Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

De aeroPress zetmethode. Hoe werkt het?

De aeroPress zetmethode. Hoe werkt het?
juni 29, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

De aeroPress zetmethode. Hoe werkt het?

14 June 2017

De aeroPress is een veelzijdige methode voor filterkoffie die absoluut het proberen waard is. Er zijn een aantal koffiehuizen die de aeroPress op de menukaart hebben staan en je kunt het overwegen om er eentje te kopen (ze zijn goed betaalbaar!).

Het voordeel van de aeroPress is dat je met een simpele techniek heerlijke koffie kunt zetten. Daarbij is de aeroPress relatief klein van formaat, waardoor veel mensen het ideale reisgenootje is. De aeroPress is trouwens erg geschikt voor een (beginnende) thuisbarista die verschillende koffiezetmethoden wilt uitproberen.

Koffieliefhebbers kunnen duidelijk geen afscheid nemen van filterkoffie. Terecht, want filterkoffie heeft een eigen smaak die niet te vergelijken is met espressokoffie. Dit is één van de redenen dat de aeroPress steeds populairder wordt en steeds meer koffiebars deze methode op de menu kaart zetten. Ook worden er wereldwijd wedstrijden met de aeroPress georganiseerd.

Er zijn twee methoden te onderscheiden, namelijk de traditionele en de inverted methode.Door beide methoden eens uit te proberen, kom je erachter van welke methode jij de koffie het lekkerst vindt.

Het grote verschil tussen de traditionele en de inverted methode is de manier waarop je de aeroPress gebruikt en het smaakpatroon wat daar uit voort komt. Inverted betekent ‘averechts’, waardoor je de aeroPress ‘op de kop zet’ met de filter omhoog (bij de traditionele methode is dit dus andersom). Bij de traditionele aeroPress komen de fijne nuances naar boven en bij de inverted methode geeft de koffie een zoete smaak mee. Je zou ze eigenlijk beiden eens uit moeten proberen!

Wat heb je nodig?

 • de aeroPress
 • Papieren filter
 • koffiemolen (elektronisch of handmolen)
 • verse koffiebonen
 • gefilterd water (of Spa Blauw)
 • thermometer
 • stopwatch of timer op je smartphone
 • digitale weegschaal
 • roerstaaf
 • mok/beker/kopje

DE AEROPRESS

de traditionele aeroPress

 1. Filter eerst de papieren filter (om de papiersmaak weg te spoelen). Dit doe je door het papieren filtertje in het kapje van de aeroPress te plaatsen. Deze zet je op een mok en spoel je door het verwarmd water. Dit doe je niet alleen om de papiersmaak weg te spoelen, maar ook om de aeroPress en de mok voor te verwarmen.
 2. Maal tussen de 15 en 18 gram koffie (afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben). Het doel is om dezelfde consistentie te krijgen als zand: niet te fijn, maar ook niet te korrelig.
 3. Leg de koffie bovenop de filter en schenk er 30 ML water aan toe. Laat dit 30 seconden staan, zodat het water door de koffie geabsorbeerd kan worden en de aroma’s vrij komen (bloomen).
 4. Voeg 220 ML water toe (250 ML in totaal), roer kort met een schone lepel en plaats de bovenste kap op de aeroPress. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s niet kunnen ontspannen.
 5. 2 minuten nadat je het laatste water hebt toegevoegd, druk je de aeroPress binnen 30 – 45 seconden naar beneden.

de inverted aeroPress

 1. Plaats de aeroPress op de weegschaal.
 2. Spoel de papieren filter door, verwarm de aeroPress en de mok door er water doorheen te spoelen.
 3. Voeg 15 – 18 gram koffie toe (afhankelijk van de sterkte) en 30 ML water toe. Laat de koffie en het water 30 seconden bloomen.
 4. Voeg 220 ML water (in totaal 250 ML) toe en draai de deksel met filter erop, en plaats de aeroPress vervolgens op de mok.
 5. 2 minuten nadat je het laatste water hebt toegevoegd, druk je de aeroPress binnen 30 – 45 seconden naar beneden.

Lees hier meer informatie over slow koffie methoden.

Het assortiment van CAFEDE KONA