier aan?

Waarom is schoonmaken en onderhoud zo belangrijk?

  • Hygiëne: verspreiding bacteriën voorkomen
  • Een langere levensduur van jouw espressomachine: het verwijderen van kalkaanslag
  • Lekkere koffie: melkresten en andere viezigheid hebben impact op de smaak van de koffie

Dagelijks onderhoud

Er zijn een aantal handelingen die je dagelijks kunt uitvoeren. Hoe eerder je met onderhoud begint, hoe langer je kunt genieten van jouw espressomachine.

  • doorspoelen van de machine
  • reinigen van melkresten (stoompijpje, melkslangetje)
  • handmatig schoonmaken van de residubak, de lekbak, het rooster en de tuitjes waar de koffie uit komt. Doe dit met een zachte doek.

Koffiemachine ontkalken en reinigen

Voor de langere termijn is het belangrijk dat je de koffiemachine regelmatig ontkalkt. Hoe vaak je jouw espressomachine moet ontkalken, hangt af van de waterhardheid in jouw woonplaats. Je kunt het aantal keer dat je moet ontkalken verminderen door een waterfilter aan te schaffen. Deze waterfilter zorgt er voor dat er minder kalkopslag optreedt. De kosten voor een waterfilter bedragen ongeveer 15 euro en je zult deze om de 3 maanden moeten vervangen.

Melkslangetje of stoompijpje schoonmaken

Espressomachines met een melkslangetje of stoompijpje hebben extra aandacht nodig om twee redenen:

  • door melkresten kan de machine verstopt raken
  • door melkresten maken bacteriën van jouw espressomachine, hun woonplaats

SCHOONMAAKARTIKELEN

 

Stoompijpje reinigen

Bij een espressomachine met stoompijpje is het belangrijk dat je het pijpje schoon maakt na gebruik. Houd het pijpje onder stromend water en maak deze droog met een doek. Hoe langer je wacht met het schoonmaken van het tuitje, hoe lastiger het wordt.

Melkslangetje reinigen

Er zijn twee soorten espressomachines met een melkslangetje. Zuigt het slangetje melk op uit een beker of rechtstreeks uit een pak melk? Deze machines beschikken vaak over een automatische spoelstand – die je dient te gebruiken na het gebruiken van de melkfunctie.

Bij een geïntegreerd melkreservoir kun je gebruik maken van het schoonmaakprogramma. Met dit programma worden alle melkschuimonderdelen schoon gemaakt. Lees de handleiding goed door om erachter de komen hoe dit werk – dit verschilt namelijk per machine.

Bij alle espressomachines met een melkfunctie is het belangrijk dat je alle melkschuimonderdelen langs gaat met een doekje. Hiermee bedoelen we het tuitje waar het melk uitkomt, het uiteinde van het stoompijpje en onderdelen waar je melkresten ziet zitten.

Waterfilters aanschaffen?

Met een waterfilter ontkalk je de espressomachine minder vaak. Een waterfilter wordt aangeraden wanneer je in een gebied woont met een hoge waterhardheid. Deze gegevens kun je navragen bij het waterbedrijf.

Bij de meeste volautomatische koffiemachines kun je de waterhardheid instellen. De machine stelt vervolgens zelf de frequentie voor het ontkalken in.

Bij een waterhardheid die hoger is dan 10 HD, wordt een waterfilter aangeraden. Het is belangrijk dat je deze waterfilter (kosten rond de € 15) eens in de 3 maanden vervangt.

WATERFILTERS

Zo min mogelijk schoonmaak & onderhoud

Wie zijn machine tijdig schoonhoud, is op de langere termijn minder tijd kwijt aan schoonmaak en onderhoud. Daarom raden we aan om de machine door te spoelen na gebruik. Ook ontkalken is ontzettend belangrijk.

Onderhoudsvrije koffiemachines

Er zijn verschillende fabrikanten die werken aan onderhoudsvriendelijke koffiemachines. Zo beschikt de Saeco Incanto HD8917 over een ‘aquaclean-filter’, waardoor je pas na 5.000 kopjes koffie hoeft te ontkalken. De Miele CM7 ontkalkt geheel automatisch.

Bekijk hieronder de meest onderhoudsvriendelijke koffiemachines van dit moment:

Levensduur espressomachine

De levensduur neemt aanzienlijk toe wanneer er tijdig schoon gemaakt wordt. Bij de eerste 2.500 kopjes zal het nog weinig verschil maken – aldus de Consumentenbond. Na het gebruik van 5.000 kopjes zullen espressomachines die van minder onderhoud hebben genoten eerder gebrekkigen tonen. Genoeg redenen om goed schoon te maken dus!

VOLG ONS OP INSTAGRAM

LEESMATERIAAL

INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF

CATEGORIEËN

#TAGS