Barista cursussen & workshops

//Barista cursus

Koffie cursussen & workshops

Je bent op zoek naar een barista cursus of workshop, die bij jouw ambities past.

Wij bieden twee soorten cursussen en workshops aan:

1. SCA gecertificeerde cursussen (incl. diploma)
Trainingen worden volgens de richtlijnen van het Speciality Coffee Association (SCA) gegeven en het diploma wordt wereldwijd erkend.

2. Onze eigen samengestelde workshops (excl. diploma)
Gegeven door onze gedreven en ervaren docenten. Leerzame en betaalbare workshops, waarin je in een kort tijdsbestek veel kunt leren over één specifiek onderwerp – bijvoorbeeld latte art, slow coffee of het branden van koffie.

Laat de keuze afhangen van je ambities / doelstellingen

Om de juiste training te kiezen is het belangrijk dat je weet wat je met de training wilt bereiken. Wil je thuis graag betere koffie zetten, dan heb je aan een workshop van 3 uur genoeg. Ben je een barista met ambities, dan kies je voor één van onze SCA Barista Skills trainingen.

Wat zijn jouw ambities?

Hieronder vind je een lijst met redenen om aan een koffie training deel te nemen. Selecteer jouw reden voor deelname en een overzicht met passende trainingen komt tevoorschijn.

SCA COFFEE INTRODUCTION WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW

De SCA Coffee Introduction is een algemene training waarbij alle processen ter sprake komen:

achtergrondinformatie koffiebonen, het roosteren van koffiebonen en de verschillende zetmethodes, zoals espresso en filterkoffie.

Geschikt voor: mensen die zich in de oriëntatiefase bevinden, geïnteresseerden, thuisbarista’s en hobbyisten.

LATTE ART WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW

Tijdens de Latte Art Workshop worden je de basisvaardigheden van latte art bijgebracht. Dat betekent vooral veel oefenen en achter de machine staan.

Je gaat aan de slag met het bekende hartje, blaadje, appel en de rosetta. Deze training is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in Latte Art.

Geschikt voor: beginnende (thuis) barista’s & liefhebbers die latte art willen leren


SCA BARISTA SKILLS FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 275,- p.p incl. BTW

Tijdens de SCA Barista Skills Foundation krijg je meer achtergrondinformatie over koffie, het zetten van dé perfecte espresso, het belang van hygiëne en het verschil tussen zuur, bitter, sterk en slap.

Geschikt voor: geïnteresseerden, hobbyisten & beginnende barista’s. 

LATTE ART WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW

Tijdens de Latte Art Workshop worden je de basisvaardigheden van latte art bijgebracht. Dat betekent vooral veel oefenen en achter de machine staan.

Je gaat aan de slag met het bekende hartje, blaadje, appel en de rosetta. Deze training is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in Latte Art.

Geschikt voor: beginnende (thuis) barista’s & liefhebbers die latte art willen leren

SCA BARISTA SKILLS FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 275,- p.p incl. BTW

Tijdens de SCA Barista Skills Foundation krijg je meer achtergrondinformatie over koffie, het zetten van dé perfecte espresso, het belang van hygiëne en het verschil tussen zuur, bitter, sterk en slap.

Geschikt voor: geïnteresseerden, hobbyisten & beginnende barista’s. 

SCA BARISTA SKILLS INTERMEDIATE

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 457,- p.p incl. BTW

De SCA Barista Skills Intermediate richt zich op de verschillende factoren (o.a. doorlooptijd, dosering) die invloed hebben op de smaak, de verschillende koffies en leren we meer over financiën.

Geschikt voor: koffie verkopers, inkopers & gevorderde barista’s. 


SCA BARISTA SKILLS PROFESSIONAL

TIJD: 10:00 – 17:00 uur (2 dagen)
EUR: 880,- p.p incl. BTW

In de training SCA Barista Skills Professional gaan we uitgebreid in op de smaak van de koffie, versheid van de koffie, espresso machines en hebben we het over klanttevredenheid, financiën, leveranciers en werkroosters voor het personeel.

Geschikt voor: mensen die zelf training willen geven, koffieshop eigenaren en barista’s met ambitie.

SCA BARISTA SKILLS FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 275,- p.p incl. BTW

De SCA Barista Skills Foundation is erg geschikt voor beginnende koffie verkopers. Tijdens de training leer je meer over de werking van een espressomachine en  maak je kennis andere zetmethoden. Met deze kennis kun je klanten meer vertellen over de verschillende zetmethoden en hoe ze de smaak van jouw koffie beïnvloeden.

Geschikt voor: geïnteresseerden, beginnende barista en koffie verkopers.


SCA SENSORY SKILLS FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 360,- p.p incl. BTW

Bij de SCA Sensory Skills Foundation draait het allemaal om proeven, ruiken en voelen. Je leert je zintuigen effectief in te zetten en de vijf basissmaken te onderheiden. Verder ligt de focus op koffie cuppen volgens SCA standaarden, sensory analyses en hoe je deze kunt gebruiken.

Geschikt voor: geïnteresseerden, koffie in- en verkopers.


SCA GREEN COFFEE FOUNDATION

TIJD: 09:00 – 18:00 uur
EUR: 360,- p.p incl. BTW

Als koffie inkoper voor een koffiebranderij is het belangrijk dat je alles weet over groene koffiebonen. Tijdens de SCA Green Coffee Foundation leren we jou meer over de verschillende soorten groene koffiebonen, hardheid, screensize, vochtgehalte en waarde. Eveneens laten we jouw verschillende hulpmiddelen zien die je kunt gebruiken voor het controleren van groene koffie.

