Advies espressomachines & more


Contactgegevens

Baristaworden.nl is onderdeel van frank-schrijft.
KvK 60022051

Contact persoon: Frank Raveling

E-mail: baristaworden@gmail.com
Skype: @frank.raveling


Contact opnemen

Bedankt voor je bezoek aan baristaworden.nl. We doen ons best om je berichtje binnen 24 uur te beantwoorden.

TOP-10 halfautomaten 2020 | inclusief reviews

Hallo! Mijn naam is Frank,

Met behulp van onze TOP-10 en zelf geschreven reviews hopen we de keuze voor jou makkelijker te maken. Kom je er niet uit? Stuur ons gerust een mailtje.


 


1. Solis Grind & Infuse Pro 115

Ben je op zoek naar de beste kwaliteit dan zit je met de Solis Grind & Infuse Pro 115 wel goed. Deze halfautomatische espressomachine van Solis kwam als beste uit de test van de Consumentenbond. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie, koffiebonen
 • Bonenmaler inbegrepen
 • Inhoud waterreservoir: 2 L
 • Heetwaterfunctie
 • 18 maalgraadinstellingen
 • Automatische ontkalker

Plus- en minpunten

Zet zeer goede espresso’s dankzij hoge druk pomp van 15 bar en temperatuurstabilisatie (PID methode). Een constante watertemperatuur, wat belangrijk is voor een goede espresso.
  Ingebouwde bonenmaler van hoge kwaliteit
  Perfecte keuze voor beginnende (thuis)barista’s.

✓  Roestvrijstalen behuizing (RVS)
✓  Ruime waterreservoir van 2,0 liter
✓  Kopjes warmhoudplaat
✓  Goede prestaties: stoompijpje werkt verassend goed!
  RVS binnenwerk is minder goed bestand tegen kalkaanslag

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

De Solis Grind & Infuse Pro 115 staat al sinds mei 2017 bovenaan de lijst met halfautomaten en kreeg eerder het predicaat ‘best getest’ wat betekent dat deze machine het beste rapportcijfer heeft gekregen van alle geteste halfautomaten, namelijk een 7,9.

Solis Grind & Infuse Pro 115 in het kort

De Solis Grind & Infuse Pro 115 is absoluut een krachtpatser waar serieus koffie mee gezet wordt. De machine is uitgerust met een waterreservoir van 2 liter, zodat je niet telkens het reservoir telkens hoeft bij te vullen.

Ingebouwde bonenmaler met 18 maalstanden

Het grote voordeel van de Solis Grind & Infuse Pro 115 is dat deze beschikt over een ingebouwde bonenmaler van hoge kwaliteit. In totaal zijn er 18 maalstanden mogelijk, waarmee de koffie zeer fijn gemaald kan worden. De gemalen koffie komt direct in de filterhouder terecht. Ook kan de koffie handmatige in de filter gedoseerd worden (mocht je bijvoorbeeld gemalen koffie hebben gekocht).

Ingebouwde manometer

Verder beschikt de machine over een ingebouwde manometer waarmee je in een oogopslag ziet met hoeveel druk de espresso bereid wordt. De voorgemalen koffie wordt eerst bevochtigt met een druk van 3 bar, zodat de koffie aroma’s vrijkomen. Vervolgens wordt het water met 15 bar door de gemalen koffie heen geperst.

Wat mag je nog meer verwachten?

 • Een handige razor waarmee je de gemalen koffie glad strijkt en de overtollige koffie verwijdert.
 • Constante watertemperatuur. Deze is instelbaar, maar staat standaard ingesteld op 93 graden. Dit is de ideale temperatuur voor een goede espresso
 • Een filter voor een shot en een filter voor een double shot (twee koffie’s tegelijk zetten)
 • 18 maalgraadinstellingen
 • Hete hogedruk stoom functie: ideaal voor het snel opschuimen van de melk
 • Roestvrijstalen (RVS) behuizing: eenvoudig schoon te maken, duurzaam en ziet er strak uit.

‘Best getest’ – Consumentenbond

De Consumentenbond test jaarlijks veel verschillende soorten espressomachines om de keuze voor zijn leden makkelijker te maken. Bekijk hier een video hoe de machines getest worden.

De Solis Grind & Infuse Pro 115 scoorde een voldoende op de volgende aspecten:

 • Gebruiksgemak: beoordeelt met een 9,0!
 • Bereiding espresso: beoordeelt met een 9,9
 • Schoonmaken: beoordeelt met een 8,6
 • Temperatuur koffie: beoordeelt met een 9,0
 • Gelijke hoeveelheid in 2 kopjes: beoordeelt met een 9,0!
 • Kwaliteit melkschuim: beoordeelt met een 7,9
 • Geluid: beoordeelt met een 8,2 wat betekent dat deze espressomachine weinig geluid maakt

Het energieverbruik (6,2) en de opwarm- en bereidingstijd (6,5) konden beter.

Cappuccino of latte maken

Met het stoompijpje schuim je de melk vanuit het meegeleverd RVS kannetje op. Het stoompijpje combineert stoom en heet water. Je plaatst het verstelbare pijpje in het kannetje en schuimt de melk binnen 20 seconden op tot het mooi dik, lobbig en zacht is (zonder bubbels).

Stoompijpje van hoge kwaliteit

Bij de meeste halfautomatische espressomachines is het stoompijpje van een lage kwaliteit. Voor de Solis Grind & Infuse Pro 115 betaal je iets meer geld, maar ontvang je ook een stoompijpje van hoge kwaliteit. Het kost even tijd voordat je begrijpt hoe het stoompijpje werkt. Maar als je eenmaal veel geoefend hebt, kun je hele mooie cappuccino’s maken.

Ingebouwde bonenmaler

De Solis Grind & Infuse Pro 115 is een van de weinige halfautomatische espressomachines met een ingebouwde bonenmaler. Het voordeel hiervan is dat je geen bonenmaler hoeft te kopen en het flink wat ruimte bespaart, aangezien aparte elektrische bonenmaler redelijk wat ruimte in kan nemen.

18 maalgraden

De bonenmaler heeft 18 maalgraad standen en kan handmatig ingesteld worden. Een nadeel: het kostte wel veel moeite om de juiste settings voor de bonenmaler te vinden. De machine beschikt over een bonenreservoir van 250 gram.

De gemalen koffie valt rechtstreeks in de filter. Vervolgens druk je de gemalen koffie aan met de tamper en gebruik je de razor om de overtollige koffie te verwijderen. Zo voorkom je dat er teveel koffie in de filter zit en zorg je voor de juiste extractie.

Extra functionaliteiten

Deze espressomachine is uitgerust met een geïntegreerde bonenmaler, kopje verwarmingsplaat, afgifte heet water via het stoompijpje en een ingebouwde manometer waarop je ziet met hoeveel druk de espresso bereid wordt.

Groot pluspunt!

Deze machine heeft een aantal minuten nodig om op te starten en het water te verwarmen. Gelukkig kun je instellen wanneer je wilt dat de machine automatisch inschakelt. Zo hoef je nooit meer te wachten totdat de machine opgewarmd is.

Voor wie is de Solis Grind & Infuse Pro 115 bedoeld?

De Solis Grind & Infuse Pro 115 is bedoeld voor mensen die:

 • beginnende en gevorderde barista
 • graag meer willen leren over koffie
 • van lekkere koffie houden!
 • alle handelingen zelf willen uitvoeren (leerzaam)
 • op zoek zijn naar een machine van hoge kwaliteit
 • een hoger budget hebben voor de aanschaf van een koffiemachine

Deze machine is niet bedoeld voor mensen die veel koffie drinken op een dag, geen tijd hebben om koffie te zetten of de machine schoon te maken.

Garantie Solis

Bij de aankoop van de Solis Barista Perfect Pro 118 ontvang je 2 jaar garantie. Het betreft een carry-in-garantie wat betekent dat je de defecte machine terug stuurt. Het product wordt vervolgens gerepareerd of vervangen en terug gestuurd.

In de doos

Espressomachine, RVS melkkannetje, uitneembare tamper, een razor voor de dosering, SOLIPOL ontkalkingsmiddel, een enkele en dubbele filterhouder.

Prijs: € 649,-

2. Gaggia Viva Prestige RI8437/11

De Gaggia Viva Prestige RI8437/11 is de beste keus voor een espresso-liefhebbers. De unieke crema filter op deze koffiemachine zorgt voor een optimale extractie. Lees meer..

Specificaties

 • Melkopschuimmethode: Stoompijpje
 • Unieke portafilter dat zorgt voor cremalaag
 • geschikt voor gemalen koffie en ESE pods
 • Boiler 60 ML als verwarmingselement
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2

Plus- en minpunten

  Speciale drukfilter voor de beste espresso
  Boiler als verwarmingselement (stabiele temperatuur)
  15 bar druk voor de beste espresso
 Beste keus voor espresso-liefhebbers op budget
  Minder gebruiksvriendelijk
  Niet de beste keus voor cappuccino liefhebbers

 

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

De Gaggia Viva Prestige is de juiste keuze voor espresso-liefhebbers die op budget zijn. Dankzij de boiler als verwarmingselement, de unieke filter en 15-bar krachtige pomp komen de espresso’s in de buurt van een professionele espressomachine. Het stoompijpje werkt opzich prima, maar verwacht geen wonderen. Het voornaamste doel van deze machine is goede espresso’s zetten.

Dezelfde modellen, andere benaming

Philips heeft meerdere handmatige espressomachines uitgebracht onder de merknamen Gaggia en Saeco die veel op elkaar lijken: Saeco Poemia HD8323, Saeco Poemia Class HD8325, Saeco Poemia Top HD8425, HD8427 en Gaggia Viva RI8437, RI8435, RI8433. Deze modellen zien er nagenoeg hetzelfde uit qua uiterlijk en maken gebruik van dezelfde techniek. Zo beschikken ze allemaal over een boiler als verwarmingselement, de unieke crema filter en een 15-bar krachtige pomp.

Nummer #1 op het gebied van espresso

Je ziet aan het ontwerp van de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 dat het bij deze machine draait om het zetten van een goede espresso. Zo is deze pistonmachine uitgerust met een boiler als verwarmingselement, een unieke filter en een 15-bar krachtige pomp.

 1. Boiler als verwarmingselement:de goedkope pistonmachines maken gebruik van een thermoblock, welke snel opwarmt en klein van formaat zijn. De Gaggia Viva Prestige RI8437/11 daarentegen is uitgerust met een boiler wat voor een stabielere temperatuur zorgt dan een thermoblock, iets wat cruciaal is voor het zetten van een goede espresso.
 2. 15-bar pomp: voor het bereiken van een optimale extractie heb je minimaal 7 tot 10 bar nodig. Bij goedkopere uitvoeringen zorgt stoom voor de druk, waar maximaal 3 tot 4 bar bereikt mee kan worden – te weinig druk dus om een goede espresso mee te zetten.
 3. Unieke crema filter: deze filter zorgt voor een dikke cremalaag bovenop de espresso en geeft het een full-bodied smaak.

