Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: baristaworden@gmail.com
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

5 – Lessen voor een thuisbarista

5 – Lessen voor een thuisbarista
februari 18, 2017 Frank Raveling
In Koffie tips

LEESMATERIAAL: GA ER EENS LEKKER VOOR ZITTEN..

5 lessen voor een thuisbarista

18 februari 2017

De koffiewereld is constant in beweging. Tot kort geleden verkozen koffieliefhebbers snelle koffiezetmethoden boven filterkoffie. De espressomachine was dé methode om koffie te zetten, zodat er snel en eenvoudig koffie gezet kon worden.

Vandaag de dag krijgen koffieliefhebbers wereldwijd steeds meer waardering voor traditionele koffiezetmethoden, zoals de snelfilter, de cafetiére én de pour over.

In dit artikel geven we 5 lessen voor iedereen die als een thuisbarista aan de slag wilt.

Terug naar de basis – is de koffietrend van dit moment. Kleine wijzigingen in de manier van koffiezetten kunnen een grote impact hebben op de smaak van de koffie. Dat maakt het experimenteren met verschillende koffiezetmethoden nou juist zo leuk.

Een thuisbarista die meer wilt leren over koffie probeert verschillende soorten koffiebonen uit op verschillende koffiezetmethoden.

Welke zetmethode ga ik gebruiken?

Regelmatig komen we mensen tegen die een dure espressomachine met hoge verwachtingen kopen, maar uiteindelijk valt de smaak van de koffie tegen. De meeste mensen kiezen voor een espressomachine volautomaat – een machine waarbij je één keer op de knop drukt om een espresso te zetten.

De koffie die uit een volautomaat espressomachine komt, smaakt over het algemeen prima. De meeste mensen zijn er tevreden over, omdat de zetmethode eenvoudig werkt en je zonder al teveel moeite van bonen koffie kunt genieten. Bekijk hier onze TOP-10 met barista koffiemachines..

Maar wanneer je geen genoegen neemt met een gemiddelde bak koffie dan is het wellicht verstandig om voor een andere zetmethode te kiezen. Met slow coffee zetmethode of een handmatige espressomachine leer je meer over koffie.

Je leert hoe bepaalde wijzigingen zoals de maalgraad van de koffie invloed kunnen hebben op de smaak van de koffie. Erg leerzaam, en daarom raden we thuisbarista’s die de ambitie hebben om meer te leren over koffie aan om voor een handmatige espressomachine of slow coffee methoden te kiezen.

Terug naar de basis

Een espressomachine kan behoorlijk duur zijn. Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatieve espressomachine betaal je al gauw meer dan € 300. Als beginnende barista is het verstandiger om voor goedkopere zetmethoden te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan slow coffee methoden. Voor enkele tientjes koop je al een french press, een aeropress of een chemex. Terug naar de basis!

Door terug te gaan naar de basis en te kiezen voor slow coffee methoden leer je meer over koffie en daarnaast geef je jezelf de tijd om erachter de komen of koffie een passie voor jou is of niet.

Je zult niet de eerste persoon zijn die een dure espressomachine koopt en er later achter komt dat koffie niet helemaal jouw passie is. Of het kan zo zijn dat je achteraf niet genoeg tijd blijkt te hebben voor het zetten van koffie. Wie meer wilt leren over koffie, zal er tenslotte tijd in moeten steken.

Daarbij zal je je moeten beseffen dat de koffiezetmethode zal moeten afhangen van de koffie (of andersom). Wanneer koffiebonen donker geroosterd zijn, dan is het niet aan te raden deze voor slow coffee methoden te gebruiken.

Probeer verschillende soorten koffiebonen uit

Proeven, proeven en nog eens proeven. Door verschillende soorten koffiebonen uit te proberen leer je het verschil tussen koffiebonen uit verschillende gebieden kennen. Zo smaakt koffie uit Ethiopië anders dan koffie uit Brazilië.

De meeste koffieliefhebbers beschouwen het als een uitdaging om de beste koffie te vinden. Daarbij is deze zoektocht interessant, omdat iedereen een andere smaak heeft en de uitkomst van het experimenteren niet voor iedereen hetzelfde zal zijn.

Bekijk hier onze TOP-5 koffiebonen. De koffiebonen in onze TOP-5 komen uit verschillende koffie producerende landen. Wanneer je meerdere koffiebonen in één keer wilt uitproberen kun je kiezen voor een koffiebonen proefpakket.

In dit geval bestel je meerdere soorten koffiebonen in kleinere porties, wat jou in de gelegenheid stelt om verschillende soorten koffiebonen uit te proberen en deze met elkaar te vergelijken.