Geschikt voor: geïnteresseerden, beginnende koffieroaster, koffie inkoper

SCA ROASTING FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 481,- p.p incl. BTW

Wil je je eigen koffiebranden of een eigen koffiebranderij beginnen? De basis voor koffiebranden wordt gelegd tijdens de SCA Roasting Foundation. Tijdens deze training wordt het roastingproces van A tot Z uitgelegd en sta je zelf te oefenen achter de brander.

Geschikt voor: geïnteresseerden, beginnende koffiebranders


SCA ROASTING INTERMEDIATE

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 275,- p.p incl. BTW

Wanneer je enige ervaring hebt als koffiebrander of de benodigde basiskennis hebt opgedaan tijdens de SCA Roasting Foundation training ben je klaar voor de SCA Roasting intermediate training. Tijdens deze training gaan we dieper in op alle processen die bij koffiebranden een rol spelen. Je leert om op verschillende wijzen te koffie te branden en smaken en defecten te herkennen.

Geschikt voor: geïnteresseerden, koffiebrander met ervaring en / of roasting foundation afgerond.


SCA GREEN COFFEE FOUNDATION

TIJD: 09:00 – 18:00 uur
EUR: 360,- p.p incl. BTW

Als koffie inkoper voor een koffiebranderij is het belangrijk dat je alles weet over groene koffiebonen. Tijdens de SCA Green Coffee Foundation leren we jou meer over de verschillende soorten groene koffiebonen, hardheid, screensize, vochtgehalte en waarde. Eveneens laten we jouw verschillende hulpmiddelen zien die je kunt gebruiken voor het controleren van groene koffie.

Geschikt voor: geïnteresseerden, beginnende koffieroaster, koffie inkoper

SCA BARISTA SKILLS FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 275,- p.p incl. BTW

Tijdens de SCA Barista Skills Foundation krijg je meer achtergrondinformatie over koffie, het zetten van dé perfecte espresso, het belang van hygiëne en het verschil tussen zuur, bitter, sterk en slap.

Geschikt voor: geïnteresseerden, hobbyisten & beginnende barista’s. 


SCA BARISTA SKILLS INTERMEDIATE

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 457,- p.p incl. BTW

De SCA Barista Skills Intermediate richt zich op de verschillende factoren (o.a. doorlooptijd, dosering) die invloed hebben op de smaak, de verschillende koffies en leren we meer over financiën.

Geschikt voor: koffie verkopers, inkopers & gevorderde barista’s. 


SCA BARISTA SKILLS PROFESSIONAL

TIJD: 10:00 – 17:00 uur (2 dagen)
EUR: 880,- p.p incl. BTW

In de training SCA Barista Skills Professional gaan we uitgebreid in op de smaak van de koffie, versheid van de koffie, espresso machines en hebben we het over klanttevredenheid, financiën, leveranciers en werkroosters voor het personeel.

Geschikt voor: mensen die zelf training willen geven, koffieshop eigenaren en barista’s met ambitie.


SCA BARISTA SKILLS PAKKET

Het SCA Barista Skills pakket bevat de drie trainingen SCA Barista Foundation, SCA Barista Skills Intermediate en SCA Barista Skill Professional. Boek het hele pakket in één keer en ontvang € 100,00 euro korting!

TEAM LATTE ART WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW (max. 6 personen)

De Latte Art Teamtraining is bedoelt voor horeca of een teamuitje (max. 6 personen). Tijdens deze training sta je vooral zelf achter de machine en krijg je tips voor het schenken van het welbekende hartje, appel, blaadje en rosetta. Deze training kan op locatie gegeven worden.

De inhoud van de training hangt deels af van het niveau van de groep.

Geschikt voor: een groep barista’s of als uitje met het gezin, collega’s en (sport)vrienden.

Advies nodig?

Vind je het lastig om de juiste training te kiezen?

Voor iedere ambitie, bieden wij een passende training aan. Vul het onderstaande contactformulier in en ontvang advies op maat

Onze koffie trainingen

SCA BARISTA SKILLS FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 275,- p.p incl. BTW

Tijdens de SCA Barista Skills Foundation krijg je meer achtergrondinformatie over koffie, het zetten van dé perfecte espresso, het belang van hygiëne en het verschil tussen zuur, bitter, sterk en slap.

Geschikt voor: geïnteresseerden, hobbyisten & beginnende barista’s. 

Tijdens de SCA Barista Skills Foundation worden verschillende onderwerpen behandelt. De training bestaat uit een mix van theorie en veel oefenen achter de espressomachine:

Koffiebonen
Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen en waarom verse koffiebonen zo belangrijk zijn. Daarnaast kom je koffiebonen het beste kunt bewaren.

Malen, doseren & tamping
Als barista kun je met de maalgraad, dosering en het aandrukken van de gemalen koffie een grote invloed uitoefenen op de smaak van de koffie. Tijdens de training leer je hier meer over.

Brewing & extraction
Na het volgen van de SCAE Barista Skills Foundation training vergeet je de woorden ‘brewing’ en ‘extraction’ nooit weer. Uit welke stappen bestaat het zetten van een goede espresso en hoe herken je extractie en overextractie?

Melk opschuimen
Uiteraard kan het onderdeel ‘melk opschuimen’ niet ontbreken. Tijdens deze training krijg je tips voor het opschuimen van melk en ga je zelf aan de slag. Je leert hoe je een overheerlijke cappuccino en latte zelf kunt zetten!

Hygiëne, gezondheid & veiligheid:
Uiteraard spelen hygiene, gezondheid en veiligheid een belangrijke rol bij het zetten van koffie. Hoe ga je hygiëne te werk en houd je de espressomachine schoon?

Machineonderhoud:
Tot slot krijg je tips hoe je een horeca espressomachine het beste kunt onderhouden. Wat gebeurd er wanneer je de espressomachine niet goed onderhoud?