Wat maakt deze crema portafilter zo uniek?

Deze filter heeft twee functies. 1). om de druk beperken en 2). het creëren van een goede crema. Tijdens het beperken van de druk ontstaat crema. Bij een espressobar met een professionele espressomachine is de barista verantwoordelijk voor het aanstampen van de gemalen koffie. Een ervaren barista weet precies met hoeveel kracht de gemalen koffie aangestampt dient te worden om de druk te beperken wanneer het water door de filter loopt. Het verschil is dat een barista een professionele koffiemolen van enkele duizenden euro’s tot zijn beschikking heeft, waarmee je de koffiebonen heel fijn kunt malen. Een dergelijke koffiemolen hebben de meeste thuisbarista’s niet tot hun beschikking.

De portafilter heeft dus als functie om de druk te beperken. Zo kun je zonder professionele koffiemolen toch een fatsoenlijke espresso zetten. Verbeter je aanstamp techniek en de maalgraad en je zet een perfecte espresso!

Tegenwoordig maken veel fabrikanten gebruik van een dergelijke portafilter. Het probleem van deze portafilters is dat de output voor het water erg klein is, waardoor de druk teveel beperkt wordt om een goede espresso te zetten.

Melk opschuimen, hoe werkt dit?

Zoals eerder aangegeven is de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 voornamelijk bedoeld voor het zetten van een goede espresso. Dit betekent niet dat je er geen goede cappuccino’s mee kunt zetten. Het stoompijpje is gemaakt van RVS in tegenstelling tot goedkopere modellen van Gaggia en Saeco waar er gekozen is voor plastic. In prestatie zie je weinig verschil, de metalen stoompijpjes zijn alleen makkelijker schoon te maken.

Door de kleine boiler is de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 niet de beste keus voor cappuccino-liefhebbers. Deze produceert weinig stoom, wat betekent dat je minder tijd hebt om het melk op te schuimen. Zodra de stoom stopt, moet je wachten tot de boiler zich weer opgewarmd heeft.

De ruimte tussen het stoompijpje en de machine is minimaal, waardoor het haast onmogelijk is om een grotere melkkan te gebruiken. Dit maakt het stoompijpje een beetje onhandig om te gebruiken, waardoor deze machine niet geschikt is om dagelijks cappuccino’s mee te zetten.

Ondanks de kleine boiler en het kleine stoompijpje kun je nog steeds goede melkschuim creëren en een goede cappucino maken. Maar het gebruik van het stoompijpje werkt niet zo handig in vergelijking met die van Solis Barista Perfetta Plus 1170.

Kleine dingen die beter kunnen..

 • de ruimte tussen de tuit en het afdruipbakje is minimaal. Groot genoeg voor een espresso kopje, maar niet voldoende voor een grotere mok.
 • de aan/uit button zit aan de achterkant, wat niet echt ideaal is wanneer je weinig ruimte hebt in de keuken.
 • Kleine boiler van 60 ML: hiermee kun je twee espresso’s zetten voordat de boiler zich opnieuw moet opwarmen.

Samenvatting van onze conclusies

De conclusie is dat de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 (RI8437 en RI8435) de beste optie is voor een budgetvriendelijke espresso-maker. Het is in staat om hele goede espresso’s te zetten.

Met de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 zet je een prima cappuccino. Door de kleine boiler (minder stoom) en de korte afstand tussen het stoompijpje en de afdruiprek gaat het zetten van een cappuccino minder makkelijk dan bij de Solis Barista Perfetta Plus 1170, die uitgerust is met een langer en krachtigere stoompijpje.

Ook is het van belang dat je de tijd neemt om deze machine beter te leren kennen. Het kost tijd om te leren hoe je een goede espresso zet. Bij een pistonmachine zijn de resultaten minder consistent dan bij een volautomatische espressomachine omdat je alle handelingen handmatig uitvoert, maar de kwaliteit van een espresso is veel beter dan bij een volautomatische espressomachine wanneer je weet hoe je de Gaggia Viva Prestige RI8437/11 moet gebruiken.

Prijs: € 179,-

3. Solis Barista Perfetta Plus 1170

De Solis Barista Perfetta Plus 1170 is compact, snel en ziet er stijlvol uit. Deze halfautomaat is geschikt voor amateurs, beginnende en gevorderde thuisbarista’s. Lees meer..

Specificaties

 • Melkopschuimmethode: Stoompijpje
 • geschikt voor gemalen koffie en ESE pods*
 • Beschikt over een heetwaterfunctie
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2
 • Slechts 40 seconden opwarmtijd

*een losse koffiemolen dient apart aangeschaft te worden voor het gebruik van koffiebonen.

Plus- en minpunten

  Robuuste en stijlvolle espressomachine (RVS behuizing)
  Stoompijpje van professionele kwaliteit
  Binnen 40 seconden opgewarmd
  RVS behuizing
  Espresso kwaliteit: 8.5
  Niet-stabiele watertemperatuur
  Plastic onderdelen aan de binnenkant
  Kopjesverwarmer is nutteloos

 

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

Over Solis

Solis is een Zwitsers bedrijf dat bekend staat om het leveren van betaalbare handmatige koffiemachines en elektrische koffiemolens. Het bedrijf is onderdeel van Breville Group uit Australië, waar ook het merk Sage onder valt.

Het is je misschien wel opgevallen dat je dezelfde pistonmachines tegenkomt onder de naam Sage. Dat klopt, Solis en Sage verkopen dezelfde producten onder een andere typebenaming. Breville Group richt zich met Solis voornamelijk op het westen van Europa en met Sage op zowel het westen als het oosten van Europa.

Wat kenmerkt Solis?

De pistonmachines van Solis zijn betaalbaar en bedoeld voor amateurs, beginnende en gevorderde thuisbarista’s. Het zijn semi-professionele espressomachines, die heerlijke espresso’s en cappuccino’s zetten zonder duizenden euro’s voor een machine uit te geven.

Een semi-professionele koffiemachine, wat bedoelen we hiermee?

We noemen een pistonmachine semi-professioneel wanneer deze is uitgerust met een aantal functionaliteiten die normaliter ook geïntroduceerd zijn op professionele espressomachines. Bij de Solis Barista Perfetta Plus 1170 zijn deze functionaliteiten als volgt:

 • 3-way solenoid valve: dankzij een klepje kan het extractieprocess direct stopgezet worden en lekt het water niet onnodig door de filter. Dit voorkomt overextractie en houdt het afdruipbakjeen de thermometer schoon. Ook is het eenvoudiger om het koffiedik te verwijderen, aangezien deze droog blijft.
 • Manometer: goedkopere pistonmachine zijn vaak uitgerust met een thermometer. Dit geeft de machine een retro-look, voor de rest heb je er weinig aan. De Solis Barista Perfetta Plus 1170 daarentegen is uitgerust met een echte manometer. Deze laat je precies zien met hoeveel bar je een espresso zet. De drukindicatie loopt tot 16 bar, voor een espresso zou je tussen de 8 en 12 bar moeten zitten. De manometer gebruik je om jouw espresso te optimaliseren en te verbeteren.
 • 54-mm diameter tamper: de meeste pistonmachines voor thuisgebruik zijn uitgerust met 51-mm diameter. Over het algemeen geldt ‘’hoe breder de tamper, hoe beter de espresso’’.

Thermoblock systeem, wat zijn de voor- en nadelen?

De Solis Barista Perfetta Plus 1170 is uitgerust met een thermoblock als een verwarmingselement. Het voordeel hiervan is dat het snel opwarmt (40-seconden). Daarbij is een thermoblock compact, wat verklaart waarom de Solis Barista Perfetta Plus 1170 klein van formaat is.

Niet-stabiele watertemperatuur

Het nadeel van een thermoblock in vergelijking met een waterketel is dat de temperatuur van het water niet altijd stabiel is – iets wat cruciaal is voor een goede espresso. Dit maakt de Solis Barista Perfetta Plus 1170 een pistonmachine voor thuisgebruik en geen professionele machine.

Een ‘lange’ thermometer 

De Solis Barista Perfetta Plus 1170 lijkt op het oog klein, maar neemt met een lengte van 37,2 centimeter meer ruimte in beslag dan je zou denken. Deze lengte is te danken aan het thermoblock, dat voornamelijk in de lengte ruimte in beslag neemt.

Melk opschuimen als een echte barista!

De Solis Barista Perfetta Plus 1170 onderscheidt zich met een het stoompijpje van andere merken uit dezelfde prijsklasse. Na wat oefenen ben je in staat om hele gladde en zachte melkschuim (zonder bubbels) te maken. Het stoompijpje kun je 360 graden draaien, waardoor je hem eenvoudig in de gewenste positie zet. Ook een voordeel: het steekt niet buiten de machine uit, dus je hebt geen extra ruimte naast de machine nodig.

Vergelijkbare resultaten met een professionele espressomachine

De resultaten met dit stoompijpje zijn vergelijkbaar met een professionele machine. Het verschil is dat er bij het opschuimen met de Solis Barista Perfetta Plus 1170 iets meer water vrijkomt. Ook is het stoompijpje minder krachtig dan bij een professionele espressomachine (dankzij de thermoblock), waardoor je iets meer geduld moet hebben.

De behuizing en materialen van binnen

De RVS behuizing geeft de machine een luxe en solide uitstraling. De machine voelt stevig aan, dit merk je wanneer je de tamper in de machine draait.

Het is jammer dat de meeste onderdelen in de binnenkant van plastic zijn. Plastic is minder warmtegeleidend, wat het bijvoorbeeld lastiger maakt om de portafilter warm te houden. Dit beïnvloedt de extractie wat kan leiden tot onderextractie – dit verklaart de zuurdere smaak in een espresso. De portafilter is gelukkig wel gemaakt van zwaar metaal.

De plastic onderdelen maken de kopjes warmhoudplaat ook nutteloos. Het duurt erg lang voordat deze opgewarmd is en het wordt nooit echt heel warm.

Samenvatting van onze conclusies

De algemene ervaring met deze handmatige espressomachine van Solis is positief. De machine is binnen 40 seconden opgewarmd en is uitgerust met een stoompijpje die zich met professionele machines kan meten. De machine voelt robuust aan en ziet er fraai en luxe uit.

