Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De percolator zetmethode. Hoe werkt het?

19 Juni 2016

De percolator methode is een ouderwetse methode die met name in de jaren ’50 en ’60 veel gebruikt werd. Desondanks wordt de percolator nog steeds gebruikt. Sterker nog, doordat de hernieuwde belangstelling voor slow koffie onder koffiedrinkers wordt de percolator populairder. Je ziet de methode terug in koffiebars en ook beginnen mensen er thuis mee te experimenteren.

De methode is over het algemeen vrij simpel, maar enig geduld is wel een vereiste (ca. 6 kopjes in 10 – 12 minuten). Bij deze van oorsprong Italiaanse methode wordt het water extreem warm, waardoor de koffie een branderige smaak kan hebben. 

Het is de kunst om de juiste extractie tijd te vinden, zodat de koffie zijn originele smaak behoudt en niet te branderig wordt.

Bij de percolator wordt het water onder in het waterreservoir verwarmd. Het water gaat op een gegeven moment koken, waardoor de waterdampen via een pijpje naar boven worden gedrukt. Zodra het waterdamp in het bovenste gedeelte (de percolator) komt, druppelt het water over de gemalen koffie en belandt het uiteindelijk weer in het onderste gedeelte.

De gemalen koffie stop je in een aluminium bakje met gaatjes, dat zich in het midden van de percolator bevindt. Doordat de percolator slechts een paar tientjes kost (en de koffie bij de juiste extractie heerlijk kan smaken) is het absoluut de moeite waard om het thuis een uit te proberen.

Wat heb je nodig?

 • een percolator
 • een kookplaat (elektronisch of op gas)
 • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
 • verse koffiebonen
 • gefilterd water (of Spa Blauw)
 • thermometer
 • stopwatch of timer op je smartphone
 • digitale weegschaal
 • roerstaaf
 • mok/beker/kopje

Stappenplan percolator

 1. Schroef de percolator los van elkaar en vul het onderste gedeelte met koud en gefilterd water. Zorg ervoor dat het ventiel niet onder water komt te staan, anders kan de pot uit elkaar klappen.
 2. Vul het bakje met gemalen koffie (ongeveer tussen 15 – 18 gram).
 3. Draai de precolator weer in elkaar. Het is belangrijk dat de filterschijf goed op de rubberen pakking gedraaid wordt.
 4. Plaats de precolator op het fornuis op een laag vuurtje.
 5. Na ongeveer drie minuten, wanneer de koffie begint te borrelen, kun je de pot van het fornuis halen. Doe dit op tijd, zodat de edele delen van de koffie worden geëxtraheerd.
 6. Roer de koffie door met een lepel, en de koffie is klaar om gedronken te worden.
 7. Zorg ervoor dat je na afloop de percolator goed schoonmaakt met de hand.

Het assortiment van CAFEDE KONA