Bij de training zit gratis een lunch + reader bij de prijs inbegrepen.
Eén lesdag van 7 uur. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Deze training is ontwikkeld om de basis vaardigheden van een barista te introduceren aan mensen die nog geen barista trainingen gevolgd hebben.

Doelgroep:
Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Toetsing:
Het SCAE Barista Skills Foundation examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die de cursist nodig heeft om te oefenen. Het examen, dat ongeveer 1,5 uur duurt, bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

SCA BARISTA SKILLS INTERMEDIATE

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 457,- p.p incl. BTW

De SCA Barista Skills Intermediate richt zich op de verschillende factoren (o.a. doorlooptijd, dosering) die invloed hebben op de smaak, de verschillende koffies en leren we meer over financiën.

Geschikt voor: koffie verkopers, inkopers & gevorderde barista’s. 

De SCA Barista Skills Foundation training is ontwikkeld om meer gevorderde vaardigheden en kennis van een barista te testen die verwacht kan worden van een bekwame barista. De volgende onderwerpen worden behandeld:

Koffiebonen
Bij de SCA Barista Skills Foundation draait het allemaal om de smaak van de koffiebonen. Wat van invloed heeft de oorsprong, de bewerkingsmethode en de variëteit van de koffiebonen op de smaak van de koffie?

Werkplek Management
Je leert hoe je een werkplek op de juiste manier in kan richten, zodat je snel en efficient kan werken.

Malen, doseren en tamping
Hoe stel je de maalgraad in? Hoe maak je kleine aanpassingen aan de maalfijnheid en wat is het effect van een hoge of lage dosering op de smaak van de koffie?

Brewing & Extraction
Tijdens het brewing & extraction onderdeel kom je erachter hoe jij als barista invloed kan uitoefenen op de smaak van de koffie. Wat invloed heeft de extractie op de smaak van de koffie en hoe je zet je een espresso die in balans is?

Melk opschuimtechnieken
Tijdens de SCA Barista Skills Intermediate ga je ook aan de slag met de espresso machine. Je leert waarom melk schuimt, welke melk het beste is om te gebruiken en waarom melk in sommige gevallen niet schuimt?

Barista menu
Uiteraard ga je tijdens deze training aan de slag met het barista menu, bestaande uit de bekende espresso, een macchiato, americano, cappuccino, latte en flat white. Hoe zorg je ervoor dat je deze koffiedranken onder verschillende omstandigheden op een efficiënte manier klaar maakt?

Hygiëne, gezondheid en veiligheid
De belangrijkste aspecten op het gebied van hygiëne, gezondheid en veiligheid worden behandeld. Daarbij zal ook de onderhoud van de espresso machine behandeld worden.

Inzicht in financiën
Tot slot leer je meer over de kosten die bij het maken van koffie komen kijken.

Bij de training zit gratis een lunch + reader bij de prijs inbegrepen.
Eén lesdag van 7 uur. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

SCA Barista Skills Foundation wordt aangeraden (maar is niet verplicht) aan mensen die nog geen trainingen gedaan hebben. Er wordt wel van uit gegaan dat cursisten de kennis en vaardigheden bezitten uit de modules van SCAE Barista Skills Foundation voordat aan SCAE Barista Skills Intermediate wordt begonnen.

Doelgroep:
Barista’s, koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Deze training is ontwikkeld om meer gevorderde vaardigheden en kennis van een barista te testen die verwacht kan worden van een bekwame barista.

Toetsing:
Het SCA Barista Skills Intermediate examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die de cursist nodig heeft om te oefenen. Het examen, dat ongeveer 1,5 uur duurt, bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

LET OP: voor het behalen van het certificaat worden extra kosten in rekening gebracht (dit is optioneel).

SCA BARISTA SKILLS PROFESSIONAL

TIJD: 10:00 – 17:00 uur (2 dagen)
EUR: 880,- p.p incl. BTW

In de training SCA Barista Skills Professional gaan we uitgebreid in op de smaak van de koffie, versheid van de koffie, espresso machines en hebben we het over klanttevredenheid, financiën, leveranciers en werkroosters voor het personeel.

Geschikt voor: mensen die zelf training willen geven, koffieshop eigenaren en barista’s met ambitie.

De SCA Barista Skills Professional is bedoelt voor gevorderden en gaat dieper in op alles wat met koffie te maken heeft. Deze training verschaft kennis over de wetenschap die achter processen en methodes verschuilt gaat. Na het volgen van deze cursus en het behalen van je diploma mag je jezelf een professionele barista noemen. Deze training bestaat uit de volgende onderdelen:

Koffiebonen
Welke factoren hebben invloed op de smaak van de koffie en wat doen verschillende roasts met de smaak? Welke invloed heeft de verpakking op de versheid van de koffiebonen en hoe beïnvloeden externe factoren de versheid?

Malen, doseren en tamping
Wat van invloed hebben de verschillende koffiemolens op de smaak? En wat zijn de verschillende aanstamptechnieken? Hoe herken je gemaakte fouten van andere barista’s terug in de smaak?

Brewing & Extraction
Wat zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van espresso machines en hoe kun je fouten in de extractie van andere barista’s herkennen?

Melk opschuimtechnieken
Leer meer over de verschillende behandelingstechnieken van melk en welke invloed hebben deze technieken op de smaak? Daarnaast leer je hoe je microfoam van hoge kwaliteit kunt maken en hoe je opschuimfouten van andere barista’s kunt ontdekken.

Barista menu
Hoe ontwikkel je een eigen barista menu en hoe bereken je de kosten per menu item?

Hygiëne, gezondheid en veiligheid
Hoe pas je HACCP toe? Ook zal hier machine onderhoud behandelt worden.

Het behandelen van klanten
Hoe lever je goede service en hoe test je de tevredenheid van klanten? Hoe ga je om met klachten van klanten?

