Welke koffiebonen zijn het lekkerst?

Regelmatig krijgen wij de vraag welke koffiebonen het lekkerst zijn. Ongeveer 10% van alle koffiebonen wereldwijd beschikken over het Speciality Coffee label, wat door koffiekenners gezien wordt als de beste koffie.

Leuk zo’n label. Maar smaken verschillen. Het antwoord op ‘Welke koffiebonen zijn het lekkerst?’ verschilt dus per persoon. Om erachter de komen wat je lekker vindt is het dus vooral belangrijk dat je verschillende koffies probeert.

Het spel: koffie zetten en proeven!

Het spel bestaat namelijk uit een ‘never ending story’. De cirkel bestaat uit koffie zetten en proeven. Als je eenmaal lekkere koffiebonen hebt gevonden, is de kans groot dat je de stappen – koffie zetten en proeven – opnieuw kunt bewandelen. De smaak van de koffiebonen veranderd namelijk met iedere oogst.


Nu vraag je je vast af hoe de melanges van Douwe Egberts altijd dezelfde smaak heeft. Dat komt omdat er bij Douwe Egberts en andere grote koffiefabrikanten slimme jongens werken die net zo lang verschillende koffiebonen mengen tot dat ze op dezelfde smaak uitkomen. Een vak apart!

Maar een thuis barista is niet op zoek naar Douwe Egberts koffie. Een barista die de lekkerste bak koffie wilt zetten haalt zijn koffiebonen bij een speciaalzaak. Deze koffiebonen zijn vers, en alleen met verse koffiebonen kunnen we lekkere koffie zetten.


Hoe herken je de beste koffiebonen?

Zoals we al eerder duidelijk hebben gemaakt, is het belangrijk dat je veel verschillende soorten koffiebonen proeft. Op deze manier kom je erachter wat je lekker vindt. Bezoek een speciaalzaak in de buurt en koop hier koffiebonen uit Ethiopië, Brazilië en Indonesië. Nadat je alle soorten koffiebonen uitgeprobeerd hebt (Let op: er zijn er ontzettend veel) kun je aan de slag!

Er zijn een aantal tips die we jou willen mee geven voor wanneer je jouw koffiebonen koopt en voor het zetten van de koffie.

Koffiezetmethode en maalgraad

Er zit nogal een groot verschil tussen een espressomachine en een french press. De keuze voor de maalgraad van jouw koffiebonen zal je moeten laten afhangen van de zetmethode. In de onderstaande tabel kun je zien welke maling bij welke zetmethode past.

ZetmethodeMaalgraad
CafetièreZeer grof
Filter koffieGrof
Snel filterGrof
EspressoFijn
Turkse koffieZeer fijn


De maalgraad van de koffie in combinatie met de zetmethode heeft een belangrijke invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie. Mocht je de koffie zelf thuis malen dan is het van belang dat je hier rekening mee houdt.

Bepaal wat je lekker vindt!

Wanneer je pas begint met koffie zetten, zal je voor jezelf moeten bepalen wat je lekker vindt. Dit doe je door te proeven, proeven en nog eens proeven. Eigenlijk houdt het proeven nooit op, want zoals eerder aangegeven is de smaak van koffie iedere oogst weer anders. Eventueel is het slim om verschillende koffiebonen te kopen en deze met elkaar te vergelijken.

Ook is het slim om bij verschillende koffiezaken de koffie te proberen en te vragen welke koffiebonen ze gebruiken. In de meeste gevallen is het mogelijk om de koffiebonen bij de koffiebar te kopen, mocht de smaak van de koffie bevallen.

Koffiezetmehode en de roast

De roast van de koffiebonen in combinatie met de zetmehode heeft net zo goed een grote invloed op de smaak van de koffie. In de onderstaande tabel laten we zien welke roast bij welke zetmethode past:

RoastZetmethode
Light roastChemex, French press, V60, Aeropress
Regular roastFilterkoffie, vol automaat
Medium roastFilterkoffie, vol automaat
Dark roastEspresso, percolator
Extra dark roastEspresso, percolator, ibrik


Hoe lichter de koffie gebrand is, hoe meer fruitige en zure smaken je zult tegen komen. De koffie zal daarentegen erg bitter smaken wanneer de koffie donker gebrand is, wat voor de meeste koffiedrinkers niet als een gewenste smaak wordt beschouwd.

