Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De Ibrik zetmethode. Hoe werkt het?

De Ibrik zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De Ibrik zetmethode. Hoe werkt het?

29 juni 2016

Ibrik kent zijn oorsprong uit Turkije en Oost-Europa en wordt daar hedendaags nog steeds veel gebruikt. Wie in Turkije is geweest heeft vast gemerkt hoeveel waarde hier wordt gehecht aan de ibrik methode en hun koffie.

De Turkse koffie is wereldwijd bekend, alhoewel niet iedereen het kan waarderen. Met koffie wordt met deze methode drie keer opgekookt, wat resulteert is een sterke koffiesmaak. Als je van een sterke bak koffie houdt, is het zeker de moeite waard om de ibrik methode eens uit te proberen.

Met of zonder suiker?

De Turken drinken hun koffie zelf met veel suiker. Men gooit dan suiker in de koffie op het moment dat het aan het koken is. In de westerse wereld houden we minder van zoetigheid in de koffie. Deze informatie kan handig zijn, mocht je eens een Turkse koffie bestellen en niet van suiker houden.

Bij de ibrik methode hoort een Turkse molen, waarmee je de koffie zeer fijn kunt malen tot wel 25.000 deeltjes. Voor de verbeelding: bij filterkoffie ligt dit aantal op 500 tot 800 deeltjes. Het logische gevolg van extra fijn gemalen koffie is dat je er een dikkere substantie voor terug krijgt, wat zorgt voor een sterke bak koffie.

De koffie wordt tevens niet gefilterd, waardoor je de koffie even moet laten staan. Zo heeft de gemalen koffie de tijd om naar de bodem te zakken. Heb je je bak koffie bijna op, dan zal je moeten oppassen dat de koffiedrab niet mee komt.

Wat heb je nodig?

 • een ibrik
 • Turke koffiemolen (gewone molen volstaat ook)
 • een kookplaat (elektronisch of op gas)
 • verse koffiebonen
 • gefilterd water (of Spa Blauw)
 • thermometer
 • stopwatch of timer op je smartphone
 • digitale weegschaal
 • roerstaaf
 • mok/beker/kopje
 • Evt. suiker

Stappenplan voor ibrik methode

 1. Doe evt. 2 theelepels suiker in de ibrik en voeg een klein beetje water toe. De bedoeling is dat de suiker gaat karamelliseren.
 2. Vul daarna de ibrik tot aan de helft met water en voeg de gemalen koffie toe.
 3. Breng het water aan de kook en haal de ibrik van de verwarmde kookplaat af. Dit doe je in totaal drie keer. Sommige barista’s kiezen ervoor om de schuimlaag iedere keer te verwijderen en tussendoor te roeren, anderen doen dit niet.
 4. Schenk de koffie in het kopje, laat het even staan en het is klaar om gedronken te worden.

 

Het assortiment van CAFEDE KONA