Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Espressomachine ontkalken? Zo doe je dat!

Espressomachine ontkalken? Zo doe je dat!
september 28, 2018 Frank Raveling
In Koffie tips

Zo ontkalk je jouw espressomachine!

Om keer op keer het beste kopje koffie uit je espressomachine te toveren is het aangeraden om je espressomachine regelmatig te ontkalken. Kalk kan niet alleen de machine stuk maken door de opbouw van kalkaanslag in de machine, maar ook de koffie zal minder goed smaken.

Het water kan namelijk minder stoffen uit de koffiebonen opnemen als er kalk aanwezig is. Door je espressomachine minstens twee keer per jaar te ontkalken verleng je niet alleen de levensduur van je machine aanzienlijk, maar kan je blijven genieten van lekkere koffie.

Hoe werkt het?

Niet iedere espressomachine ontkalk je op dezelfde manier. Vaak staat in de handleiding beschreven wat jij bij jouw apparaat precies moet doen. In grote lijnen zijn dit de stappen die je doorloopt:


  1. Leeg het waterreservoir en verwijder, indien aanwezig, de waterfilter.
  2. Vul het lege reservoir vervolgens met de aangegeven hoeveelheid ontkalkingsmiddel. Vul het reservoir aan met water.
  3. Zet een kom (waar net zoveel water in kan als in het reservoir) onder de espressomachine en zet de ontkalking in gang. Dit doe je door de espressomachine te starten en indien aanwezig het ontkalkingsprogramma te starten.
  4. Gooi het vuile water weg, vul het reservoir met schoon water en spoel de espressomachine nogmaals na om alle restanten van het ontkalkingsmiddel te verwijderen.

Praktische tips voor espressomachine ontkalken

Gebruik voor het ontkalken van jouw espressomachine alleen ontkalkingsmiddel. Wil jij jouw espressomachine minder vaak ontkalken? Kies dan voor een waterontharder. Dit apparaat is duur in de aanschaf, maar vermindert de hoeveelheid kalk in het water. Jouw espressomachine krijgt zo minder kalkaanslag.

Veel mensen kiezen echter voor een waterfilter. Deze wordt in het waterreservoir geplaatst en filtert kalk en andere mineralen uit het water. Alle kalk wordt echter niet gefilterd op deze manier. Er kan dus nog steeds kalkaanslag in jouw espressomachine ontstaan met een waterfilter.

Wat belangrijk is bij het plaatsen van een nieuwe filter is de datum in te stellen zodat je weet wanneer je deze moet vervangen. Als je dit niet doet, is de filter verzadigd en werkt de filter niet meer.

Hier vind je de juiste filter voor jouw espressomachine.

Wat moet je vooral niet doen?

Voor het ontkalken van jouw espressomachine mag je nooit azijn gebruiken. De kalkaanslag verdwijnt hierdoor niet. Azijn kan jouw apparaat zelfs beschadigen. Bovendien geeft azijn een aparte smaak aan de koffie. Gebruik je een waterfilter? Vergeet deze dan niet te verwijderen voor het ontkalken. Het filter kan namelijk beschadigen door de zuren in ontkalkingsmiddel.

Bekijk hier dé meest onderhoudsvriendelijke espressomachines uit onze TOP-10 beste volautomatische koffiemachines van 2020