Inzicht in Financiën
Hoe selecteer je jouw leveranciers en hoe maak je werkroosters? Verder leer je hoe je de kostprijs van de koffie op basis van verschillende ingrediënten kunt berekenen en hoe je de overige kosten kunt berekenen.

Bij de training zit gratis een lunch + reader bij de prijs inbegrepen.
Twee lesdagen van 7 uur elk. De training start om 10.00 uur, we sluiten om 17.00 uur af.

Doelgroep
Barista’s, koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen.

Toetsing
Het SCA Barista Skills Professional examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die de cursist nodig heeft om te oefenen. Het examen, dat ongeveer 1,5 uur duurt, bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

LET OP: voor het behalen van het certificaat worden extra kosten in rekening gebracht (dit is optioneel).

SCA ROASTING FOUNDATION

TIJD: 09:00 – 18:00 uur (1 lesdag)
EUR: 481,- p.p incl. BTW

Koffiebranden is één van de belangrijkste processen binnen de koffieketen. Tijdens deze training maak je kennis met het proces van koffiebranden. Je krijgt de theorie die je nodig hebt, maar zult vooral achter de brander staan. Geschikt voor iedereen die meer wil leren over koffie branden.

Geschikt voor: koffiebranders die wel praktijkervaring hebben maar geen theoretische onderbouwing, koffieverkopers die meer inzicht willen hebben in het product dat ze verkopen, koffie-inkopers, koffiebranders in spe die willen ontdekken of het vak van koffiebranden iets voor hen.

Bij de training zit gratis een lunch + reader bij de prijs inbegrepen. De volgende onderwerpen komen tijdens de training ter sprake:

  • Welke factoren zijn van belang bij het controleren van temperatuur bij het branden.
  • Welke punten zijn van cruciaal belang tijdens het brandproces en hoe herken je deze.
  • Hoe ziet de brandcycles eruit, hoe kun je deze controleren en welke invloed heeft dit op smaak.
  • Hoe kun je sturen op smaak tijdens het brandproces.
  • Veiligheid is bij het branden van koffie een belangrijk item. Wat doe je wanneer er brand in je brander woedt? Hoe bestrijd je het en minstens zo belangrijk, hoe voorkom je het?

Eén lesdag van 9 uur inclusief examen. De training start om 09.00 uur, we sluiten om 18.00 uur af.

Doelgroep
Deze training is geschikt voor koffiebranders die wel praktijk ervaring hebben, maar  geen theoretische onderbouwing. Daarnaast is deze training zeer geschikt voor koffieverkopers die graag meer willen weten over het product dat ze verkopen, geïnteresseerden die erachter willen komen of koffiebranden iets voor hen is of particulieren die thuis graag koffie willen branden. Iedereen die geïnteresseerd in koffie branden is welkom!

Toetsing
Je kunt er voor kiezen om deel te nemen aan het examen, dat bestaat uit een theoretische toets (15 vragen) en een prijktijktoets. Als je de cursus gehaald hebt, krijg je het SCA Brewing Foundation certificaat dat overal ter wereld erkend wordt.

LET OP: voor het behalen van het certificaat worden extra kosten in rekening gebracht (dit is optioneel).

SCA ROASTING INTERMEDIATE

TIJD: 09:00 – 18:00 uur (2 lesdagen)
EUR: 1.086,- p.p incl. BTW

Tijdens deze training bouwen we verder op de kennis die je hebt opgedaan tijdens de SCA Roasting Foundation. We gaan dieper in op het roasting proces, zullen we verschillende brandprofielen uitproberen en vertellen jou meer over de smaakaspecten van het branden. Geschikt voor gevorderde koffiebranders.

Geschikt voor: Koffiebranders die wel praktijkervaring hebben maar geen theoretische onderbouwing, koffieverkopers die meer inzicht willen hebben in het product dat ze verkopen, koffie-inkopers, koffiebranders in spe die willen ontdekken of het vak van koffiebranden iets voor hen.

Bij de training zit gratis een lunch + reader bij de prijs inbegrepen. De volgende onderwerpen komen tijdens de training ter sprake:

  • Welke factoren zijn van belang bij het controleren van temperatuur bij het branden.
  • Welke punten zijn van cruciaal belang tijdens het brandproces en hoe herken je deze.
  • Hoe ziet de brandcycles eruit, hoe kun je deze controleren en welke invloed heeft dit op smaak.
  • Hoe kun je sturen op smaak tijdens het brandproces.
  • Veiligheid is bij het branden van koffie een belangrijk item. Wat doe je wanneer er brand in je brander woedt? Hoe bestrijd je het en minstens zo belangrijk, hoe voorkom je het?

Eén lesdag van 9 uur inclusief examen. De training start om 09.00 uur, we sluiten om 18.00 uur af.

Doelgroep
Deze training is geschikt voor koffiebranders die wel praktijk ervaring hebben, maar  geen theoretische onderbouwing. Daarnaast is deze training zeer geschikt voor koffieverkopers die graag meer willen weten over het product dat ze verkopen, geïnteresseerden die erachter willen komen of koffiebranden iets voor hen is of particulieren die thuis graag koffie willen branden. Iedereen die geïnteresseerd in koffie branden is welkom!

Toetsing
Je kunt er voor kiezen om deel te nemen aan het examen, dat bestaat uit een theoretische toets (15 vragen) en een prijktijktoets. Als je de cursus gehaald hebt, krijg je het SCA Brewing Foundation certificaat dat overal ter wereld erkend wordt.

LET OP: voor het behalen van het certificaat worden extra kosten in rekening gebracht (dit is optioneel).