Het nadeel is dat het thermoblock en de plastic onderdelen aan de binnenkant van de machine voor niet-stabiele watertemperatuur zorgen, iets wat cruciaal is voor een goede espresso. Dit kan zorgen voor een onderextractie en een zuurdere espresso – alhoewel alleen een echte espresso geek hier het verschil zal proeven. We geven de kwaliteit van de espresso een 8.5.

Als je alleen espresso drinkt, raden we de Gaggia Classic of de Gaggia Viva aan. In vergelijking met de Solis Barista Perfetta Plus 1170 vragen de machines van Gaggia om meer oefening en nemen ze meer ruimte in beslag.

Deze espressomachine is geschikt voor amateurs, beginnende en gevorderde thuisbarista’s. Deze pistonmachine is betaalbaar voor zijn professionele uitrusting.

Prijs: € 399,-


4. Solis Barista Perfect Pro 118

De Solis Barista Perfect Pro 118 is geschikt voor de beginnende en gevorderde (thuis)barista of voor mensen die op zoek zijn naar een geavanceerde halfautomaat. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie en ESE pods
 • Melksysteem: stoompijpje
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Inclusief kopjesverwarmer
 • Druk van de pomp: 15 bar
 • Waterreservoir: 2 L

Plus- en minpunten

✓  Roestvrijstalen behuizing (RVS)
✓  De hogedrukpomp van 15 bar en de elektronische temperatuurregeling maken het zetten van een goede espresso mogelijk.
✓  Automatisch ontkalkingssysteem
  Ruime waterreservoir van 1,8 liter
✓  Kopjes warmhoudplaat
✓  Goede prestaties (espresso en melkschuim)
  Zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig te begrijpen

–  Geen schoonmaak indicator
–  RVS binnenwerk is minder goed bestand tegen kalkaanslag

Bekijk introductievideo

Lees onze review

Ik ben zelf erg fan van het merk Solis, aangezien ze de perfecte koffiemachines maken voor mensen met een passie voor koffie. Thuisbarista’s dus.

Een fijne machine

De Solis Barista Perfect Pro 118 wordt vooral geloofd om de constante temperatuur waarmee de koffie gezet wordt. De hoeveelheid koffie bij het zetten van 2 kopjes is zeer consistent (wat lang niet bij alle halfautomaten het geval is). Verder is de machine eenvoudig schoon te houden en zou het ontkalken van deze halfautomaat zeer eenvoudig moeten gaan.

Wat kun je verwachten?

 • Constante temperatuur van de koffie
 • Gelijke hoeveelheid in 2 kopjes
 • Eenvoudig te bereiden espresso
 • Hoge kwaliteit melkschuim
 • Maakt weinig geluid
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Schoonmaken en ontkalken gaat makkelijk

Bij de Solis Barista Perfect Pro 118 doe je – zoals bij de meeste espressomachines – alle handelingen zelf zoals het aanstampen van de gemalen koffie, de tamper in de machine plaatsen, het opschuimen van de melk en het instellen van de watertemperatuur en de volume van de koffie.

De afmetingen zijn als volgt: (b x h x d) 40,0 cm x 34,7 cm x 46,7 cm

Goed bericht voor cappuccino lovers

Wil je aan de slag met latte art? Dan is de Solis Barista Perfect Pro 118 wat je zoekt. Met het stoompijpje schuim je de melk in het meegeleverde RVS kannetje op. De kwaliteit van de melkschuim is bijzonder hoog en dus zeer geschikt voor een cappuccino, latte of een Flat White.

Maak het melkkannetje en stoompijpje goed schoon

Na het opschuimen van het melk is het belangrijk dat je het tuitje en het melkkannetje goed schoonmaakt. Zodoende voorkom je het ontstaan van schimmels. Het tuitje maak je schoon met een doekje.

In het begin zal het even wennen zijn om met een stoompijpje aan de slag te gaan. Na verloop van tijd zal je zien dat het steeds beter gaat. En dus wordt je een betere barista!

Voorperculatie Functie: wat is dat?

De Solis Barista Perfect Pro 118 is voorzien van een voorperculatie functie waarmee de gemalen koffie eerst bevochtigt wordt met lage druk. De druk van de pomp staat dan op 3 bar. Het voordeel hiervan is dat de heerlijke koffie aroma’s vrij spel krijgen. Vervolgens wordt het water met een druk van 15 bar door de gemalen koffie en filter heen gedrukt.

Duo-functie van het stoompijpje

Met het stoompijpje schuim je niet alleen de melk op. Je kunt hem ook gebruiken voor de afgifte van heet water. Ideaal wanneer je theedrinkers over de vloer krijgt of gewoon een keer heet water nodig hebt!

Voor wie is de Solis Barista Perfect Pro 118 bedoeld?

De Solis Barista Perfect Pro 118 is bedoeld voor mensen die:

 • beginnende en gevorderde barista
 • graag meer willen leren over koffie
 • van lekkere koffie houden!
 • alle handelingen zelf willen uitvoeren (leerzaam)

Deze machine is niet bedoeld voor mensen die veel koffie drinken op een dag, geen tijd hebben om koffie te zetten of de machine schoon te maken.

Garantie Solis

Bij de aankoop van de Solis Barista Perfect Pro 118 ontvang je 2 jaar garantie. Het betreft een carry-in-garantie wat betekent dat je de defecte machine terug stuurt. Het product wordt vervolgens gerepareerd of vervangen en terug gestuurd.

In de doos

Espressomachine, RVS melkkannetje, filter voor 1 kopje, filter voor 2 kopjes, tamper, reinigingsset en een handleiding.

Prijs: € 349,-


5. Quick Mill 3035 RVS

De Quick Mill 3035 RVS beschikt over een geïntegreerde koffiemolen, ingebouwde manometer en een ruim waterreservoir van 1,8 liter. Lees in onze review of deze halfautomaat iets voor je is. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie en ESE servings
 • Geïntegreerde koffiemolen
 • Thermoblock van koper
 • Afneembare waterreservoir 1,8 liter
 • Behuizing van roestvrijstaal
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 1

Min- en pluspunten

✓ Geïntegreerde koffiemolen met keramische maalschijven, die minder snel slijten dan metalen maalschijven.
Uitstekende espresso dankzij de pompdruk van 16 bar
Thermoblock met koperen leiding is de perfecte bescherming tegen kalkaanslag.
✓ Ruime waterreservoir van 1,8 liter

✓  Compacte en stijlvolle machine: behuizing is van roestvrijstaal wat langer meegaat dan kunststof.
  Geen schoonmaakindicator

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

De Quick Mill 3035 RVS is van alle gemakken voorzien. Het Italiaanse merk houdt zich sinds 1945 al bezig met de ontwikkeling van machines en koffiemolens. Vandaag de dag produceert Quick Mill verschillende koffiemachines zoals filterkoffie apparaten, volautomaten, halfautomaten en espressomachines voor professioneel gebruik.

Quick Mill 3035 RVS in het kort

De Quick Mill 3035 RVS is alleen verkrijgbaar in de kleur zilver. De behuizing van de machine is gemaakt van roestvrij staal (RVS) en het thermoblock van koper. Dit is positief, aangezien de koper beter bestand is tegen kalk. De meeste halfautomaten zijn echter uitgerust met RVS wat minder goed tegen kalk kan.

Wat mag je nog meer van deze pistonmachine verwachten?

 • Geïntegreerde koffiemolen met keramische molens
 • Geschikt voor gemalen koffie en ESE-servings
 • Pompdruk: 16 bar
 • Manometer: hier kun je de druk waarmee de espresso bereid wordt vanaf lezen.
 • Thermoblock van koper
 • Behuizing RVS
 • Afneembare waterreservoir van 1,8 liter
 • Heetwaterfunctie
 • Kopjes verwarmplaat
 • Compacte machine: 32,0 x 38,0 x 28,0(b x h x d)

Perfect voor een beginnende en gevorderde thuisbarista!

De uitrusting van de Quick Mill 3035 RVS maakt deze machine geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde barista. Waarom dat lees je hieronder.

Pompdruk 16 bar

De pompdruk bepaalt hoe krachtig het hete water door de filter met gemalen koffie heen perst wordt. Vanaf de manometer kun je precies zien hoe hoog de druk is. De meeste halfautomaten zijn uitgerust met een pompdruk van 15 bar. De Quick Mill 3035 RVS is uitgerust met een pompdruk van 16 bar!

Geïntegreerde koffiemolen

Zo beschikt deze halfautomaat over een geïntegreerde elektrische koffiemolen waarmee verschillende maalgraden ingesteld kunnen worden. Je stelt de maalgraad in op basis van de koffiebonen, brandgraad koffiemolen, mate van luchtvochtigheid en nog meer factoren. De koffiemolen maalt de koffiebonen erg fijn wat nodig is voor een goede espresso. Aan de hand van een draaiknop kun je de maalstand instellen.

Keramische maalschijven

Het grote voordeel van keramische koffiemolens is dat deze minder snel warm worden. Metalen maalschijven worden snel warm wat voor een verbrande koffiesmaak kan zorgen. Met de keramische maalschijven heb je hier geen last van.

Krachtig stoompijpje

Het stoompijpje is verstelbaar waarmee het pijpje precies op de juiste plek in het melkkannetje geplaatst kan worden (deze wordt overigens niet meegeleverd). Aan de hand van een knop zet je het stoompijpje aan en uit. Bij goedkopere halfautomaten is het stoompijpje vaak van plastic en valt de kwaliteit te betwisten.

Bij deze machine mag je rekenen op een krachtig stoompijpje waar de juiste hoeveelheid stoom en warmte uit komt.

Heb je nog nooit eerder met een halfautomaat van hoge kwaliteit gewerkt dan zal de bediening van het stoompijpje in het begin even wennen zijn. Door veel te oefenen krijg je vanzelf door hoe het precies werkt.

Thermoblock van koper

De meeste thermoblokken zijn gemaakt van RVS. Het nadeel hiervan is dat het slecht tegen kalk kan. Koper beschermt het thermoblock tegen kalkaanslag wat de levensduur van de thermoblock (en dus de machine) ten goede komt.

Hoe maak je machine schoon?

De machine is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Het waterreservoir, het lekbakje, de filters en de tamper zijn uitneembaar en spoel je na gebruik eenvoudig af. Na het gebruik van het stoompijpje dien je deze schoon te vegen met een vochtig doekje.

Helaas beschikt de machine niet over een schoonmaakindicator. Je zult dus zelf moeten inschatten wanneer de machine een schoonmaakbeurt nodig heeft.

Wat zijn de nadelen?

