Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: [email protected]
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

Cappuccino thuis zetten, hoe werkt dit?

Cappuccino thuis zetten, hoe werkt dit?
juli 1, 2016 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

Hoe maak je een cappuccino?

Hoe zet je thuis nou net zo’n lekkere cappuccino als bij jouw favoriete koffiebar? Het maken van een goede cappuccino hoeft niet moeilijk te zijn, en is een kwestie van kennis, de juiste materialen in huis hebben en het beheersen van de techniek.

Door flink veel te oefenen, zullen jouw barista kwaliteiten vanzelf verbeteren en worden cappuccino’s jouw specialiteit.

Benodigdheden

Het is mogelijk om een goede cappuccino te zetten met een pistonmachine (bekijk hier onze TOP-10 met de beste pistonmachines). Met pistonmachine maak je gebruik van een stoompijpje zoals een echte barista dat doet.

Heb je geen pistonmachine dan maak je gebruik van een losse melkopschuimer die al vanaf een paar tientjes te krijgen zijn. Lees hier ons artikel met de beste melkopschuimers.

Materialen

  • Espressomachine, pistonmachine of een losse elektrische melkopschuimer.
  • Koffiemolen 
  • Roestvrijstalen kannetje
  • Stopwatch
  • Thermometer
  • Glas of mok van 160 ml + lepeltje

Ingrediënten

Lees hier met welke melk, je de beste cappuccino zet.

Aan de slag

Ter voorbereiding is het belangrijk dat de mok/glas voorverwarmd is, de koffiemachine (incl. het melkkannetje) goed schoon zijn en dat je espressomachine eerst laat doorspoelen.

1. Zet een espresso: hoe zet je een perfecte espresso?

2. Vul het roestvrijstalen kannetje met 60 ml koude melk (ongeveer halverwege).

3. Laat het stoom voor 2 seconden uit het stoompijpje ontsnappen, om het overgebleven water te verwijderen.

4. Dompel het stoompijpje tot 1 á 2 centimeter(s) vanaf de bodem in het melkkannetje. Laat het melkkannetje een aantal centimeter zakken, zodra je merkt dat het schuim en de volume van de melk toeneemt. Het is niet perse noodzakelijk om het melkkannetje te rond te draaien, wat sommige barista’s wel prefereren.

  • Met de rechterhand regel je de hoeveelheid stoom die uit het stoompijpje komt. De linkerhand houd je tegen het melkkannetje aan om de temperatuur van de melk in de gaten te houden.
  • Haal het melkkannetje onder de stoompijp vandaan, wanneer de temperatuur rond de 60 – 65 ºC ligt. Met de thermometer kun je de temperatuur van de melk meten, op een gegeven moment krijg je hier zelf gevoel voor.
  • Verwarm de melk niet te lang. Doe je dit wel, dan komt er lactose vrij waardoor de melk zoet gaat smaken. En dat is niet wat je wilt!

5. Tik met het melkkannetje een aantal keer op tafel. Zo verdwijnen de overbodige luchtbellen in de melk.

6. Schenk de melk – een compacte schuimsubstantie – in de cappuccinokop. Start in het midden en laat de melk niet in aanraking komen met de zijkanten van de mok (dit is niet goed voor de koffiecrème). Eventueel kun je latte art toepassen en een symbool aanbrengen.

Een goede cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim, waarbij de schuimlaag een stevige substantie is.

7. Vergeet niet de cappuccino met een glaasje (ijskoud) water te serveren en de espressomachine goed schoon te maken (belangrijk!).

Klik hier voor een methode om koffie te proeven en te beoordelen.


 

Onze vers gebrande koffiebonen