SCA GREEN COFFEE FOUNDATION

TIJD: 09:00 – 18:00 uur (1 lesdsag)
EUR: 360,- p.p incl. BTW

De naam van de training zegt het al, we starten in deze SCA Foundation training bij de groene koffieboon. We vertellen je alles wat je over de groene koffieboon moet weten: soort, hardheid, screensize, vochtgehalte en waarde. Je leert verschillende hulpmiddelen te gebruiken voor het controleren van groene koffie. Ook kijken we naar de markt voor koffiebonen, hoe werkt de handel in het zwarte goud nou eigenlijk? Opslag en transport maken deel uit van dat vraagstuk. Tot slot duiken we in het decaffinatieproces.

Geschikt voor: Koffiebranders, koffie inkopers, koffie verkopers, barista’s en geïnteresseerden.

Deze cursusdag heeft een brede theoretische basis die we afwisselen met praktijk en proeven.

Je leert…

  • hoe en waar koffie groeit;
  • in welke klimaten koffie groeit;
  • de verschillende methodes waarop je de koffieboon uit de bes haalt;
  • het hele proces dat een koffieboon doorloopt: van struik tot in je koffiemolen;
  • het vochtgehalte en de hardheid van de boon meten;
  • hoe je de screensize van de groene koffieboon bepaalt;
  • de verschillende tussen de soorten bonen;
  • hoe de waarde van de koffieboon bepaalt wordt;
  • hoe de koffiemarkt werkt;
  • welke verschillende certificaten er zijn;
  • over transport en opslag van groene koffie;
  • welke decaffinatie processen er zijn;
  • verschillende hulpmiddelen te gebruiken voor het controleren van groene koffie.

Doelgroep
Koffieverkopers die meer inzicht willen hebben in het product dat ze verkopen, koffie-inkopers, koffiebranders in spe die willen ontdekken of het vak van koffiebranden iets voor hen. Barista’s die een goede gesprekspartner voor hun koffiebrander of -leverancier willen zijn. Particulieren die alles uit hun koffiehobby willen halen.

Toetsing
Direct na afloop van de training volgt het examen. Het examen bestaat uit een theoretische toets die uit 15 vragen bestaat en een praktijktoets die bestaat uit vier onderdelen. Met de kennis die je tijdens de cursusdag opdoet, ben je in staat om het praktijkexamen te halen.

LET OP: voor het behalen van het certificaat worden extra kosten in rekening gebracht (dit is optioneel).

SCA SENSORY FOUNDATION

TIJD: 10:00 – 17:00 uur (1 lesdsag)
EUR: 360,- p.p incl. BTW

Hoe getraind zijn jouw zintuigen? In de SCA Sensory Skill Foundation training draait alles om proeven, ruiken en voelen. Om te beginnen starten we met de vijf zintuigen en het onderscheiden van de vijf basissmaken. Vervolgens leren we je koffie cuppen volgens de SCA standaarden, wat een sensory analyse is en hoe je die kunt gebruiken.

Geschikt voor: De koffieprofessional die zijn of haar eigen smaak beter wil ontwikkelen en smaken wil leren herkennen en benoemen.

Je leert…

  • de vijf menselijke zintuigen onderscheiden;
  • hoe je een sensory analyse kunt gebruiken als meetinstrument;
  • het belang van sensory analyse in de koffiebranche kennen;
  • welke vier redenen er zijn voor het cuppen van koffie;
  • de vijf basissmaken herkennen;
  • welke smaken het meest in koffie te vinden zijn;
  • hoe smaken met elkaar interacteren;
  • waarom de perceptie van smaak per individu verschilt;
  • wat koffie z’n complexe smaak geeft;
  • de term ‘body’ definiëren;
  • wat cupping precies is en wat de SCA cupping methode inhoudt;
  • hoe je tijdens het cuppen aroma, smaak en textuur kunt beoordelen.

Doelgroep
De koffieprofessional die zijn of haar eigen smaak beter wil ontwikkelen en smaken wil leren herkennen en benoemen.

Toetsing
Direct na afloop van de training volgt het examen. Het examen bestaat uit een theoretische toets en een praktijktoets. Met de kennis die je tijdens de cursusdag opdoet, ben je in staat om het praktijkexamen te halen.

SCA COFFEE INTRODUCTION WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW

De SCA Coffee Introduction is een algemene training waarbij alle processen ter sprake komen:

achtergrondinformatie koffiebonen, het roosteren van koffiebonen en de verschillende zetmethodes, zoals espresso en filterkoffie.

Geschikt voor: mensen die zich in de oriëntatiefase bevinden, geïnteresseerden, thuisbarista’s en hobbyisten.

De SCA Coffee introduction is bedoelt voor iedereen. Na afloop van de workshop kun je deelnemen aan de toetsing (niet verplicht) en een SCA erkend diploma in ontvangst nemen. Hieronder volgen de onderwerpen die tijdens deze workshop aan bod komen:

Geschiedenis van koffie
Waar komt koffie vandaan en hoe is de koffie één van de grootste handelswaren geworden?

Speciality coffee
Wat betekent de term ‘speciality coffee’ precies en waar moet koffie aan voldoen om zich ‘speciality coffee’ te mogen noemen?

De koffieboon
Hoe groeien koffiebonen en wat is het verschil tussen robusta en arabica koffiebonen?

Roosteren
Tijdens deze training ontvang je basisinformatie over koffie branden. Verder leer je wat van effect roosteren op de smaak van de koffie heeft.

Cupping
Wat is cupping precies en hoe kunnen we smaken herkennen en benoemen?

Zetmethodes
Welke verschillende zetmethoden zijn er en hoe kunnen we deze toepassen?

Het SCA Barista Skills Foundation examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die de cursist nodig heeft om te oefenen. Het examen, dat ongeveer 1,5 uur duurt, bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Zodra jij als cursist het gevoel hebt klaar te zijn voor het examen, kan je contact met ons opnemen om het examen in te plannen. We hebben vaste examenavonden ingepland in Zeewolde en Den Haag.