Voor deze machine betaal je een flinke som met geld. Ondanks dat het met de prijs / kwaliteit verhouding wel goed zit raden we aan deze halfautomaat alleen te kopen als je het echt leuk vindt om met koffie bezig te zijn. Begin je net als thuisbarista dan is het geen slecht idee om eerst met een goedkoper model te beginnen.

Weinig nadelen

Verder zitten er eigenlijk weinig nadelen aan deze machine. Een schoonmaak indicatielampje zou handig geweest zijn. Daarbij heeft de machine veel ruimte aan de rechterkant nodig om het reservoir te kunnen uitnemen. Ook beschikt de machine niet over automatisch uitschakelen.

Voor wie is de Quick Mill 3035 RVS bedoeld?

De Quick Mill 3035 RVS is bedoeld voor koffieliefhebbers die het maximale uit de koffie willen halen en alle handelingen graag zelf willen doen. Deze halfautomaat is geschikt voor mensen die:

 • zichzelf als thuisbarista’s willen ontwikkelen
 • bereidt zijn om veel geld neer te leggen voor kwaliteit
 • regelmatig een cappuccino of latte drinken
 • een kleinere keuken hebben

Deze machine is niet geschikt voor mensen die veel koffie drinken, geen geduld hebben, snel koffie willen zetten of mensen die niet alle handelingen handmatig willen doen.

Garantie Quick Mill

Deze machine wordt geleverd met 2 jaar garantie. Mocht er iets gebeuren dan stuur je hem terug naar de fabrikant. Vervolgens beoordelen zij of de machine nog gerepareerd kan worden of vervangen moet worden.

In de doos

In de doos vind je een maatlepel, tamper, 1-kop filter, 2-kops filter, filter voor ESE servings en een handleiding.

Een melkkannetje wordt niet meegeleverd. Wel is het raadzaam om een kannetje van RVS aan te schaffen. Deze vind je hier.

Prijs: € 925,-


6. De’Longhi EC685.R Dedica

De De’Longhi EC 685.BK Dedica staat op een knappe 4e plek van de 30 halfautomatische espressomachines die de Consumentenbond getest heeft. Met name geschikt voor het zetten van een goede espresso. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor: ESE-pads & Gemalen koffie
 • Pompdruk: 15 bar
 • Binnen 35 seconden opgewarmd
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 1
 • Waterfilter inbegrepen
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Inhoud waterreservoir: 1 L

Plus- en minpunten

Thermoblock voor het bereiden van een espresso met een ideale en constante temperatuur
Dankzij het compacte formaat zeer geschikt voor kleinere keukens.
✓ Waterfilter inbegrepen
✓ Behuizing van metaal en de afwerking van chroom
2 kopjes tegelijk zetten
Druppelstop, zo druppelt de machine na gebruik niet door.
bijgeleverde plastic tamper
RVS binnenwerk is minder goed bestand tegen kalkaanslag
Geen automatisch ontkalkingssysteem

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

De De’Longhi EC 685.BK Dedica is net als de Solis Primaroma – die op de 1e plek staat in deze TOP-10 – geschikt voor beginnende thuisbarista’s, waarvan koffie een nieuwe hobby is. Je wilt graag alle handelingen zoals het aanstampen van de koffie zelf doen en jezelf als barista verbeteren zonder honderden euro’s uit te geven aan een nieuwe espressomachine.

Zeer goede prijs / kwaliteitverhouding

 • Snelle opwarm- en bereidingstijd (testoordeel: 7,8)
 • Constante watertemperatuur (testoordeel: 7,8)
 • Eenvoudig een espresso bereiden (testoordeel: 8,5)
 • Hoge kwaliteit melkschuim (testoordeel: 8,1)
 • Schoonmaken en ontkalken (testoordeel 8,5 + 8,2)

Waarom een halfautomatische espressomachine?

De De’Longhi EC 685.BK Dedica is een halfautomatische espressomachine wat betekent dat je alle handelingen zelf uitvoert zoals het instellen van de watertemperatuur en de volume van de koffie, het aanstampen van de gemalen koffie, de filter in de machine plaatsen en het schoonmaken en ontkalken van de machine.

Halfautomaat is mensenwerk

Doordat alle handelingen mensenwerk is – in tegenstelling tot aan volautomatische espressomachine – ben je niet verzekerd van consistente koffie. Stamp je de gemalen koffie bijvoorbeeld met minder kracht aan dan zal de koffie anders smaken (onderextractie).

Doordat je alle handelingen zelf uitvoer leer je in de loop der tijd meer over koffie en welke factoren de smaak van de koffie beïnvloeden. Een leuke en interessant avontuur, dat tegelijkertijd niet voor iedereen geschikt is (zie hieronder het kopje ‘Voor wie is de De’Longhi EC 685.BK Dedica bedoeld?’

Zelf een koffiemolen aanschaffen

Bij de meeste halfautomaten wordt geen koffiemolen meegeleverd. Je kunt gemalen koffie kopen of een koffiemolen aanschaffen voor het malen van koffiebonen. De lekkerste koffie krijg je uiteraard van verse koffiebonen.

Fijne maling erg belangrijk

Voor een espressomachine is een fijne maling belangrijk. Met een handmatige koffiemolen is het lastig om de koffiebonen erg fijn te krijgen. Kijk daarom bij de elektrische koffiemolens.

Deze koffiemachine heeft ook een filterhouder voor ESE-servings voor het geval je even geen zin hebt om de koffiebonen te malen en de gemalen koffie aan te stampen.

Eenvoudige bediening

Deze halfautomaat wordt door de Consumentenbond geloofd om haar gebruiksvriendelijkheid (testoordeel: 8,2). Het bedieningspaneel bestaat uit drie verlichte knoppen. De machine schakelt automatisch uit wanneer deze een tijdje niet gebruikt is. Je kunt de machine op de stand-by mode zetten of energie besparen door op de aan/uit knop te drukken.

Gebruiksvriendelijk stoompijpje?

Met het regelbare stoompijpje schuim je de melk op voor een cappuccino, latte macchiato, caffe latte of gewoon voor warme melk. De kwaliteit van het melkschuim werd door de Consumentenbond beoordeelt met een 8,1. In het begin heb je tijd nodig om aan het stoompijpje te wennen. Oefening baart kunst!

Stijlvolle machine

De stijlvolle machine heeft metalen behuizing en mooie afwerkingen van chroom. De machine is slechts 15 centimeter breed. De lengte bedraagt 33 cm en de hoogte 30,3 cm. Deze halfautomaat past dus in iedere keuken!

Afmetingen: (b x h x d) 36,3 cm x20,3 cm x 38,9 cm

De machine is verkrijgbaar in verschillende kleuren, namelijk rood, wit, zilver en zwart.

Voor wie is de De’Longhi EC 685.BK bedoeld?

De De’Longhi EC 685.BK Dedica is bedoeld voor mensen:

 • net als barista beginnen
 • graag meer willen leren over koffie
 • niet teveel geld aan een koffiemachine willen uitgeven
 • alle handelingen zelf willen uitvoeren (leerzaam)

Deze machine is niet bedoeld voor mensen die veel koffie drinken op een dag, geen tijd hebben om koffie te zetten of de machine schoon te maken.

Garantie De’Longhi

De fabrieksgarantie voor de De’Longhi EC 685.BK Dedica bedraagt 2 jaar. Het betreft een carry-in-garantie wat betekent dat je de defecte machine terug stuurt. Het product wordt vervolgens gerepareerd of vervangen en terug gestuurd.

In de doos

Halfautomatische espressomachine, filterhouder voor 1 kopje, filterhouder voor 2 kopjes, filterhouder voor ESE-servings, losse tamper en een handleiding.

Prijs: € 176,-


7. De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR

De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR – verkrijgbaar in de kleuren lichtblauw, groen, beige en zwart – is een betaalbare basis pistonmachine geschikt voor iedere koffieliefhebber. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie + ESE-pads
 • Melksysteem: stoompijpje
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Inclusief kopjesverwarmer
 • Inclusief heetwaterfunctie
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2

Plus- en minpunten

✓  Zet 2 kopjes koffie tegelijk
✓  Roestvrijstalen behuizing wat langer meegaat dan plastic.

✓  Eenvoudige schoonmaak & ontkalking. Waterfilter inbegrepen.
✓  Ruim waterreservoir voor een compacte koffiemachine (1,4 liter).
  Beschikt niet over een schoonmaakindicator
–  RVS binnenwerk, wat minder goed bestand is tegen kalkaanslag
–  Beschikt niet over een manometer

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

De De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR is één van de best verkochte pistonmachines in het jaar 2017. Waarom is deze machine zo populair?

 • Stijlvolle machine verkrijgbaar in de kleuren lichtblauw, groen, beige en zwart
 • Klein formaat: past in iedere keuken!
 • Gebruiksvriendelijk en eenvoudig schoon te maken.

Het Italiaanse merk DeLonghi is een van de grootste producenten op het gebied van koffiemachines wereldwijd. Het staat merk staat bekend om haar stijlvolle machines zoals we dat van de Italianen gewend zijn. De’Longhi verkoopt machines van enkele tientjes tot duizenden euro’s.

De’Longhi Icona Vintage in het kort

Wat mag je van de De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR verwachten?

 • het melk schuim je handmatig op met het stoompijpje
 • Geschikt voor gemalen koffie en ESE-servings
 • Afneembare waterreservoir van 1,4 liter
 • 2 jaar Carry-in-garantie (lees hieronder meer)
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2 kopjes
 • Kopjes warmhoudplaat
 • Materiaal behuizing: roestvrijstaal (RVS)
 • Afmetingen: 34,7 x 29,4 x 38,1 (b x h x d)

Eenvoudig koffie zetten

Op gebruiksgemak scoorde de De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR in het testoordeel van de Consumentenbond een 7,8. De bediening bestaat uit een aantal drukknoppen. Met een druk op de knop zet je een espresso of een caffè lungo.

Cappuccino maken

Voor het zetten van een cappuccino of een latte maak je gebruik van het handmatige stoompijpje. Deze plaats je in een kannetje (wordt helaas niet meegeleverd) en vervolgens trek je aan de draaiknop die zich bovenop de machine bevindt.

Het opschuimen van de melk neemt ongeveer 30 seconden in beslag. Verwacht geen wonderen. De kwaliteit van het melkschuim wordt door de Consumentenbond beoordeelt met een 7,6 en is dus van prima kwaliteit. Meestal ontstaan er bubbeltjes bovenop het schuim. Deze verwijder je met met een lepel, maar ideaal is het niet.

Schoonmaken & onderhoud

Er wordt wel eens gezegd dat het schoonmaken van een halfautomaat veel tijd in beslag neemt, maar dat valt bij de De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR reuze mee. De machine scoorde op het aspect schoonmaak een dikke 9,2.

