Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Een dag op de koffieplantage: van zaadje tot kop koffie

Een dag op de koffieplantage: van zaadje tot kop koffie
april 11, 2019 Frank Raveling

In deze blog neem ik jullie mee naar Finca Accasia in Colombia, waar al zeventig jaar koffie wordt gekweekt. Het duurt liefst vier jaar vooraleer er koffie geoogst kan worden nadat het zaadje is geplant. Hoe dit lange proces in zijn werk gaat lees je in deze blog.

Finca Accasia, Colombia

Finca Accasia is gelegen in Salento, Colombia. De boerderij ligt dichtbij de evenaar op 1.700 m hoogte, ideaal om koffieplanten te verbouwen. Naast koffie worden er ook verschillende tropische fruitsoorten gekweekt zoals: passievrucht, mango en guave.

Koffieplanten kweken

Het begint allemaal bij het zaadje ofwel de koffieboon. Deze bonen moeten kraakvers geplant worden anders ontkiemen ze niet en is er dus geen sprake van een koffieplant. Na het ontkiemen blijven de jonge plantjes goed beschermd tegen de zon, de regen en dieren.

Slider met alle foto’s van de koffieboerderij.

Vooraleer de planten uit hun beschermde omgeving worden gehaald in het veld worden geplant, moeten ze enkele maanden in potten groeien. Vaak worden hier plastic zakjes voor gebruikt. Als de planten groot genoeg zijn, worden ze in het veld geplant. Hier moeten ze nog een hele tijd groeien vooraleer er geoogst kan worden. Ze worden meestal op een helling gezet. Zo is er een goede water afvoer en worden ziektes in de bodem tegengehouden. Daarnaast staat de plant ook graag in de schaduw en worden ze het grootste deel van de dag afgeschermd van de zon.

Na vier jaar komen de eerste kleine witte bloempjes aan de plant. Elk bloempje zal later een bes worden, ook wel de ‘cherry’ genoemd vanwege zijn rode kleur die aan kersen doet denken. Nadat de bloemen zijn afgevallen groeien er groene bessen aan de plant die verder rijpen tot ze een diep rode kleur krijgen.

koffiebessen

De ‘cherries’ worden op deze boerderij met de hand geplukt, maar er zou ook een machine gebruikt kunnen worden. Deze methode levert echter koffie op van mindere kwaliteit omdat er ook bessen geplukt worden die nog niet helemaal rijp zijn.

Vervolgens moeten de zaden van de bessen gescheiden worden door ze door een speciale molen te halen.

Verwerking koffiebonen

Er zijn een aantal methodes die kunnen worden toegepast voor het verwerken van de koffiebonen en -bessen. De droge methode (natural process) is de eerste methode waarbij de bessen worden gedroogd alvorens ze te scheiden van de bonen. Deze methode geeft een zoete en aardse smaak.

De tweede methode is de natte methode (washed). Hierbij worden de bonen ‘gewassen’ wat over het algemeen een betere kwaliteit geeft en er ook wat meer zuren naar boven komen. Deze laatste methode wordt op de boerderij toegepast.

Koffie kan bijna gezet worden..

Vervolgens worden de koffiebonen gedroogd op grote matten. Eens ze droog zijn worden ze ingepakt om te exporteren of naar de koffiebrander te sturen. De meeste boerderijen exporteren hun beste koffie, maar deze boerderij levert enkel aan lokale koffiebars en voor eigen gebruik.