Let op: een examen + diploma is optioneel, omdat je hiervoor extra betaalt (zie prijzen). Wanneer je ervoor kiest om geen diploma in ontvangst te nemen, hoef je ook niet deel te nemen aan het examen. Wel raden we aan om voor het examen + diploma te gaan, want zonder diploma wordt jouw voltooiing van de training nergens erkend.

LATTE ART WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW

Tijdens de Latte Art Workshop worden je de basisvaardigheden van latte art bijgebracht. Dat betekent vooral veel oefenen en achter de machine staan.

Je gaat aan de slag met het bekende hartje, blaadje, appel en de rosetta. Deze training is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in Latte Art.

Geschikt voor: beginnende (thuis) barista’s & liefhebbers die latte art willen leren.

Tijdens de 3 uur durende Latte Art Training zal je vooral achter de machine staan en latte art oefenen. Daarbij zullen we de volgende onderwerpen bespreken:

  • Welke melk gebruiken we en waarom?
  • Melk opschuimtechnieken
  • Free hand pouring
  • Hoe schenk je een appel, hartje, rosetta of blaadje?

Doelgroep
Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden betreft latte art willen opdoen.

Iedereen is welkom!

 

SLOW COFFEE WORKSHOP

TIJD: 10:00 – 17:00 uur
EUR: 299,- p.p incl. BTW

Slow Coffee wint steeds meer populariteit in de koffiewereld. Deels omdat het leuk is en deels omdat je andere smaken naar boven kunt brengen.

Tijdens deze training ga je met veel zetmethoden aan de slag. Bij deze training geldt weinig theorie en veel praktijk!

Geschikt voor: beginnende en ervaren (thuis) barista’s, geïnteresseerden en hobbyisten.

Tijdens de Slow Coffee training zal je vooral veel bezig zijn met de verschillende zetmethoden. De volgende zetmethoden zullen uitgebreid behandelt worden:

  • Aeropress
  • Chemex
  • Hario V60
  • French Press (Cafetière)
  • Syphon
  • Clever Dripper

Bij elke zetmethode worden de verschillende vragen beantwoord: waarom heeft iedere zetmethode een andere doorlooptijd? Welke maalgraad hebben we nodig voor iedere zetmethode en waarom is het per zetmethode verschillend? Wat van invloed heeft de zetmethode op de smaak van de koffie?

Bij deze training zit lunch + een reader bij de prijs inbegrepen.

Doelgroep
Koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening, particulieren die meer kennis en vaardigheden op het gebied van slow coffee op willen doen.

Het wordt aangeraden om eerst de SCA Coffee Introduction te volgen, voordat je aan deze training deelneemt. Maar dit is niet verplicht!

TEAM LATTE ART WORKSHOP

TIJD: 3 uur
EUR: 118,- p.p incl. BTW (max. 6 personen)

De Latte Art Teamtraining is bedoelt voor horeca of een teamuitje (max. 6 personen). Tijdens deze training sta je vooral zelf achter de machine en krijg je tips voor het schenken van het welbekende hartje, appel, blaadje en rosetta. Deze training kan op locatie gegeven worden.

De inhoud van de training hangt deels af van het niveau van de groep.

Geschikt voor: een groep barista’s of als uitje met het gezin, collega’s en (sport)vrienden.

HULP NODIG?

Klik aan de rechterkant van het scherm op het groene chatincoontje.

Vraag stellen via de e-mail? Bezoek onze contactpagina om je vraag te stellen.

Volg ons op Instagram en stel je vraag via de direct messenger.

Met de barista cursus zet je een eerste stap in de koffiewereld. Een wereld die verder kijkt dan het zetten van een simpel bakje filterkoffie. Een goede basis cursus besteedt aandacht aan alle facetten van het vak: van het herkennen van de beste koffiebonen tot het beheersen van latte art. Op baristaworden.nl bieden wij SCA (Speciality Coffee Association) cursussen en worskhops aan op het gebied van barista skills, brewing en roasting. Deze SCA trainingen worden wereldwijd erkend.

Barista cursus iets voor jou?

Iedere grote stad beschikt over een aantal gespecialiseerde koffiebars die het zetten van koffie tot ambacht hebben verheven. De barista speelt hier een belangrijke rol in. Hij heeft de verantwoordelijkheid om de smaakpotentie van een gebrande koffieboon optimaal te benutten. Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op de smaak van de koffie, waar we tijdens onze barista cursussen aandacht aan zullen besteden.

Onze barista skills cursussen worden op verschillende niveaus gegeven, namelijk foundation, intermediate en professional. De barista cursussen zijn bedoelt voor beginnende of gevorderde barista’s, koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening en particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen. Al onze cursussen en workshops worden in Zeewolde en Den Haag gegeven.

Wanneer je nieuw bent in de koffiewereld is het verstandig om te starten met de SCA barista foundation cursus. Heb je meer ervaring dan kun je instappen op het intermediate niveau, wat tevens een voorwaarde is voor deelname aan de SCA barista skills professional.

Speciality Coffee Association (SCA) barista cursus

SCA is een onafhankelijk instituut die de kwaliteit van barista cursussen en koffie wereldwijd waarborgen. Barista cursussen die volgens de richtlijnen van het SCA instituut gegeven worden, worden internationaal erkent. Zo kun je jouw barista cursus in Nederland volgen en in Australië voor een barista job solliciteren.

Om SCA trainingen te geven, dienen wij als aanbieder aan strikte voorwaarden te doen om de kwaliteit van de trainingen te waarborgen. Eén van deze voorwaarden is dat alle docenten gecertificeerd zijn volgens de richtlijnen van het Speciality Coffee Association. Dit betekent dat niet iedereen deze trainingen zomaar kan aanbieden.

