Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De snelfilter zetmethode. Hoe werkt het?

De snelfilter zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De snelfilter zetmethode. Hoe werkt het?

29 Juni 2016

Filterkoffie is nog steeds de populairste methode voor het zetten van koffie binnen de Nederlandse huishoudens. De methode werkt vrij eenvoudig en daarbij is het een pure manier van koffie drinken. Met de juiste koffiebonen en gefilterd water blijft de smaak van koffiefilter over het algemeen constant, terwijl bij andere methoden de smaak per kopje verschillend kan zijn.

Dit komt omdat er bij filterkoffie weinig handelingen aan te pas komen en de machine eigenlijk het werk doet. Dit maakt het tevens makkelijker om zonder al teveel handelingen grote hoeveelheden koffie te produceren. Ideaal wanneer de visite langs komt!

Ondanks de goede koffieoogsten en de toegenomen productie van koffiebonen blijft het voor de producenten lastig om aan een blijvende vraag naar kwaliteitskoffie te voldoen. Met name de ‘cold brew coffee’ varianten deden het bijzonder goed in de voorgaande jaren. In de periode van 2011 – 2016 was er een groei te bespeuren van maar liefst 580%.

Wat betreft 2016 is het duidelijk dat die trend doorzet, het is nu toe het beste jaar voor deze koffievariant als we puur kijken naar de B2C omzet. Met degelijke cijfers is het duidelijk dat de moderne koffieliefhebber zich graag laat verwennen met nieuwe innovatieve manieren van koffie drinken.

Wat heb je nodig?

 • een filterkoffie apparaat
 • papieren filter
 • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
 • verse koffiebonen
 • gefilterd water (of Spa Blauw)
 • digitale weegschaal
 • roerstaaf
 • mok/beker/kopje

Tips voor de beste filterkoffie

Omdat elk filterkoffie apparaat verschillend is, geven we een aantal tips die je kunnen helpen bij het verbeteren van de koffie.

 1. Gebruik gefilterd water. Dit is niet alleen beter voor de smaak van de koffie (er zitten namelijk meer mineralen in gefilterd water), maar ook beter voor de levensduur van je koffiemachine, wegens kalk.
 2. Geef de voorkeur aan witte filters. Deze zijn over het algemeen schoner en hebben minder invloed op de smaak van de koffie dan bruine filters.
 3. Spoel de papieren filter goed door: hiermee voorkom je een nare papierensmaak.
 4. Loopt het water snel door? Kies dan voor een fijnere maling. Loopt het water langzaam door? Kies dan voor een grovere maling.
 5. Koffie klaar? Laat de koffie niet te lang op de warmhoudplaatje staan. Hierdoor raken aroma’s verloren, en wordt de smaak beïnvloed.
 6. Iets wat we nog wel eens vergeten te doen: het schoonhouden van de kan en de machine. Daarbij is het beter om de kan met de hand te plaatsen in plaats van de vaatwasser.

Filterkoffie gezonder dan espressokoffie

Jawel, je leest het goed: filterkoffie is gezonder dan espressokoffie. Volgens de richtlijnen Goede Voeding van Gezondheidsraad wordt filterkoffie als de gezondste koffievariant gezien. De filter houdt de cholesterolverhogende stof cafestol tegen, iets wat niet het geval is espressokoffie. Bron: gezondheidsraad.nl

Het assortiment van CAFEDE KONA