6 veelgemaakte fouten bij het opschuimen van melk

//6 veelgemaakte fouten bij het opschuimen van melk

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

6 veelgemaakte fouten bij het opschuimen van melk

3 april 2017

Het opschuimen van melk kan een espresso maken of breken. In dit artikel bespreken we 6 veelvoorkomende fouten bij het opschuimen van de melk.

Lees snel hoe je de kwaliteit van jouw cappuccino en latte kunt verbeteren.

1. Het verkeerde formaat melkschuimkan gebruiken

De hoeveelheid melk in de melkschuimkan heeft een grote impact op de kwaliteit van het melkschuim. Teveel melk in een kan maakt het lastiger om melkschuim te creëren, terwijl te weinig melk bobbeltjes veroorzaken.

Je kunt het beste een 300 – 400 ml kan gebruiken voor één latte en een 600 ml kan voor twee latte ‘s. De meeste melkkannen hebben een klein streepje waar de gewenste hoeveelheid melk mee aangegeven wordt.

2. De melkkan bewegen

Het bewegen van de melkkan draagt niet bij aan de kwaliteit van de melkschuim. Probeer de melkkan stil te houden en de juiste spot te vinden met de steamer.

Het uiteinde van de steamer zou normaal gesproken 1-2 millimeter onder de melkoppervlakte moeten verdwijnen, in de richting van de ‘tegenoverliggende benedenhoek’. De beste positie is iets naast het midden van de melkoppervlakte.

3. De steamer te diep in de kan

De steamer te ver in de melk laten zakken is een veelgemaakte beginnersfout, iets wat absoluut vermeden moet worden. Wanneer je de steamer te ver in de melk drukt, kan dit bobbeltjes veroorzaken of teveel melkschuim opleveren.

Je kunt het beste streven naar een draaikolk. Dit levert de beste melkschuim op. Probeer in het begin alleen de melkoppervlakte aan te raken met de steamer om vervolgens de steamer een fractie dieper in de melk te laten zakken.

BARISTA TOOLS SPECIALS

4. Niet genoeg druk op de steamer

Wees niet bang, je mag de knop waarmee je de druk op de steamer bepaalt best een beetje aandraaien. Geluid is een goede indicatie of je de juiste pressure te pakken hebt. Zoals eerder aangegeven wil je graag een draaikolk in de melk creëren en daarvoor is de nodige druk vanuit de steamer een vereiste.

Tijd voor een video:

5. Het niet reinigen van de steamer

Hygiëne is belangrijk. Maak de steamer voor en na het gebruik goed schoon. Dit doe je met een vochtig doekje die je dagelijks (of zelfs vaker) vervangt. Wanneer je de steamer niet goed schoon houdt, heeft dit een invloed op de kwaliteit van het melkschuim.

Voordat je de steamer gebruikt, zet je deze kort aan. Hiermee geef je koud water, dat zich binnenin de steamer bevindt, de kans om te ontsnappen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je binnen enkele seconden een grote hoeveelheid bobbeltjes ziet opkomen.

Na het gebruik van de steamer zal je deze nog één keer moeten aanzetten om te voorkomen dat de melk binnenin de steamer opdroogt.

6. De melk te warm

De structuur van de melk hangt deels af van de temperatuur. De eiwitten in de melk reageren wanneer de melk oververhit wordt, wat resulteert in pluizig melkschuim dat niet lekker ruikt en smaakt.

De temperatuur van het melk zou tussen de 60 en 65 graden moeten schommelen. Wie zijn koffie graag warm serveert, kan beter de kopjes voorverwarmen.

Genoeg tips om de kwaliteit van je melk te verbeteren dachten wij! Na een tijdje oefenen zijn de meeste barista’s in staat de gewenste melkstructuur voor elkaar te krijgen. Maar de uitdaging zit hem in consistentie.

Wie altijd goede cappuccino’s en latte ‘s wil serveren zal deze ‘kleine, maar ó zo belangrijke details’ niet uit het oog moeten verliezen. Wie een koffiebar heeft met meerdere barista’s zal deze veelvoorkomende fouten tijdens de interne opleiding moeten benoemen.

Op zoek naar een goede melkopschuimkan? klik hier!

Leer hier meer barista tips in onze blog. Of volg een barista workshop!

BOEKEN AANRADERS

2017-08-18T04:22:41+00:00april 3rd, 2017|Categories: Barista info|Tags: , , , , , , |

LEESMATERIAAL

VOLG ONS OP INSTAGRAM

Keuzehulp: espressomachine kopen

Light Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Dark Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Espresso roast, Costa Rica

€ 10,75 voor 500 gr.

Proefpakket, Costa Rica

€ 14,95 voor 3 x 250 gr.