Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De Chemex zetmethode. Hoe werkt het?

De Chemex zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De Chemex zetmethode. Hoe werkt het?

14 June 2017

De chemex methode is door de Duitse Peter Schlumbohm ontwerpen in 1941 en valt onder de noemer slow coffee (langzaam gezette koffie). Door de dikkere filter duurt het langer voordat de koffie klaar is en dus zal je meer geduld moeten tonen.

De temperatuur van het water en de maalgraad van de koffie hebben invloed op de extractietijd en daarmee ook de doorlooptijd van de koffie. De doorlooptijd zal rond de 4 minuten moeten uitkomen.

Het zal lastig worden om de ideale extractietijd binnen één keer te vinden, maar na een aantal keer oefenen zou dit moeten lukken.

Bij de Chemex-methode schenk je het warme water in de papieren filter op de gemalen koffie. In principe werkt men met een fijne maling, waardoor het langer duurt voordat de koffie door de filter gelopen is.

Uiteraard heeft deze lange doorlooptijd invloed op de smaak, die zich het best laat omschrijven als clean, licht en fruitig. Ondanks dat je hele lekkere koffie kunt zetten met de Chemex methode, zijn er ook koffieliefhebbers die deze fraaie zetmachine als decoratie in huis of in de koffiebar hebben staan. Ook staat er eentje in het Museum of Modern Art in New York.

Wat heb je nodig?

  • een chemex
  • papieren filter
  • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
  • verse koffiebonen
  • gefilterd water (of Spa Blauw)
  • digitale weegschaal
  • roerstaaf
  • mok/beker/kopje

Stappenplan voor de chemex

  1. Je begint het met doorspoelen van de papieren filter. Hiermee voorkom je dat de papierensmaak in de koffie terecht komt.
  2. Voeg 15 – 18 gram gemalen koffie toe in de filter. Het dient ongeveer net zo grof als suiker te zijn.
  3. Schenk geleidelijk 30 – 50 ML water in de filter. Laat het water vervolgens 30 seconden opwellen.
  4. Voeg het resterende water toe en maak hierbij cirkels (tijdens het toevoegen van het water).
  5. De koffie is klaar om gedronken te worden!

Lees hier meer informatie over slow coffee makers en de chemex.

Het assortiment van CAFEDE KONA