Koffiemolen is een absolute must

Een koffiemolen is een belangrijke tool voor een thuisbarista, omdat het hiermee grote invloed op de smaak kan uitoefenen. Daarom raden we jou aan om een handmatige of elektronische koffiemolen te kopen.

De elektronische koffiemolens zijn over het algemeen nauwkeuriger, maar je betaalt er ook een hogere prijs voor. De handmatige koffiemolens zijn goedkoper en werken over het algemeen prima. Wanneer je een espressomachine gebruikt of Turkse koffie gaat zetten, is het beter om te kiezen voor een elektronische koffiemolen.

Het grote voordeel van een koffiemolen is dat je zelf de koffiebonen kunt malen. Elke koffiezetmethode heeft een andere maling nodig en daarnaast kun je verschillende malingen proberen op dezelfde zetmethode. De koffiemolen geeft je de optie om verschillende malingen uit te proberen en te ontdekken welke maling in combinatie met een specifieke zetmethode het lekkerst vindt.

Welke factoren hebben invloed op de smaak?

Wanneer je thuis aan de slag gaat als thuisbarista is het belangrijk om te beseffen dat er meerdere factoren een invloed hebben op de smaak van de koffie. Ten eerste heeft de temperatuur van het water invloed op de smaak van de koffie. De ideale watertemperatuur is tussen de 92 en 96 graden Celsius. Probeer binnen deze range te blijven.

De maalgraad van de koffie

De grootste uitdaging ligt bij het instellen van de maalgraad – deze heeft namelijk, zoals al eerder benoemd, een grote invloed op de smaak. Een kleine wijziging in de maalgraad heeft al invloed op de smaak.

Uiteindelijk heeft de maalgraad van de koffie invloed op de duur van de extractie. Hoe langer de extractie hoe meer bittere smaken je uit de koffie onttrekt. Bij een kortere extractie zullen vooral zure smaken in de koffie terecht komen.

De keuze voor de koffiezetmethode

De keuze voor de koffiezetmethode heeft net als de maalgraad een grote invloed op de smaak. Nu zullen de verschillen in smaak tussen een V60 of een chemex niet zo heel groot zijn. Maar het verschil in smaak betreft espresso- of filterkoffie is wel groot. Sommige mensen prefereren filterkoffie, terwijl anderen liever een bakje espresso koffie drinken.

Dit waren de 5 lessen voor een thuisbarista die we met jou wouden delen. Je kunt ons altijd een berichtje sturen als je vragen hebt over het verbeteren van je koffie, het kopen van een espressomachine of koffiebonen. Klik hier om naar het contactformulier te gaan.

 

 


Essentiële barista tools

 • Uitverkocht
  65.00 50.00

  Teflon koffiepot 600ML

  ,
  CAFEDE KONA Digitale koffie weegschaal Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8254" title="Teflon coffee pot 600ML"] Kleur: matte zwart Materiaal: teflon
  • Teflon, gaat jaren mee!
  • Stijvol design
  • Eenvoudig schoon te maken
  65.00 50.00
  65.00 50.00
 • Uitverkocht
  140.00 100.00

  Syphon koffiepot KONA

  ,
  CAFEDE KONA Digitale koffie weegschaal Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8237" title="Syphon coffee pot"] Kleur: zwart, transparant Materiaal: glas
  • Complete set: syphon, heater, koffiepot en filter
  • Ideaal als gift!
  • Maak van koffie zetten een sensatie!
  140.00 100.00
  140.00 100.00
 • Uitverkocht
  40.00 32.00

  Digitale koffie weegschaal KONA

  ,
  CAFEDE KONA Digitale koffie weegschaal Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8216" title="Digitale weegschaal koffie"] Kleur: zwart
  • Op de milligram nauwkeurig
  • Displayscherm
  • Tijd en gewicht meten (in KG en ML)
  40.00 32.00
  40.00 32.00
 • Uitverkocht
  6.008.00

  Houten maatlepel 10 of 8 gram

  ,
  CAFEDE KONA Maatlepel: verkrijgbaar in 8 gram en 10 gram Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8201" title="Maatlepel 10 gram"] Materiaal: hout Kleur: donkere houtkleur
  • 10 gram maatlepel
  • Eenvoudig schoon te maken
  6.008.00
  6.008.00
 • Uitverkocht
  30.00 25.00

  Handmatige koffiemolen KONA

  ,
  CAFEDE KONA Handmatige koffiemolen Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8191" title="Handmatige koffiemolen"] Materiaal: hout, roestvrijstaal Kleur: donkere houtkleur
  • Inclusief bonenreservoir
  • Koffiemolen van roestvrijstaal (RVS)
  • 3 maalstanden: grof, medium, fijn
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Geschikt voor alle handbrew koffiezetmethoden
  30.00 25.00
  30.00 25.00
 • Uitverkocht
  20.00 17.00