De meeste onderdelen zijn afneembaar en vaatwasbestendig. De buitenkant van het stoompijpje is afneembaar en kan na gebruik direct onder de kraan afgespoeld worden.

Voor wie is de De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR geschikt?

De De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een halfautomaat die eenvoudig in gebruik is. Voor wie is de De’Longhi Icona Vintage ECOV311.GR nog meer geschikt?

Voor mensen die:

 • op zoek zijn naar een betaalbare koffiemachine
 • alle handelingen handmatig willen uitvoeren
 • af en toe een cappuccino of latte drinken
 • een kleinere keuken hebben
 • op zoek zijn naar een stijlvolle machine

Deze machine is niet geschikt voor mensen die bovengemiddeld veel koffie drinken en niet voor mensen die niet alle handelingen zelf willen uitvoeren. Het zetten van een bakje koffie neemt namelijk meer tijd in beslag dan bij een volautomaat.

Garantie De’Longhi

De fabrieksgarantie op alle De’Longhi machines bedraagt standaard 2 jaar. Het garantietype is carry-in-garantie. Bij gebreken stuur je de machine op en wordt deze gerepareerd of vervangen.

In de doos

Espressomachine, starterset bestaande uit ontkalker, handleiding, stripje voor meting waterhardheid, schepje, tamper, 1-kops filter, 2-kops filter en een ESE-filter.

Deze machine heeft geen bonenmaler. Je maakt gebruik van gemalen koffie of koopt een elektrische bonenmaler. Een handmatige bonenmaler wordt voor een espressomachine niet aangeraden, aangezien de koffie erg fijn gemalen moet zijn voor het zetten van een goede espresso.

Bekijk hier alle koffieapparaten van De’Longhi

Prijs: € 145,-


8. Krups Calvi XP3440

De Krups Calvi XP3440 is  de goedkoopste machine uit onze TOP-10 met halfautomaten. De machine is ondanks zijn goedkope prijs van alle gemakken voorzien. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie + ESE-servings
 • Afneembare waterreservoir van 1,1 liter
 • Pompdruk is 15 bar
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2
 • Verwarmingssysteem: thermoblock
 • RVS stoompijpje: voor een betere prestatie.

Min- en pluspunten

✓  Klein & compact formaat (geschikt voor kleinere keukens)
✓  Goede prijs / kwaliteit verhouding
✓  2 kopjes koffie tegelijk zetten

✓  Tamping systeem: Voor optimale extractie en verfijnde smaak
 Kleine waterreservoir van 1,1 liter
 Vergt veel oefening voordat je er een goede espresso mee kunt zetten.

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

Het Duitse merk Krups produceert sinds 1983 espressomachines en koffiezetapparaten. De fabrikant focust zich voornamelijk op de verkoop van volautomaten en koffiecupmachines, maar brengt sinds kort ook handmatige espressomachine op de markt.

Krups Calvi XP3440 in het kort

De krups Calvi XP3440 is uitgerust met de volgende specificaties:

 • Geschikt voor gemalen koffie en ESE-servings
 • Compact formaat: 14,3 x 28,6 x 30,8 (b x h x d)
 • Uitneembare onderdelen: lekbakje, stoompijpje
 • Melkopschuimmethode: stoompijpje
 • Pompdruk is 15 bar
 • Afneembaar waterreservoir van 1,0 liter
 • 2 kopjes koffie tegelijk

Productpresentatie Video

In het onderstaande filmpje wordt in het kort weergeven hoe de machine werkt. Het filmpje is zonder geluid.

Beoordeling Consumentenbond

De Krups Calvi XP3440 eindigde op een 16e plek van de 30 halfautomaten die getest zijn. De machine scoorde hoog op opwarm- en bereidingstijd (8,0), kwaliteit melkschuim (7,7), energiegebruik (7,5), gebruiksgemak (7,5), bereiding espresso (9,1) en geluid (8,3). De kwaliteit van de espresso scoorde een 7,2 en een 7,3 op het gebied van schoonmaken.

Kort samengevat

De machine warmt snel op, beschikt over een krachtig stoompijpje, verbruikt weinig energie in vergelijking met andere machines, de bediening spreekt voor zich, een espresso is zo gezet en tot slot maakt de machine weinig geluid.

scoort de machine minder goed op?

De machine scoorde minder goed op gelijke temperatuur van het water (4,3). Door de kleine boiler is het voor de machine lastig om een consistente watertemperatuur te leveren. Verder heeft de machine moeite met de verdeling van het water bij het zetten van 2 kopjes tegelijk. De verdeling van het water werd met een 1,5 beoordeelt.

Schoonmaak en ontkalking van de machine

Op schoonmaak scoorde de machine een 7,3 en een 6,7 op ontkalken. Over het algemeen is het vrij eenvoudig om de machine schoon te maken en te ontkalken.

Een schoonmaak indicator ontbreekt dus je zal zelf moeten beoordelen wanneer de machine een schoonmaakbeurt nodig heeft. Verder zijn niet alle onderdelen vaatwasbestendig wat als een minpunt beschouwd mag worden.

Uiterlijk Krups Calvi XP3440

De Krups Calvi XP3440 is een compact en degelijk apparaat zoals we dat van onze Oosterburen gewend zijn. De afmetingen zijn als volgt: 14,3 cm x 28,6 cm x 30,8 cm (b x h x d). De machine is gemaakt van roestvrijstaal (RVS), aluminium en kunststof. De behuizing is van kunststof en bepaalde onderdelen zijn gemaakt van RVS of aluminium. De kleuren zijn zilver en zwart.

Voor wie is de Krups Calvi XP3440 bedoeld?

De Krups Calvi XP3440 is bedoeld voor mensen die:

 • op zoek zijn naar betaalbare machine
 • op zoek zijn naar een degelijk en compact formaat
 • op zoek zijn naar een goede prijs / kwaliteit verhouding
 • zet 2 kopjes tegelijk
 • over een kleine keuken beschikken

Garantie Krups

Deze machine wordt geleverd met een garantie van 2 jaar. Heb je problemen met de machine binnen het garantietermijn dan stuur je hem terug naar de fabrikant. Zij repareren de machine of sturen een nieuwe machine op.

In de doos

Espressomachine, 1-kop filter, 2-kops filter en een handleiding.

Let op: deze machine beschikt niet over een bonenmaler (zoals bij de meeste halfautomatische koffiemachines het geval is).

Prijs: € 134,-


9. Ariete 1389 Vintage

De Ariete 1389 Vintage –  verkrijgbaar in de kleuren groen, lichtblauw en beige – ziet er niet alleen stijlvol uit. Hij is ook nog eens makkelijk in gebruik, betaalbaar en zet heerlijke koffie. Lees meer..

Specificaties

 • Koffie, Espresso
 • Gemalen koffie en koffiebonen
 • Melksysteem: met stoompijpje
 • Verstelbare watervolume
 • Materiaal behuizing: plastic
 • Waterreservoir 0,9 L

Min- en pluspunten

✓  Stijlvolle machine
✓  Basis pistonmachine voor een betaalbare prijs

✓  Zet 2 kopjes tegelijk
  Behuizing van kunststof
  Kleine waterreservoir van 0,9 liter

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

Het Italiaanse merk Ariete is wat minder bekend in de koffiewereld. Toch lanceerde Ariete in de afgelopen jaren veel espressomachines en probeert het een grote speler te worden. Sinds 2001 werkt Ariete samen met De’Longhi en maken ze gebruik van de kennis en techniek van deze grote speler.

Ariete 1389 Vintage: in het kort

Wat mag je van deze pistonmachine verwachten?

 • Stijlvolle machine verkrijgbaar in de kleuren groen, lichtblauw en beige.
 • Afneembare waterreservoir van 0,9 liter
 • Geschikt voor gemalen koffie (en dus niet voor ESE-servings)
 • 2 kopjes koffie per zetbeurt
 • Kleine machine met de volgende afmetingen: 32,5 cm x 34,0 cm x 27,5 cm (b x h x d)
 • Pompkracht van 15 bar

De techniek van De’Longhi

De binnenkant van de Ariete 1389 Vintage is afkomstig van De’Longhi en de buitenkant van de machine is ontworpen door Ariete 1389 zelf. De’Longhi is een grote speler in de koffiewereld en produceert al jaren koffiemachines voor elk budget.

Groter boiler

De boiler is 180 ml groot. Dit is een grote boiler in vergelijking met andere espressomachines. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur van het water stabiel is. De boiler warmt het water snel op en dus hoef je niet te lang te wachten.

Kleine waterreservoir

De waterreservoir is 0,9 liter waardoor je het reservoir regelmatig moet bijvullen. Gelukkig neemt het bijvullen maar een paar seconden in beslag.

Werkwijze van de machine

De Ariete 1389 Vintage werkt bijzonder eenvoudig. De bediening bestaat uit twee hengels en twee drukknoppen. Voor het opschuimen van de melk maak je gebruik van de draaiknop aan de zijkant van de machine.

Onhandige plek schakelaar en stoompijpje

De uit- en aan knop bevindt zich aan de achterkant van de machine wat niet erg handig is, zeker niet wanneer je maar weinig ruimte hebt in de keuken. Verder zit het stoompijpje aan de linkerkant van de machine, wat ook niet echt ideaal is. Bij het in- of uitdraaien van de filterhouder raak je (als je niet op let) het stoompijpje aan, die erg warm kan zijn wanneer deze pas gebruikt is.

Kwaliteit melkschuim

De kwaliteit van de melkschuim is prima. Het fijne aan deze handmatige koffiemachine is dat het stoompijpje verstelbaar is. Zo kun je deze eenvoudig in het melkkannetje plaatsen (wordt overigens niet meegeleverd).

Oefening baart kunst

Het opschuimen van de melk is vrij eenvoudig voor een machine uit deze prijsklasse. De kwaliteit van het schuim is goed. In het begin zal je er handigheid in moeten krijgen, maar oefening baart kunst!

Bubbeltjes

Het ontstaan van bubbeltjes is niet te voorkomen. Wel blijft het aantal bubbeltjes beperkt in vergelijking met machines uit dezelfde prijsklasse.

Voor wie is de Ariete 1389 Vintage bedoeld?

De Ariete 1389 Vintage is bedoeld voor mensen die:

 • op zoek zijn naar een betaalbare machine
 • op zoek zijn naar een stijlvolle machine
 • alle handelingen zelf willen doen en hiermee hun barista vaardigheden willen verbeteren
 • net beginnen als barista
 • een kleinere keuken hebben

Garantie Ariete

2 jaar fabrieksgarantie. Bij problemen stuur je de machine terug naar de fabrikant. Zij bekijken vervolgens of de machine gerepareerd of vervangen wordt.

