Espressomachine ontkalken? Zo doe je dat!

/, Barista info/Espressomachine ontkalken? Zo doe je dat!

Zo ontkalk je jouw espressomachine!

Wil jij iedere dag lekker koffie uit jouw espressomachine? Ontkalk het apparaat dan regelmatig. Door je espressomachine minstens twee keer per jaar te ontkalken, verleng je de levensduur van jouw espressomachine. Benieuwd hoe jij jouw machine ontkalkt? Je leest het hier!

Hoe werkt het?

Niet iedere espressomachine ontkalk je op dezelfde manier. Vaak staat in de handleiding beschreven wat jij bij jouw apparaat moet doen. In grote lijnen zijn dit de stappen die je doorloopt:

  1. Leeg het waterreservoir en verwijder, indien aanwezig, het waterfilter.
  2. Vul het lege reservoir vervolgens met de aangegeven hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Vul het reservoir aan met water.
  3. Zet een kom (waar net zoveel water in kan als in het reservoir) onder de espressomachine en zet de ontkalking in gang. Dit doe je door de espressomachine te starten.
  4. Gooi het vuile water weg, vul het reservoir met schoon water en spoel de espressomachine nogmaals door.

Praktische tips voor espressomachine ontkalken

Gebruik voor het ontkalken van jouw espressomachine alleen ontkalkingsmiddel. Wil jij jouw espressomachine minder vaak ontkalken? Kies dan voor een waterontharder. Dit apparaat is duur in de aanschaf, maar vermindert de hoeveelheid kalk in het water. Jouw espressomachine krijgt zo minder kalkaanslag. Veel mensen kiezen echter voor een waterfilter. Deze wordt in het waterreservoir geplaatst en filtert schadelijke stoffen. Kalk wordt echter niet gefilterd. Er kan dus nog steeds kalkaanslag in jouw espressomachine ontstaan met een waterfilter.

Wat moet je vooral niet doen?

Voor het ontkalken van jouw espressomachine mag je nooit azijn gebruiken. De kalkaanslag verdwijnt hierdoor niet. Azijn kan jouw apparaat zelfs beschadigen. Bovendien geeft azijn een aparte smaak mee aan de koffie. Gebruik je een waterfilter? Vergeet deze dan niet te verwijderen voor het ontkalken. Het filter kan namelijk beschadigen door de zuren in ontkalkingsmiddel.

Bekijk hier alle espressomachines met een automatische ontkalker. Wil je leren hoe je een professionele espressomachine ontkalkt? Volg dan één van onze SCA Barista cursussen.

LEESMATERIAAL

VOLG ONS OP INSTAGRAM

Keuzehulp: espressomachine kopen

Light Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Dark Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Espresso roast, Costa Rica

€ 10,75 voor 500 gr.

Proefpakket, Costa Rica

€ 14,95 voor 3 x 250 gr.