Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Hoe maak je een perfecte espresso

Hoe maak je een perfecte espresso
juli 1, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Hoe maak je de perfecte espresso?

Het maken van een perfecte espresso hangt van verschillende factoren af, zoals o.a. de koffiebonen, de extractie en andere details. Het is belangrijk dat je eerst het maken van een goede espresso beheerst voordat je aan de slag gaat met andere koffiedranken.

De espresso is namelijk de basis voor veel koffievarianten, zoals de caffè americano en de cappuccino. Lees mee en ontdek hoe je de perfecte espresso zelf met een espressomachine kunt maken.

Benodigdheden

Materialen

 • Espressomachine
 • Koffiemolen
 • Stopwatch
 • Thermometer
 • Glas of mok van 80 ml + lepeltje

Ingrediënten

 • Espressobonen

Aan de slag

Voordat je begint is het belangrijk dat je de espressomachine, de filterhouder en andere materialen goed schoon maakt. Dit doe je door de machine kort door te spoelen (hooguit 2 seconden) en de filterhouder onder de kraan af te spoelen. Laat de machine nooit te lang doorspoelen, want dan zal de watertemperatuur in de koffiemachine afnemen. Na het schoonmaken is het belangrijk dat je alle materialen goed droog houdt om zodoende de luchtvochtigheid in de buurt van de bonen stabiel blijft. Verder is het belangrijk dat je de filterhouder altijd in de zetgroep plaats wanneer je deze niet gebruikt. Zo blijft deze op temperatuur.

Tot slot is het van belang dat je de mok/glas goed voorverwarmd. De meest espressomachines hebben hier een verwarmplaat voor. Als dit niet het geval is of de verwarmplaat doet het niet, kun je de mok/glas met warm water voorverwarmen. Verwarm de mok/glas nooit met water uit de espressomachine. Dit water is vaak te heet (waardoor de koffie verbrand) en zal de watertemperatuur doen laten afnemen. Bij deze de stappen voor het maken van je eigen espresso:

1. Vul de filterhouder met 7 – 9 gram koffie. Maal nooit meer koffie dan de benodigde hoeveelheid. Gemalen koffie moet vers zijn voor de perfect espresso.

2.Gebruik je vinger om de gemalen koffie over de filterhouder de verdelen en verwijder ook alle koffierestanten aan de zijkanten van de houder. Het is belangrijk dat je de koffie gelijkmatig verdeeld. Doe je dit niet, dan heeft dit nadelige gevolgen voor de extractie: water kiest altijd voor de weg met de minste weerstand (daar waar het minste koffie zit), waardoor de aroma van de koffie vrijkomt.

3.Gebruik een roestvrijstalen tamper en stamp de koffie (met een gestrekte arm) stevig aan. Draai de tamper een keer rond en bekijk het resultaat. Bij de meeste tampers geeft een rand aan de binnenkant aan hoe ver je de gemalen koffie moet aandrukken.

Zorg ervoor dat de gemalen koffie nog steeds eerlijk verveeld is. Dit is een kwestie van oefenen.Door het vaker te doen zal het steeds makkelijker worden en weet je precies hoeveel kracht je moet zetten.

Uiteindelijk zal het je moeten lukken om met 20 – 25 KG druk te zetten. Voordat je de filterhouder in de espressomachine draait (op 8 uur), kijk je nogmaals of de randen van de filterhouder goed schoon zijn. Dit om te voorkomen dat er koffierestanten in de mok vallen.

4. Staan alle instellingen van de espressomachine goed? De hoeveelheid water per espresso zou 30 ml moeten zijn.

5.Plaats de filterhouder in de espressomachine, druk op de startknop en schakel de stopwatch in. De ideale doorlooptijd is 25-28 seconden, waarbij het 3 seconden duurt voordat de eerste koffie in het kopje beland.

Laat de koffie even staan en afkoelen tot 65 ºC. Pas dan is de koffie klaar om gedronken te worden!

Een kortere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden

 • De maalgraad is te grof
 • Koffie aroma’s worden niet meegegeven aan het stromende water
 • Lichte crèmelaag (met grote belletjes)
 • De koffie is slap (weinig smaak)

Een langere doorlooptijd dan 25 – 30 seconden

 • De maalgraad is te fijn
 • Donkere crèmelaag (met evt. een gat in het midden)
 • De koffie smaakt aangebrand (bitter)
 • De koffie is te sterk

De juiste maling

Vers gebrande koffiebonen