In de doos

Espressomachine, handleiding, 1-kop filter, 2 kops filter

Prijs: € 140,-

10. Smeg ECF01

Wat ons betreft de meest stijlvolle halfautomatische espressomachine: de Smeg ECF01.  De Consumentenbond beoordeelde deze halfautomaat van Smeg met een 7,3. Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie + ESE servings
 • Automatische ontkalker
 • Kopjesverwarmer
 • Waterreservoir: 1 liter
 • Materiaal: RVS behuizing
 • Instelbare koffiehoeveelheid en temperatuur

Plus- en minpunten

  Stijlvolle machine!
✓  Kopjes warmhoudplaat
✓  
Goede prestaties (espresso en melkschuim)
✓  Instelbare koffiehoeveelheid en temperatuur
 Materiaal behuizing: RVS
Automatisch ontkalkingssysteem
Druk op de pomp: 15-bar. Ideaal voor een goede espresso.
  Kleine waterreservoir (1 liter)

 

 

Bekijk introductievideo

Lees onze review

De kleine Smeg ECF01CREU past met zijn compacte formaat in iedere keuken. Ondanks dat smaken verschillen zullen de meeste mensen erover eens zijn dat deze machine er beeldschoon uit ziet. De behuizing is gemaakt van kunststof en het binnenwerk van roestvrijstaal (RVS).

Smeg ECF01 in het kort

De Smeg ECF01CREU is voor een betaalbare prijs van alle gemakken voorzien. Zo is het mogelijk om 2 kopjes koffie per keer te zetten, stel je de temperatuur van het water zelf in en gebruik je de machine voor gemalen koffie en ESE servings.

In het kort:

 • Kopjes verwarmplaat
 • Afneembare waterreservoir van 1 liter
 • Pompdruk: 15 bar
 • Melkopschuimmethode: stoompijpje
 • Geen heetwaterfunctie
 • Automatische stop en uitschakelen
 • Losse tamper meegeleverd

Beoordeling Consumentenbond

Een jaar geleden stond de Smeg ECF01 stond een jaar geleden op de 6e plek van de 20 halfautomaten. In juni 2018 staat de machine op de 10e plek van de 30.

Eindcijfer 7,3

De machine ontvangt een 7,3 als eindcijfer. Het scoorde met name hoog op opwarm- en bereidingstijd (7,5), kwaliteit melkschuim (7,6), gebruiksgemak (8,8), bereiding espresso (9,4), het geluid (8,2) en eenvoudig om te schoonmaken (10,0) en ontkalken (7,6).

Kort samengevat betekent dit dat de bediening, schoonmaak en ontkalking eenvoudig werkt. De machine warmt snel op en maakt weinig geluid tijdens de bereiding.

Verbeterpunten waren een constante temperatuur van het water (6,9) en gelijke hoeveelheid in 2 kopjes (7,0).

Melk opschuimen met het stoompijpje

De kwaliteit van met melkschuim werd door de Consumenten beoordeelt met een 7,6 wat betekent dat je met de Smeg ECF01 prima cappuccino’s kunt zetten. In het begin kan het opschuimen van het melk moeite kosten, maar na wat oefenen krijg je vanzelf door hoe het werkt.

Geen verstelbaar stoompijpje

Wat ik persoonlijk jammer vind is dat de machine geen verstelbaar stoompijpje heeft. Bij duurdere handmatige espressomachines zit er vaak een ‘knik’ in het stoompijpje waardoor je deze zonder problemen in het melkkannetje plaatst. Wil je aan de slag met je latte art vaardigheden dan raad ik deze machine niet aan (kijk eens naar de duurdere versies van Solis halfautomaten, die hebben vaak een verstelbaar stoompijpje die ook nog eens krachtiger zijn).

Schoonmaak en onderhoud

De Smeg ECF01 is eenvoudig schoon te maken en ook ontkalken is geen gedoe. Het waterreservoir, het lekbakje en het reservoir voor koffie afval zijn afneembaar en onder de kraan af te spoelen. De meeste onderdelen van deze machine zijn geschikt voor de vaatwasser.

Verder beschikt de machine over een automatische ontkalker, een waterfilter en wordt de machine automatisch doorgespoeld. Het schoonmaakindicator lampje geeft aan wanneer de machine toe is aan een reinigingsbeurt.

Voor wie is de Smeg ECF01 bedoeld?

De Smeg ECF01 is bedoeld voor mensen die:

 • op zoek zijn naar een stijlvolle machine
 • beginnende barista
 • graag meer willen leren over koffie
 • van lekkere koffie houden!
 • alle handelingen zelf willen uitvoeren (leerzaam)
 • af en toe een cappuccino of latte maken

Deze machine is niet bedoeld voor mensen die veel koffie drinken op een dag, geen tijd hebben om koffie te zetten of de machine schoon te maken.

Garantie Smeg

Bij de aankoop van de Smeg ECF01 ontvang je 2 jaar garantie. Het betreft een on-site service wat betekent dat de fabrikant het product bij jou thuis komt ophalen. Je hoeft het defecte product dus niet op te sturen.

In de doos

Espressomachine, RVS melkkannetje, filter voor 1 kopje, filter voor 2 kopjes, filter voor ESE servings, filterhouder en tamper om de gemalen koffie mee aan te drukken.

Prijs: € 349,-

Pistonmachines uit onze TOP-10 van 2019

De onderstaande halfautomaten kwamen in onze TOP-10 beste pistonmachines 2019 voor.


2019 – Boretti B402

Wil je graag een pistonmachine aanschaffen, maar geen zin om zelf de melk op te schuimen met het klassieke stoompijpje? Dan is de Boretti B402 met automatische melkopschuimer iets voor jou.  Lees meer..

Specificaties

 • Geschikt voor gemalen koffie + ESE servings
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Melksysteem: Automatisch via stoompijpje
 • Aantal kopjes per zetbeurt: 2
 • Instelbare koffievolume
 • Waterreservoir: 1,2 L

Plus- en minpunten

 Automatische melkopschuimer voor gemak en consistente resultaten.
  Druk van de pomp: 15-bar voor de perfecte espresso.
✓  
Behuizing van roestvrijstaal wat langer mee gaat dan kunststof.
  Compacte machine, ideaal voor kleinere keukens.
 Voor de prijs had er een waterfilter bij in mogen zitten. Deze dien je los te kopen.

 

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

Ben je op zoek naar een halfautomaat zonder al teveel poespas? De Boretti B402 is eigenlijk een kruising tussen een halfautomaat en een volautomaat. De melk wordt automatisch voor je opgeschuimd, terwijl je zelf de tamper met gemalen koffie vult, deze aanstampt en onder de machine plaatst. Zoals je dat in het onderstaande filmpje kunt zien:

In het kort:

Hieronder de belangrijkste specificaties:

 • Automatisch met melkreservoir
 • Afneembare waterreservoir 1,2 liter
 • Geschikt voor gemalen koffie en ESE-pads
 • Kleuren: wit, zwart of rood
 • Relatief kleine machine: 39,8 cm x 27,5 cm x 47,0 cm (b x h x d)

Testoordeel Consumentenbond Boretti B402

De Boretti B402 is terug te vinden op de 8e plek in de ranglijst met halfautomaten. De Consumentenbond testte in totaal 30 pistonmachines. Waar scoorde de Boretti B402 goed en minder goed op?

 • Gebruiksgemak: 8,4
 • Schoonmaken: 10,0
 • Temperatuur koffie: 8,0
 • Energieverbruik: 7,2
 • Opwarm- en bereidingstijd: 7,0
 • Kwaliteit melkschuim: 8,5

Kwaliteit espresso onvoldoende

De machine scoorde middelmatig op de de kwaliteit van de espresso (5,0). Daarbij moet gezegd worden dat maar weinig halfautomaten hier een voldoende op scoren. Bij een pistonmachine doe je alle handelingen zelf en dus is de kwaliteit van de espresso vaak niet consistent.

Ook de oudere broertjes van de Boretti 402 scoorde goed. Qua kwaliteit scoorde de Boretti B400, B401 en B402 gelijk en stonden ze dus ook onder elkaar op de ranglijst.

Cappuccino zetten. Hoe werkt het?

Het zetten van een cappuccino of een andere melkkoffie is met de Boretti B402 bijzonder eenvoudig in vergelijking met andere halfautomaten. Met één druk op de knop zet je een heerlijke cappuccino of latte. Je voegt melk aan het melkreservoir toe en installeert deze vervolgens in de machine.

Het opgeschuimde melk komt via het pijpje in de mok met koffie terecht. Wel moet je het pijpje zelf boven de mok met koffie plaatsen.

Verwacht geen wonderen

De kwaliteit van het melkschuim is gewoon goed en lekker voor mensen die af en toe een cappuccino drinken. Er kunnen bubbeltjes in het melkschuim voorkomen die je met een lepel verwijdert.

Na het zetten van de cappuccino houd je de melkreservoir onder de kraan en maak je het stoompijpje schoon met een doekje.

Erg mooie machine!

Zoals we dat van de Italianen mogen verwachten: de Boretti B402 is een machine in stijl! Het motto van het bedrijf luidt als volgt: ‘met Boretti breng je het traditionele Italië naar je eigen keuken’

De behuizing van de machine is van roestvrijstaal (RVS) wat voor een egale uitstraling zorgt. De machine is een mix van modern en traditioneel.

Eveneens is de machine zeer geschikt voor kleinere keukens. De afmetingen zijn als volgt: 39,8 cm x 27,5 cm x 47,0 cm (b x h x d).

Wat zijn de nadelen?

De machine heeft een automatische melkopschuimer. Dat werkt makkelijk, maar is niet bevorderlijk voor jouw barista vaardigheden. Voor iemand die zijn barista vaardigheden wilt verbeteren raad ik deze machine niet aan. Dan kun je beter kiezen voor een halfautomaat met een stoompijpje waarbij je de melk handmatig opschuimt.

De kwaliteit van het melkschuim is prima, maar verwacht geen wonderen. Soms vind je bubbeltjes op het melkschuim terug. Deze schep je eruit met een lepel, maar ideaal is het niet.

Kleine waterreservoir

De machine beschikt over een kleine waterreservoir van 1,2 liter. Dit betekent dat je het reservoir regelmatig moet bijvullen.

Het binnenwerk is gemaakt van roestvrijstaal wat minder goed bestand is tegen kalkaanslag dan een koperen binnenwerk. Ook is het minder duurzaam.

Tot slot vind ik het jammer dat je maar 1 kopje per keer kunt zetten. Zeker wanneer je koffie zet voor een grote groep is dit hinderlijk.

Voor wie is de Boretti B402 geschikt?

