Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

De percolator methode, ook wel een Italiaanse Mokkapot genoemd, is een ouderwetse methode die met name in de jaren ’50 en ’60 veel gebruikt werd in Italië. Het is de enige handmatige zetmethode waarmee je een fatsoenlijke ‘espresso’ zet.

De methode is over het algemeen vrij simpel, maar enig geduld is wel een vereiste (ca. 6 kopjes in 10 – 12 minuten). Bij deze van oorsprong Italiaanse methode wordt het water extreem warm, waardoor de koffie een branderige smaak kan hebben. 

Het is de kunst om de juiste extractie tijd te vinden, zodat de koffie zijn originele smaak behoudt en niet te branderig wordt.

Wat heb je nodig?

  • een percolator
  • een kookplaat (elektronisch of op gas)
  • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
  • verse koffiebonen /
  • gefilterd water (of Spa Blauw)
  • thermometer
  • stopwatch of timer op je smartphone
  • digitale weegschaal
  • roerstaaf
  • mok/beker/kopje

Bekijk hier ons assortiment met goede koffiebonen

Stappenplan percolator

  1. Schroef de percolator los van elkaar en vul het onderste gedeelte met koud en gefilterd water. Zorg ervoor dat het ventiel niet onder water komt te staan, anders kan de pot uit elkaar klappen.
  2. Vul het bakje met gemalen koffie (ongeveer tussen 15 – 18 gram).
  3. Draai de precolator weer in elkaar. Het is belangrijk dat de filterschijf goed op de rubberen pakking gedraaid wordt.
  4. Plaats de precolator op het fornuis op een laag vuurtje.
  5. Na ongeveer drie minuten, wanneer de koffie begint te borrelen, kun je de pot van het fornuis halen. Doe dit op tijd, zodat de edele delen van de koffie worden geëxtraheerd.
  6. Roer de koffie door met een lepel, en de koffie is klaar om gedronken te worden.
  7. Zorg ervoor dat je na afloop de percolator goed schoonmaakt met de hand.

Jaarlijks brengen wij een TOP-10 uit met de beste koffiemachines, de beste volautomatische espresso machines, de beste pistonmachines en de beste koffiezetapparaat met cups