Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Drip vs. immersion zetmethoden

Drip vs. immersion zetmethoden
april 26, 2017 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Drip vs. immersion zetmethoden

26 April 2017

Zoals je weet zijn er talloze handbrew zetmethoden om koffie te zetten, welke we kunnen onderscheiden in immersion en drip coffee methoden.

Sta je op het punt om een slow coffee zetmethode te kopen, dan is het goed om de verschillen te weten tussen immersion vs. drip coffee zetmethoden.

Lees verder en wij geven we inzicht in de verschillen in werkwijze, extractie en smaak.

Onder immersion zetmethoden verstaan we de french press, de siphon en de aeropress. Drip coffee methoden zijn V60, chemex, Kalita en de Beehive.

Het grote verschil in bereidingswijze is dat het water voor een langere tijd in aanraking is met de gemalen koffie bij de immersion zetmethoden dan bij de drip methoden, waarbij het water door de gemalen koffie druppelt. Een klein verschil zou je zeggen, wat grote verschillen oplevert in extractie en smaak.

Het verschil in extractie

Zoals eerder aangegeven blijft het hetzelfde water bij immersion methoden in contact met het water, terwijl er bij de slow coffee methoden er constant een aanvoer is van vers water.

Het ‘extractievermogen’ van het water bij de immersion methoden wordt tijdens het brewen minder, omdat constant hetzelfde water gebruikt wordt. Er zullen dus minder koffiedeeltjes opgenomen worden, wat resulteert in minder sterkte koffie.

We kunnen dus zeggen dat de drip coffee zetmethoden over het algemeen efficiënter zijn dan de drip coffee zetmethoden. Wanneer je voor 200 ml koffie 15 gram gemalen koffie gebruikt, zal het TDS percentage bij de drip coffee methoden hoger uitvallen, wat resulteert in sterkere koffie.

Het TDS percentage zegt iets over de hoeveelheid opgeloste stoffen in het water.

TDS meters worden vaak gebruikt om te kijken wanneer de filter vervangen moeten worden.

Over het algemeen heeft koffie van een immersion methode meer body in vergelijking met een koffie van een slow coffee methode. Het is lastig om iets nuttigs te zeggen over de verschillen in smaak, omdat elke zetmethode andere smaakeigenschappen uit de gemalen koffie onttrekt.

Lees hier meer informatie over slow coffee methoden.


Essentiële barista tools

[/spb_text_block]