De Boretti B402 is geschikt voor mensen die:

 • op zoek zijn naar een stijlvolle machine
 • op zoek zijn naar een halfautomaat, maar toch ook van gemak houden.
 • af en toe een cappuccino of latte maken
 • op zoek zijn naar een betaalbare machine
 • een kleine keuken hebben

Deze machine is niet geschikt voor thuisbarista’s die hun barista vaardigheden willen trainen, voor mensen die veel koffie zetten en

Garantie Boretti

Boretti geeft standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Heb je problemen met de machine dan stuur je deze op en wordt het gerepareerd of vervangen. Dit wordt een Carry-in-garantie genoemd.

In de doos

Espressomachine, losse tamper, filter voor 1 kopje, filter voor ESE servings en een handleiding.

Prijs: € 221,-

2019 – Solis Primaroma Type 1010

De Solis Primaroma Type 1010 ontving het predicaat ‘Beste koop’ van de Consumentenbond. Deze halfautomaat is erg betaalbaar en daardoor zeer geschikt voor beginnende thuisbarista’s die zich nog aan het oriënteren zijn. Lees meer..

Specificaties

 • Zwarte koffie, cappuccino
 • Melksysteem: stoompijpje
 • Pompdruk: 15 bar
 • Inhoud melkreservoir: 1,5 liter
 • Kopjes warmhoudplaat
 • Materiaal behuizing: RVS

Plus- en minpunten

360˚ draaibare stoompijp: maakt het opschuimen makkelijker.
 Als ”beste koop” uit de test van de Consumentenbond.
  Aantal kopjes per zetbeurt: 2
  Behuizing en binnenkant is van roestvrijstaal wat langer mee gaat dan kunststof.
 Eenvoudig schoon te houden: alle onderdelen zijn vaatwasbestendig.
  Constante watertemperatuur, wat erg belangrijk is voor de perfecte espresso.

Best luidruchtig
RVS binnenwerk is minder goed bestand tegen kalkaanslag
Niet geschikt voor ESE servings

Bekijk introductievideo

 

Lees onze review

De machine kreeg een 7,5 als testoordeel en eindigde hiermee op de 2e plek. Deze halfautomaat is wordt geloofd om de kwaliteit van de espresso en het melkschuim en de eenvoud waarmee de machine schoongehouden wordt.

Ideaal voor de beginnende thuisbarista

Je bent geïnteresseerd in koffie, maar weet niet hoe lang die interesse er zal blijven. Bespaar jezelf dan enkele honderden euro’s door voor deze pistonmachine te kiezen. Met de Solis Primaroma ben je in staat om heerlijke koffie te zetten en melk op te schuimen zoals een echte barista dat doet – zonder teveel geld uit te geven.

Blijk je achteraf toch niet zo geïnteresseerd te zijn in koffie dan je in eerste instantie dacht, dan is er met een bedrag van € 159-* nog geen man over boord.

Alle handelingen zelf uitvoeren

Bij de Solis Primaroma doe je alle handelingen zelf. Je gebruikt gemalen koffie of maalt de koffiebonen zelf (bonenmaler is helaas niet meegeleverd), stamt de gemalen koffie aan met een tamper en verzorgt de instellingen betreft temperatuur van het water en de volume. Wil je genieten van een cappuccino of een machiatto dan schuim je zelf de melk op met het stoompijpje.

Leerzame ervaring

Met een volautomatische espressomachine zet je met één druk op de knop koffie. Lekker makkelijk, maar je leert vrij weinig over koffie omdat alle handelingen automatisch plaatsvinden. Bij deze halfautomatische espressomachine voer je alle handelingen zelf uit. Erg leuk en interessant, maar het zetten van een bakje koffie en de schoonmaak van de machine neemt dus wel meer tijd in beslag. Even snel een bakje koffie zetten zit er dus niet bij.

Melk opschuimen

Met de Solis Primaroma schuim je de melk met een stoompijpje op. Bij deze machine wordt helaas geen roestvrijstalen (RVS) melkkannetje meegeleverd. Net zoals een echte barista plaats je het stoompijpje in het kannetje met melk. In het begin is dit wennen, maar na een aantal YouTube video’s en veel oefenen leer je er vanzelf mee werken. Een ervaren barista leerde zijn vak ook niet binnen een dag.

Oordeel Consumentenbond

De Consumentenbond beoordeelt de kwaliteit van het melkschuim met een 7,7. Desalniettemin wordt het stoompijpje omschreven ‘als verre van ideaal’. Ik denk als je eenmaal weet hoe het opschuimen met een stoompijpje werkt, dat het dan vanzelf eenvoudiger wordt.

Ben je op zoek naar een stoompijpje van hoge kwaliteit (zoals je deze in espressobars tegenkomt) dan ben je vaak meer geld voor een machine kwijt, zoals de Solis Grind & Infuse Pro 115 die € 899,- kost (staat op de 4e plek van deze TOP-10).

Compacte machine

De Solis Primaroma is voor iedere keuken een stijlvolle toevoeging. Je mag het gerust als een stukje decoratie zien. De machine is gemaakt van roestvrijstaal wat voor een strakke en moderne uitstraling zorgt. Ook is de Solis Primaroma geschikt voor kleinere keukens. De afmetingen zijn als volgt: 34,5 x 25,4 x 37,0 (b x h x d).

Voor wie is de Solis Primaroma bedoeld?

De Solis Primaroma is bedoeld voor mensen die:

 • net als barista beginnen
 • graag meer willen leren over koffie
 • niet teveel geld aan een koffiemachine willen uitgeven
 • alle handelingen zelf willen uitvoeren (leerzaam)

Deze machine is niet bedoeld voor mensen die veel koffie drinken op een dag, geen tijd hebben om koffie te zetten of de machine schoon te maken.

Garantie Solis

Bij de aankoop van de Solis Primaroma ontvang je 2 jaar garantie. Het betreft een carry-in-garantie wat betekent dat je de defecte machine terug stuurt. Het product wordt vervolgens gerepareerd of vervangen en terug gestuurd.

In de doos

Espressomachine, uitneembare tamper, 1 enkelkops- en 1 dubbelkops filter, doseerlepel en gebruikshandleiding. Met de dubbelkops filter kun je twee kopjes per zetbeurt zetten.

Prijs: € 149,-

Koopadvies voor de beste pistonmachine voor thuis

Bij een pistonmachine voer je alle handelingen handmatig uit. Jouw handelingen bepalen hoe de koffie uiteindelijk smaakt. Je hebt het dus letterlijk zelf in de hand!

Hoe werkt een pistonmachine?

Het stappenplan tot de perfecte espresso is als volgt: 1). Je plaatst de gemalen koffie in de filter. 2). druk de gemalen koffie aan met een tamper. 3. Draai de filter in de machine en druk op de knop. Voor een cappuccino of latte macchiato maak je gebruik van het klassieke stoompijpje, net zoals een professionele barista dit doet.

Is dit iets voor jou?

Voor elke halfautomatische espressomachine geldt ‘’oefening baart kunst’’. Het kost tijd voordat je alle handelingen perfect weet uit te voeren en je tevreden bent over de espresso. Als jij gewoon snel koffie wilt zetten (zonder al teveel poespas) dan past een volautomatische espressomachine beter bij jou. Bij een volautomaat zet je met een druk op de knop een koffie of cappuccino. Alles gebeurd dan bijna automatisch, ook het opschuimen van de melk. Bekijk hier onze TOP-10 met de beste volautomatische espressomachines in 2020.

Ben je bereid te experimenteren?

Voor enthousiaste koffieliefhebbers die bereid zijn te experimenteren, is de pistonmachine de beste keuze. De smaak van de koffie (het resultaat) hangt af van jouw handelingen. Dit kan in het begin voor wat frustratie zorgen, maar de mogelijkheden zijn oneindig wanneer je eenmaal weet hoe de pistonmachine werkt.

Waar let je op bij het kiezen van een halfautomatische espressomachine?

Voordat je besluit een halfautomatische espressomachine te kopen, stel je voor jezelf een budget vast.

 1. tot € 150,-: een kleine pistonmachine zonder al teveel poespas. De behuizing en andere onderdelen zijn gemaakt van plastic en het gebruiksgemak is doorgaans minimaal. Maar belangrijker, je kunt er een fatsoenlijke espresso mee zetten. Zo is de De’Longhi EC685.R Dedica een goede keus voor koffieliefhebbers op budget.
 2. € 150,- tot € 300,-: voor dit bedrag mag je een semi-professionele pistonmachine verwachten. Wat we hiermee bedoelen is dat een aantal functionaliteiten of kenmerken hetzelfde zijn als bij een professionele espressomachine. De behuizing is vaak gemaakt van RVS, de binnenkant van plastic.
 3. €  300,- en hoger: betere kwaliteit van materialen (behuizing en binnenkant). Uitgerust met betere filters en verwarmingselementen. In sommige gevallen zit bij deze prijs een (losse) bonenmaler inbegrepen.

Drukfilter of traditionele filter?

Bij een traditionele filter bepaald de maalgraad van het koffie + het aanstampen hoeveel druk er op de filter komt te staan. Te lage druk komt voor wanneer je de gemalen koffie niet hard genoeg aandrukt of wanneer de maalgraad te grof is. Bij een lage druk gaat het water te snel door de filter heen, wat resulteert in onderextractie (slappe koffie). Veel halfautomatische espressomachines met een traditionele filter beschikken over te weinig ‘druk’ om een fatsoenlijke espresso te zetten.

Drukfilter

Bij een drukfilter (portafilter) werkt het net even wat anders. Deze bestaat uit twee filters, een filter met veel gaatjes en daaronder een tweede wand met een enkele opening. Dit zorgt voor extra druk wanneer het water door de gemalen koffie heen loopt, wat in een betere extractie resulteert. De meeste pistonmachines zijn tegenwoordig van een drukfilter voorzien. De pistonmachines van Saeco en Gaggia (beiden merken van Philips) beschikken over een unieke drukfilter die al jarenlang als beste uit de test komt.

Boiler of thermoblok?

Als verwarmingselement kiezen fabrikanten voor een boiler of een thermoblock. Het voordeel van een boiler is dat de watertemperatuur stabieler is dan bij een thermoblock. Het nadeel is dat ze meer ruimte in beslag nemen en opwarmen langer duurt. Een thermoblock warmt zich sneller op en neemt minder ruimte in beslag. Het is beter om voor een boiler te kiezen, omdat stabiele temperaturen cruciaal zijn voor een goede espresso.

Materiaal van de boiler of het thermoblok

Het materiaal van de boiler of het thermoblok bepaald de hoeveelheid kalkafzetting en de temperatuurgeleiding. Bij koper is de temperatuurgeleiding het beste. Aluminium is kwetsbaarder voor kalkafzetting.