  Glazen koffiepot KONA 600ML

  ,
  CAFEDE KONA Glazen koffiepot 600ML Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8183" title="glass coffee pot 600ML"] Inhoud: 600 ML Materiaal: glas, silicagel Kleur: transparant, bruin
  20.00 17.00
  20.00 17.00
 • Uitverkocht
  18.00 15.00

  V60 filterkoffie KONA 1 – 3 cups

  ,
  CAFEDE KONA V60 Coffee Dripepr Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8181" title="French press contact form_copy"] Inhoud: 1 - 3 koppen koffie Materiaal: kunststof Kleur: transparant
  • Past op een mok of koffiekan
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Hittebestendig
  • Geschikt voor filterpapier
  18.00 15.00
  18.00 15.00
 • Uitverkocht
  30.00 22.00

  Cafetière KONA 350 ML

  ,
  CAFEDE KONA French Press verkrijgbaar en wit en zwart. Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8167" title="French press contact form"] Inhoud: 350 ML Materiaal: kunststof, glas
  • Speciale filter voor smaakvolle koffie
  • Filter is eenvoudig schoon te maken
  • Gemaakt van kwalitatieve materialen (voelt stevig aan)
  30.00 22.00
  30.00 22.00
 • Uitverkocht
  140.00 100.00

  Syphon koffiepot KONA

  ,
  CAFEDE KONA Digitale koffie weegschaal Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8237" title="Syphon coffee pot"] Kleur: zwart, transparant Materiaal: glas
  • Complete set: syphon, heater, koffiepot en filter
  • Ideaal als gift!
  • Maak van koffie zetten een sensatie!
  140.00 100.00
  140.00 100.00
 • Uitverkocht
  18.00 15.00

  V60 filterkoffie KONA 1 – 3 cups

  ,
  CAFEDE KONA V60 Coffee Dripepr Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8181" title="French press contact form_copy"] Inhoud: 1 - 3 koppen koffie Materiaal: kunststof Kleur: transparant
  • Past op een mok of koffiekan
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Hittebestendig
  • Geschikt voor filterpapier
  18.00 15.00
  18.00 15.00
 • Uitverkocht
  30.00 22.00

  Cafetière KONA 350 ML

  ,
  CAFEDE KONA French Press verkrijgbaar en wit en zwart. Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8167" title="French press contact form"] Inhoud: 350 ML Materiaal: kunststof, glas
  • Speciale filter voor smaakvolle koffie
  • Filter is eenvoudig schoon te maken
  • Gemaakt van kwalitatieve materialen (voelt stevig aan)
  30.00 22.00
  30.00 22.00
 • Uitverkocht
  65.00 50.00

  Teflon koffiepot 600ML

  ,
  CAFEDE KONA Digitale koffie weegschaal Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8254" title="Teflon coffee pot 600ML"] Kleur: matte zwart Materiaal: teflon
  • Teflon, gaat jaren mee!
  • Stijvol design
  • Eenvoudig schoon te maken
  65.00 50.00
  65.00 50.00
 • Uitverkocht
  40.00 32.00

  Digitale koffie weegschaal KONA

  ,
  CAFEDE KONA Digitale koffie weegschaal Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8216" title="Digitale weegschaal koffie"] Kleur: zwart
  • Op de milligram nauwkeurig
  • Displayscherm
  • Tijd en gewicht meten (in KG en ML)
  40.00 32.00
  40.00 32.00
 • Uitverkocht
  6.008.00

  Houten maatlepel 10 of 8 gram

  ,
  CAFEDE KONA Maatlepel: verkrijgbaar in 8 gram en 10 gram Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8201" title="Maatlepel 10 gram"] Materiaal: hout Kleur: donkere houtkleur
  • 10 gram maatlepel
  • Eenvoudig schoon te maken
  6.008.00
  6.008.00
 • Uitverkocht
  30.00 25.00

  Handmatige koffiemolen KONA

  ,
  CAFEDE KONA Handmatige koffiemolen Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8191" title="Handmatige koffiemolen"] Materiaal: hout, roestvrijstaal Kleur: donkere houtkleur
  • Inclusief bonenreservoir
  • Koffiemolen van roestvrijstaal (RVS)
  • 3 maalstanden: grof, medium, fijn
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Geschikt voor alle handbrew koffiezetmethoden
  30.00 25.00
  30.00 25.00
 • Uitverkocht
  20.00 17.00

  Glazen koffiepot KONA 600ML

  ,
  CAFEDE KONA Glazen koffiepot 600ML Dit product is uitverkocht. 

  Houd me op de hoogte van de voorraadstatus:

  [contact-form-7 id="8183" title="glass coffee pot 600ML"] Inhoud: 600 ML Materiaal: glas, silicagel Kleur: transparant, bruin
  20.00 17.00
  20.00 17.00