SCA Coffee Diploma System

Het SCA werkt met een puntensysteem, namelijk Coffee Diploma System. Deze bestaat uit een zestal modules die alle facetten van de koffiewereld behandelen. De modules waar je uit kunt kiezen zijn: barista skills, green coffee, sensory, roasting, brewing en een introductie tot koffie. Via baristaworden.nl bieden wij de volgende modules aan: barista skills, brewing & roasting.

Elke cursus wordt gegeven op drie verschillende levels, namelijk foundation, intermediate en professional. Voor elke behaalde cursus krijg je punten, namelijk:

  • Foundation: 5 punten
  • Intermediate: 10 punten
  • Professional: 25 punten

Alle SCA barista cursussen worden afgesloten met een toetsing van de theorie en de praktijk. Het examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die de cursist nodig heeft om te oefenen. Het examen duurt voor de meeste trainingen ongeveer 1.5 uur en bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte. Je hebt het Coffee Diploma System afgerond wanneer je met deelname aan verschillende trainingen 100 punten verzameld hebt. In de tussentijd krijg je wel voor elke behaalde module een SCA diploma.

Het is overigens niet verplicht om deel te nemen aan het examen. Er worden verschillende tarieven gehanteerd voor het examen + diploma (dit verschilt per training) om de kosten voor het examen en administratie hiervan te dekken. Het wordt aangeraden om deel te nemen aan het examen, omdat je zonder diploma niet kunt aantonen dat je de desbetreffende training positief hebt afgesloten.

Alle barista cursussen worden afgesloten met een toetsing van de theorie en de praktijk. Naarmate je 100 punten hebt verzameld (hier zal je meerdere barista opleidingen voor moeten doen) dan heb je het Coffee Diploma System helemaal doorlopen.

‘Authorized trainers’ die de cursus geven

De SCA barista cursussen worden door professionals gegeven (ook wel authorized trainers genoemd). Onze docenten hebben een passie voor koffie en willen deze passie graag op jou overbrengen. Dit doen ze met veel enthousiasme en geduld, zodat jij op de beste opleiding tot barista kunt verwachten. Tijdens de cursussen is er ruimte om vragen te stellen en zal de docent zijn best doen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. De kwaliteit van onze trainers is hoog, omdat zij, zoals eerder aangegeven, aan de strenge richtlijnen van het SCA moeten voldoen.

De kosten van een barista cursus

Zoals je eerder hebt gelezen kunnen we de SCA barista cursussen indelen in verschillende modules, zoals barista skills, sensory, roasting, brewing en introduction to coffee. De duur, de intensiteit en het niveau van deze modules verschillen, waardoor er aan elke module een ander prijskaartje hangt.

De SCA Barista Skills Foundation wordt aangeboden voor € 238,37, de intermediate kost € 395,67 en deelname aan professional kost € 782,87. De prijs voor de SCA barista cursus professional ligt een stuk hoger, omdat deze training twee lesdagen duurt, terwijl de foundation en intermediate in één dag afgerond kunnen worden. Alle bedragen zijn inclusief 21 % aftrekbaar.

Ons aanbod barista workshops

De SCA barista skills Foundation, Intermediate en Professional worden aangeboden als cursussen. Naast barista cursussen bieden wij ook barista workshops aan. Eén van deze workshops is onderdeel van het SCA aanbod, namelijk de SCA Coffee Introduction. Deze barista workshop is bedoelt voor mensen die weinig tot geen kennis over koffie hebben of mensen die graag in de koffiewereld willen werken, maar nog niet zo goed weten wat ze willen doen. De SCA Coffee introduction workshop wordt aangeboden voor € 117,37 (inclusief 21% BTW, exclusief de kosten voor het examen + diploma).

Daarnaast bieden we meerdere koffie workhops aan welke niet onder de naam van SCA gegeven worden, namelijk: roasting workshop, slow coffee workshop, basis barista workshop en de latte art workshop. Voor deze workshops ontvang je dus ook geen SCA certificatie.

Deze workshops zijn opgesteld en worden gegeven door enthousiaste koffie professionals, die al jaren in het vak zitten. Het lesmateriaal voor de SCA cursussen / workshops wordt door het SCA verzorgt. Bij onze eigen workshops hebben we meer vrijheid, waardoor we de inhoud van de workshop beter kunnen afstemmen op de wensen van de deelnemers.

Met de barista cursus zet je een eerste stap in de koffiewereld. Een wereld die verder kijkt dan het zetten van een simpel bakje filterkoffie. Een goede basis cursus besteedt aandacht aan alle facetten van het vak: van het herkennen van de beste koffiebonen tot het beheersen van latte art. Op baristaworden.nl bieden wij SCA (Speciality Coffee Association) cursussen en worskhops aan op het gebied van barista skills, brewing en roasting. Deze SCA trainingen worden wereldwijd erkend.

Barista cursus iets voor jou?

Iedere grote stad beschikt over een aantal gespecialiseerde koffiebars die het zetten van koffie tot ambacht hebben verheven. De barista speelt hier een belangrijke rol in. Hij heeft de verantwoordelijkheid om de smaakpotentie van een gebrande koffieboon optimaal te benutten. Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op de smaak van de koffie, waar we tijdens onze barista cursussen aandacht aan zullen besteden.

Onze barista skills cursussen worden op verschillende niveaus gegeven, namelijk foundation, intermediate en professional. De barista cursussen zijn bedoelt voor beginnende of gevorderde barista’s, koffiebranders, koffie-inkopers, koffieverkopers, medewerkers bediening en particulieren die meer kennis en vaardigheden op willen doen. Al onze cursussen en workshops worden in Zeewolde en Den Haag gegeven.