Melk opschuimen met een klassiek stoompijpje

Drink je regelmatig een cappuccino? Let dan goed op de kwaliteit van de stoomfunctie. Er worden pistonmachines aangeboden met een semi-professionele stoomfunctie vanaf € 300,-. Met semi-professioneel bedoelen we dat het in de buurt komt van een professionele espressomachine (zoals je deze in een espressobar tegenkomt). Waar dienen cappuccino liefhebbers op te letten?

 1. Kies voor een pistonmachine met een boiler als verwarmingselement. Deze levert stabielere temperaturen en zijn krachtiger met het produceren van stoom in vergelijking met een thermoblock. Ook komt er tijdens het stomen minder water vrij.
 2. Voldoende ruimte tussen het stoompijpje en het afdruipbakje. Dit werkt een stuk makkelijker.
 3. Het is belangrijk dat het stoompijpje lang genoeg is. Zo plaats je deze makkelijker in de melk pitcher.
 4. Kies voor een stoompijpje van RVS of metaal. Dit begeleid warmte beter dan plastic.

Let op: bonenmaler niet inbegrepen

Bij de meeste pistonmachines voor thuis zit geen bonenmaler inbegrepen. Deze dien je er los bij te kopen. Het is de moeite waard om te investeren in een goede elektrische bonenmaler. Eerder schreven we een artikel over de beste elektrische melkopschuimers.

Er zijn ook uitzonderingen op de regel. Bekijk hier pistonmachines met een inbegrepen koffiemolen. Dergelijke koffiemachines zijn wat aan de dure kant, starten vanaf € 500,-.

Espressomachine halfautomaat kopen. Waar let je op?

De espressomachine halfautomaat of espressomachine handmatig is de beste optie voor iemand die zich meer wilt verdiepen in koffie. De meeste thuisbarista’s prefereren een espressomachine halfautomaat, omdat je dan lekker veel zelf moet doen. Eigenlijk is een espressomachine halfautomaat hetzelfde als een espressomachine die je in jouw favoriete koffiebar ziet staan, alleen dan kleiner.

Het is niet makkelijk om een geschikte espressomachine handmatig te kiezen. De keuze is reuze, waardoor je niet goed weet waar je op moet letten – zeker wanneer je een espressomachine halfautomaat voor het eerst koopt. Op deze pagina helpen we jou met het vinden van een geschikte espressomachine halfautomaat.

Weet je zeker dat je een espressomachine halfautomaat wilt kopen? Als je hier niet zeker over bent, is het de moeite waard om een kijkje te nemen op de pagina’s over een espressomachine volautomaat en een koffiecupmachine.

Espressomachine volautomaat vs. espressomachine halfautomaat

Laten we eerste eens kijken wat de verschillen zijn tussen een espressomachine volautomaat en een espressomachine halfautomaat. Een espressomachine volautomaat is makkelijker te bedienen en met één druk op de knop zet je een espresso of een zwarte koffie. Het voordeel hiervan is dat je op eenvoudige wijze kunt genieten van heerlijke bonen koffie.

Mensen die iets meer tijd hebben en op zoek zijn naar uitdaging kiezen voor een espressomachine halfautomaat. Bij een espressomachine volautomaat kun je zelf de maalgraad, de temperatuur van het water en de verhouding tussen koffie en water instellen. Bij een espressomachine halfautomaat doe je alles zelf. Van het malen van de bonen tot het schoonmaken van de machine.

Factoren waar je op moet letten

Er zijn een aantal zaken die van belang zijn wanneer je een espressomachine handmatig gaat kopen. Deze punten hebben wij voor jou opgesomd:

 • Kwaliteit van de koffie
 • Bij een espressomachine handmatig ben je zelf grotendeels verantwoordelijk voor de smaak van de koffie. Stamp je de koffie te hard of te zacht aan, dan zal dat invloed hebben op de smaak. Toch zijn er espressomachines halfautomaat van hoge kwaliteit waarmee het zetten van lekkere koffie makkelijker wordt.
 • De prijs
 • Uiteraard speelt de prijs een rol. Sommige mensen smijten er een hoop geld tegen aan in de hoop dat ze er lekkere koffie voor terug krijgen. Maar het heeft niet alleen met de prijs te maken.
 • Energieverbruik
 • Ook niet geheel onbelangrijk. Het energieverbruik zegt iets over de gebruikerskosten die je op de lange termijn kwijt bent. Hoe minder energie, hoe beter voor jouw energierekening en het milieu.
 • Temperatuurstabiliteit
 • Temperatuurstabiliteit is nogal een dingetje in de koffiewereld. De temperatuur van het water heeft namelijk invloed op de extractie van de koffie, en dus de smaak.
 • Geluid
 • Espressomachines kunnen soms flink veel geluid maken, helemaal wanneer de koffiebonen gemalen worden. Bij de meeste espressomachines halfautomaat zit een handmolen niet bij de prijs inbegrepen. Een elektronische of een handmatige koffiemolen zal je dus apart moeten kopen.
 • Gebruiksgemak
 • Nee, we houden het simpel. Daarom vind je in onze TOP 5 alleen espressomachines die makkelijk te bedienen zijn. Wel zo makkelijk :).
 • Extra functionaliteiten
 • De meeste espressomachines handmatig zijn niet uitgerust met veel functionaliteiten – het wordt tenslotte niet voor niets een espressomachine halfautomaat genoemd.
 • De maalschijven
 • De maalschijven van de espressomachine halfautomaat. Hierover later meer, want dit is nogal een belangrijk onderwerp.

Een koffiemolen kopen

Zoals al eerder benoemd worden de meeste espressomachines halfautomaat niet geleverd met een koffiemolen. Deze zal je dus apart moeten kopen. Voor een handmatige koffiemolen ben je ongeveer € 50 kwijt. Wil je een elektronische handmolen die vaak wat nauwkeuriger zijn? Dan ga je al gauw over de € 100 heen. We raden je een handmatige koffiemolen aan wanneer je net begint met een espressomachine halfautomaat. Deze zijn goedkoper en werken vaak prima.

Welke maalschijven zijn beter?

Bij het kopen van een koffiemolen zal je vooral moeten letten op de maalschijven. Voor een espressokoffie is het belangrijk dat een fijne maling van de koffiebonen mogelijk is. De maalschijven van een koffiemolen kunnen gemaakt zijn van keramiek of metaal. Metalen schijven zijn vaak een stukje goedkoper, maar kunnen warm worden tijdens gebruik. Deze warmte kan de koffie een verbrande smaak geven, iets wat je niet wilt. Bij een handmolen heb je hier geen last van wanneer je de snelheid van het malen aan past.

Keramische schijven worden niet heet en gaan bovendien langer mee. Verder kun je kiezen voor conische of vlakke maalschijven, twee verschillende vormen. Conische maalschijven zijn kegelvormig en zouden hierdoor minder snel warm worden. Vlakke maalschijven geven weer een consistentere maling. Bij espressomachines volautomaat wordt vaak gebruik gemaakt van conische maalschijven, terwijl bij een koffiemolen vaak gebruik wordt gemaakt van vlakke maalschijven.

Waarom raden we gemalen koffie niet aan?

Iemand die een espressomachine handmatig koopt, wil het maximale uit zijn bak koffie halen. De lekkerste koffie zet je niet met koffie dat al gemalen is. Dit omdat de versheid van de koffie afneemt, zodra de koffiebonen gemalen zijn. Wie van verse koffie houdt, kiest daarom voor koffiebonen en niet voor gemalen koffie.

We raden je aan altijd te kijken naar de branddatum. Gebrande koffie dient binnen 2 weken gebruikt te worden. Bij de supermarkten houden ze hier geen rekening mee en zie je de branddatum nooit op de verpakking staan. Daarom is het beter om een bezoek te brengen aan een koffiespeciaalzaak of je koffiebonen online te bestellen.

De voordelen van een espressomachine handmatig

De espressomachine halfautomaat bedien je helemaal zelf. Voor sommige is dit een voordeel, omdat ze de touwtjes zelf in handen hebben. Maar voor mensen met weinig tijd kan het een nadeel zijn. Wanneer je bereidt bent de tijd te nemen en graag meer wilt leren over een espressomachine handmatig, is het absoluut de juiste keuze voor jou.

Naar eigen smaak in te stellen

Bij een espressomachine handmatig maal je zelf jouw favoriete koffiebonen, stamp je zelf de gemalen koffie aan en stel je zelf de temperatuur van het water + de verhouding tussen koffie / water in. Deze machine vergt absoluut meer kennis dan bij een espressomachine volautomaat, maar daar krijg je wel een heerlijke espresso voor terug.

Compact formaat

In tegenstelling tot een espressomachine volautomaat is een espressomachine halfautomaat vaak een compact automaat. Het voordeel hiervan is dat deze machines in de keuken passen. Daarnaast zien de espressomachines volautomaat er vaak stijlvol, wat ten goede komt aan de inrichting van jouw keuken.

De nadelen van een espressomachine halfautomaat

Elke machine heeft zo’n zijn keerzijde. Bij een espressomachine halfautomaat is de keerzijde dat je veel tijd kwijt bent aan het zetten van een bak koffie. Daarnaast zal je ook zelf het schoonmaakwerk en het onderhoud in handen moeten nemen. Wil je veel koffie tegelijkertijd zetten op een verjaardag, dan is het beter om een filterkoffiemethode achter de hand te hebben, want bij een piston espressomachine kun je niet bepaalt veel bakjes koffie tegelijkertijd zetten.

De prijs voor een espressomachine halfautomaat

De prijzen voor een espressomachine halfautomaat kunnen nogal verschillen. Zo heb je een espressomachine halfautomaat vanaf € 70, maar kun je ze ook kopen voor € 1000. Bij machines met een hogere prijs mag je meer nauwkeurigheid verwachten. De temperatuur van het water is altijd stabiel (hetzelfde) en het water wordt altijd met dezelfde druk door de koffie heen geperst. Bij een espressomachine halfautomaat goedkoop is de nauwkeurigheid nooit helemaal 100%.

Welke espressomachine halfautomaat past bij jou?

Om de keuze voor jou wat makkelijker te maken hebben we een TOP-5 espressomachines halfautomaat opgesteld. Een aantal van deze espressomachines handmatig zijn door de consumentenbond benoemd tot de Beste Koop van 2016. Bekijk snel wat we te bieden hebben en vind de handmatige espressomachine die bij je past.

kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Wij zijn bereid jouw vragen te beantwoorden. Stuur ons een berichtje via het contactformulier en wij beantwoorden jouw vraag.