Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

de drip coffee zetmethoden

de drip coffee zetmethoden
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De drip koffie zetmethoden op een rijtje

29 June 2016

Wist je dat drip coffee steeds populairder aan het worden is? Koffiedrinkers kunnen de afwisseling tussen espresso- en dripkoffie waarderen, waardoor je de drip coffee steeds vaker op de menukaart van koffiebars ziet staan. Een positieve ontwikkeling, want bij drip coffee kan de potentie van de koffieboon beter tot zijn recht komen.

De focus ligt bij drip coffee niet op zo snel mogelijk een bak koffie zetten. Door de fijne maaltijd van de koffie duurt het gemiddeld 2.30 tot 3 minuten voordat de koffie door het filter gelopen is.

Dit heeft invloed op de smaak, waardoor deze koffie niet te vergelijken is met expresso koffie. Volgens koffiekenners blijft de acid van de koffieboon bij slow coffee beter tot zijn recht.

De verschillende drip coffee methoden

De koffierevolatie is in de Westerse samenleving in volle gang, waarbij nieuwe zetmethodes uitgeprobeerd worden en oudere methoden herontdekt. Er zijn verschillende methode of systemen die onder de noemer drip coffee vallen, zoals:

  • Hario V60
  • Kalita
  • Beehive
  • Chemex

Het principe van deze koffiezet methoden komt op hetzelfde neer: de fijnheid van de gemalen koffie bepaalt de extractietijd die op zijn beurt de doorlooptijd bepaalt. Deze methoden zijn over het algemeen minder stabiel dan bij een espressomachine, waardoor het lastiger is om de beoogde extractietijd te behalen.

De benodigdheden

  • een drip coffee methode
  • papieren filter
  • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
  • verse koffiebonen
  • gefilterd water (of Spa Blauw)
  • digitale weegschaal
  • roerstaaf
  • mok/beker/kopje

Stappenplan drip coffee

De filterkoffie methoden verschillen weinig van elkaar, waardoor voor elk methode dezelfde stappen kunt hanteren:

  1. Plaats de koffiefilter in het plastic kannetje. Het is belangrijk dat je eerst de filter doorspoelt, voordat je er gebruik van gaat maken.
  2. Voeg 15 – 18 gram gemalen koffie toe in de filter. Maal de koffie net zo grof als suiker.
  3. Schenk geleidelijk 30 – 50 ML water in de filter. Laat het water vervolgens 30 seconden opwellen.
  4. Voeg het resterende water toe en maak hierbij cirkels (tijdens het toevoegen van het water).
  5. De koffie is klaar om gedronken te worden!

 


Essentiële barista tools