Wanneer je nieuw bent in de koffiewereld is het verstandig om te starten met de SCA barista foundation cursus. Heb je meer ervaring dan kun je instappen op het intermediate niveau, wat tevens een voorwaarde is voor deelname aan de SCA barista skills professional.

Speciality Coffee Association (SCA) barista cursus

SCA is een onafhankelijk instituut die de kwaliteit van barista cursussen en koffie wereldwijd waarborgen. Barista cursussen die volgens de richtlijnen van het SCA instituut gegeven worden, worden internationaal erkent. Zo kun je jouw barista cursus in Nederland volgen en in Australië voor een barista job solliciteren.

Om SCA trainingen te geven, dienen wij als aanbieder aan strikte voorwaarden te doen om de kwaliteit van de trainingen te waarborgen. Eén van deze voorwaarden is dat alle docenten gecertificeerd zijn volgens de richtlijnen van het Speciality Coffee Association. Dit betekent dat niet iedereen deze trainingen zomaar kan aanbieden.

SCA Coffee Diploma System

Het SCA werkt met een puntensysteem, namelijk Coffee Diploma System. Deze bestaat uit een zestal modules die alle facetten van de koffiewereld behandelen. De modules waar je uit kunt kiezen zijn: barista skills, green coffee, sensory, roasting, brewing en een introductie tot koffie. Via baristaworden.nl bieden wij de volgende modules aan: barista skills, brewing & roasting.

Elke cursus wordt gegeven op drie verschillende levels, namelijk foundation, intermediate en professional. Voor elke behaalde cursus krijg je punten, namelijk:

  • Foundation: 5 punten
  • Intermediate: 10 punten
  • Professional: 25 punten

Alle SCA barista cursussen worden afgesloten met een toetsing van de theorie en de praktijk. Het examen wordt afgenomen op een nader te bepalen datum, afhankelijk van de tijd die de cursist nodig heeft om te oefenen. Het examen duurt voor de meeste trainingen ongeveer 1.5 uur en bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte. Je hebt het Coffee Diploma System afgerond wanneer je met deelname aan verschillende trainingen 100 punten verzameld hebt. In de tussentijd krijg je wel voor elke behaalde module een SCA diploma.

Het is overigens niet verplicht om deel te nemen aan het examen. Er worden verschillende tarieven gehanteerd voor het examen + diploma (dit verschilt per training) om de kosten voor het examen en administratie hiervan te dekken. Het wordt aangeraden om deel te nemen aan het examen, omdat je zonder diploma niet kunt aantonen dat je de desbetreffende training positief hebt afgesloten.

Alle barista cursussen worden afgesloten met een toetsing van de theorie en de praktijk. Naarmate je 100 punten hebt verzameld (hier zal je meerdere barista opleidingen voor moeten doen) dan heb je het Coffee Diploma System helemaal doorlopen.

‘Authorized trainers’ die de cursus geven

De SCA barista cursussen worden door professionals gegeven (ook wel authorized trainers genoemd). Onze docenten hebben een passie voor koffie en willen deze passie graag op jou overbrengen. Dit doen ze met veel enthousiasme en geduld, zodat jij op de beste opleiding tot barista kunt verwachten. Tijdens de cursussen is er ruimte om vragen te stellen en zal de docent zijn best doen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. De kwaliteit van onze trainers is hoog, omdat zij, zoals eerder aangegeven, aan de strenge richtlijnen van het SCA moeten voldoen.

De kosten van een barista cursus

Zoals je eerder hebt gelezen kunnen we de SCA barista cursussen indelen in verschillende modules, zoals barista skills, sensory, roasting, brewing en introduction to coffee. De duur, de intensiteit en het niveau van deze modules verschillen, waardoor er aan elke module een ander prijskaartje hangt.

De SCA Barista Skills Foundation wordt aangeboden voor € 238,37, de intermediate kost € 395,67 en deelname aan professional kost € 782,87. De prijs voor de SCA barista cursus professional ligt een stuk hoger, omdat deze training twee lesdagen duurt, terwijl de foundation en intermediate in één dag afgerond kunnen worden. Alle bedragen zijn inclusief 21 % aftrekbaar.

Ons aanbod barista workshops

De SCA barista skills Foundation, Intermediate en Professional worden aangeboden als cursussen. Naast barista cursussen bieden wij ook barista workshops aan. Eén van deze workshops is onderdeel van het SCA aanbod, namelijk de SCA Coffee Introduction. Deze barista workshop is bedoelt voor mensen die weinig tot geen kennis over koffie hebben of mensen die graag in de koffiewereld willen werken, maar nog niet zo goed weten wat ze willen doen. De SCA Coffee introduction workshop wordt aangeboden voor € 117,37 (inclusief 21% BTW, exclusief de kosten voor het examen + diploma).

Daarnaast bieden we meerdere koffie workhops aan welke niet onder de naam van SCA gegeven worden, namelijk: roasting workshop, slow coffee workshop, basis barista workshop en de latte art workshop. Voor deze workshops ontvang je dus ook geen SCA certificatie.

Deze workshops zijn opgesteld en worden gegeven door enthousiaste koffie professionals, die al jaren in het vak zitten. Het lesmateriaal voor de SCA cursussen / workshops wordt door het SCA verzorgt. Bij onze eigen workshops hebben we meer vrijheid, waardoor we de inhoud van de workshop beter kunnen afstemmen op de wensen van de deelnemers.

2018-09-12T23:50:46+00:00

LEESMATERIAAL

VOLG ONS OP INSTAGRAM

Keuzehulp: espressomachine kopen

Light Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Dark Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Espresso roast, Costa Rica

€ 10,75 voor 500 gr.

Proefpakket, Costa Rica

€ 14,95 voor 3 x 250 gr.