 De kwaliteit van de koffiebonen

Hoe hoger de kwaliteit van de koffie, hoe duurder de koffie. Maar als je kwalitatieve en dus dure koffie in huis haalt, wil dat niet zeggen dat de koffie ook lekker gaat smaken. Het is namelijk aan de barista om de smaakpotentie van de koffie in de koffieboon te krijgen. Als je niet genoeg tijd en energie in het zetten van koffie steekt, is het wellicht beter om goedkopere bonen te kopen. Het is natuurlijk zonde van het geld wanneer je de smaakpotentie niet in het bakje koffie kunt krijgen.

Voor het zetten van goede koffie geldt dat je veel research moet doen, met verschillende Koffie experts moet praten en/of eventueel een barista cursus moet volgen.


De branddatum van de koffiebonen

Ten slotte is het ontzettend belangrijk dat je verse koffiebonen in huis haalt. Hoe ouder de koffie, hoe meer smaak er verloren gaat. Factoren zoals temperatuur, zuurstof, licht en vocht hebben een grote invloed op gebrande koffiebonen. Als je er zeker van wilt zijn dat je verse koffiebonen in huis haalt, zou je de branddatum na moeten checken. In sommige gevallen staat deze op de verpakking geschreven. Zo niet, dan zou je het bij de verkoper na moeten vragen.

Gebrande koffiebonen zijn twee weken na de branddatum nog lekker. Zodra de koffiebonen ouder zijn dan twee weken gaat de smaak langzaam verloren. Dat wil niet zeggen dat je koffiebonen ouder dan twee weken weg moet gooien. Dat is namelijk zonde. Dat wil alleen zeggen dat je goed op de branddatum moet letten wanneer je de koffiebonen in de winkel of online koopt.


Direct Trade koffie 100% traceerbaar

 Arabica koffie, Costa Rica – Verkrijgbaar in koffiebonen, espresso- en filtermaling

Probeer eens een light roast. Of een dark roast. Het brandprofiel van een koffiebonen beïnvloed de smaak. Hieronder vind je een selectie van koffiebonen uit Costa Rica (direct van de koffieboer ingekocht) met de verschillende brandprofielen: light, dark en espresso roast. Deze koffiebonen kun je via onze website bestellen.

Proef het verschil tussen een light, dark en espresso roast door het proefpakket te bestellen. 3 x 250 gram voor € 14,95 incl. BTW.

Light Roast

€ 9,95 per 500 gram

Dark Roast

€ 9,95 per 500 gram

Espresso Roast

€ 10,75 per 500 gram

Proefpakket

€ 14,95 voor 3 x 250 gram

Eerlijke prijs voor de boeren!

De koffie wordt direct bij de lokale boeren voor een eerlijke prijs ingekocht, en hier in Nederland gebrand.

Zo is deze Costa Rica koffie niet alleen heerlijk,

maar ook EERLIJK!

 Fair Trade 100% Arabica

Tuis village, Costa Rica
Hoogte: 1.002 meter
Plant variëteit: Caturra
Gebrand in Nederland

Voor 17.00 uur besteld, morgen in huis!

Direct Trade koffie 100% traceerbaar

 Arabica koffie, Costa Rica

2018-05-04T08:25:27+00:00

LEESMATERIAAL

VOLG ONS OP INSTAGRAM

Keuzehulp: espressomachine kopen

Light Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Dark Roast, Costa Rica

€ 9,95 voor 500 gram

Espresso roast, Costa Rica

€ 10,75 voor 500 gr.

Proefpakket, Costa Rica

€ 14,95 voor 3 x 250 gr.