Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De syphon zetmethode. Hoe werkt het?

De syphon zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De syphon zetmethode. Hoe werkt het?

29 June 2016

De meeste barista’s zullen het met mij eens zijn dat de syphon methode één van de spectaculairste methode is om koffie te zetten. Dit maakt het extra leuk om ermee te experimenteren, wat veel koffieliefhebbers dan ook doen.

Als je de syphon op de juiste manier gebruikt, kun je er lekkere koffie mee zitten, die zich het best laat omschrijven als ‘crisp’ en en ‘clean’. We zien de Syphon methode, waarvan de techniek al sinds 1840 gebruikt wordt, steeds vaker in koffiehuizen opduiken.

Overigens is een syphon goed te betalen, dus je zou het eventueel zelf thuis kunnen uitproberen.

Het principe van de Syphon is de wisselwerking tussen drukopbouw en vacuüm trekken. Door water op te warmen in de onderste bol ontstaan er waterdampen (en dus stoomdruk). Het warme water blijft in het bovenste gedeelte, omdat de hete lucht zich uit zet. Zodra je de vlam onder het het stelsel uit zet, wordt het water doormiddel van vacuümtrekken naar beneden gezogen.

Uiteindelijk is het bij deze methode (en eigenlijk bij alle koffiezetmethoden) belangrijk dat je de aandacht focust op de extractietijd. In het begin zal dit lastig zijn, maar na verloop van tijd leer je de methode kennen en wordt het makkelijker. De duur van de extractietijd zal je deels moeten laten afhangen van persoonlijke voorkeuren. Houd je van een sterke/branderige bak dan zal de extractietijd langer moeten zijn. Wil je liever een milde koffiesmaak, dan kan de extractietijd wat korter.

Wat heb je nodig?

  • een syphon
  • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
  • verse koffiebonen
  • gefilterd water (of Spa Blauw)
  • thermometer
  • stopwatch of timer op je smartphone
  • digitale weegschaal
  • roerstaaf
  • mok/beker/kopje

Stappenplan de syphon zetmethode

  • In het geval je van plan bent om één bak koffie te zetten, maal je 15 – 18 gram koffie. De maalfijnheid ligt tussen keukenzout en zeezout.
    Plaats het filter in het bovenste glas en vul de onderste bol met 250 ML water, op 80 tot 90 graden.
  • Draai de siphon in elkaar en steek de gasbrander aan. Laat de bovenste gedeelte er eerst los in hangen. Pas als het water goed kookt, draai je deze er vast op.
  • Voeg de koffie toe wanneer het water zich in het bovenste gedeelte bevindt. Roer in totaal 10 keer.
  • Laat het water een minuut staan, roer nog een 4 keer door en zet de vlam uit. De koffie zal automatisch door de filter heen lopen.
  • De koffie is klaar om geschonken te worden! Vergeet niet om de siphon goed schoon te maken.

Het assortiment van CAFEDE KONA