OFFERTE AANVRAGEN?

Barista opleiding

Barista opleidingen voor beginners:

1. Barista Skills Foundation

Na het volgen van de SCAE Barista Skills Foundation cursus heb je alle basisvaardigheden van het vak barista onder de knie. Zo weet je o.a. hoe je de perfecte espresso shot én cappuccino moet bereiden. De perfecte keuze voor beginnende barista’s!

Doelgroep: (Thuis)barista
Koffiebrander
Koffieleverancier
Koffie-inkoper
Geïnteresseerden
Duur: 1 dag examen
Kosten: € 232,75 
Groepsgrootte: 4 – 6 deelnemers

2. SCAE Brewing Foundation

Er zijn talloze manieren om koffie te zetten. Na het volgen van de SCAE Barista Brewing Foundation ken je verschillende brewing methoden en weet je wat van invloed de zetverhouding, maalfijnheid, doorlooptijd, temperatuur én turbulentie op de kwaliteit van jouw kop koffie hebben.

Doelgroep: (Thuis)barista
Koffieverkoper
Koffiebrander
Geïnteresseerden
Duur: 1 dag + examen
Kosten: € 375,00
Groepsgrootte: 3 – 7 deelnemers

3. SCAE Sensory Foundation

Er zijn talloze koffiesmaken – Leer hoe je smaken leert herkennen en hoe je verschillende koffiesmaken van elkaar kunt onderscheiden én benoemen. Na het volgen van de SCAE Barista Sensory Foundation leer je begrijpen hoe cupping werkt en hoe je zelf cupping kunt organiseren.

Doelgroep: (Thuis)barista
Koffiebrander
Koffieleverancier
Koffie-inkoper
Geïnteresseerden
Duur: 1 dag 
Kosten: € 375,00
Groepsgrootte: 3 – 8 deelnemers

Offerte aanvragen!

Barista opleidingen voor gevorderde:

4. Barista Skills Intermediate

Bij de SCAE Barista Intermediate gaan ze er vanuit dat je al met de espressomachine aan de slag kunt. De cursus gaat dieper in op het instellen van de espressomachine, latte art, de water-koffieverhoudingen, doorlooptijd en het beoordelen van koffie. Het is verstandig om eerst de SCAE Barista Foundation af te ronden.

Doelgroep: Gevorderde barista
Diploma Foundation
Duur: 1 dag +examen
Kosten: € 375,00
Groepsgrootte: 3 – 5 deelnemers

5. SCAE Brewing Intermediate

Deze SCAE Brewing Intermediate cursus gaat dieper in op het analyseren van de bereide kop koffie, de body en de extractie van de koffie. Je leert koffie zetten met verschillende maalfijnheden, brandingen, extracties en doseringen. Het is verstandig om eerst de Brewing Foundation af te ronden.

Doelgroep: Gevorderde barista
Diploma Foundation
Duur: 1 dag + examen
Kosten: € 700,00
Groepsgrootte: 2 – 6 deelnemers

6. SCAE Sensory Intermediate

Bij de SCAE Barista Sensory Intermediate duik je de diepte in van verschillende koffiesmaken die je volgens de SCAE cupping methodes zal leren herkennen. Bij deze cursus draait het allemaal om het proeven en ruiken van koffie. Onmisbaar wanneer je met koffie werkt. Het is verstandig om eerst de SCAE Sensory Foundation af te ronden.

Doelgroep: Gevorderde barista
Diploma Foundation
Duur: Nog niet bekend
Kosten: Nog niet bekend
Groepsgrootte: Nog niet bekend

Offerte aanvragen!

Barista's aan het woord:

De docenten van de SCAE cursussen zijn top. Ze zijn gepassioneerd over koffie en brengen deze passie op je over. Ik heb verschillende SCAE cursussen afgerond en zit bijna aan de 100 punten, wat betekent dat ik bijna mijn Coffee Diploma System succesvol heb afgerond!
Angela, Coffee Company
Ik werk voor een koffiebar als barista en de Barista Skills Foundation cursus heeft me veel geleerd over koffie in het algemeen en hoe je de espressomachine werkt. Absoluut een aanrader voor mensen die graag meer willen leren over koffie of als barista aan de slag willen!
Dagelijks ben ik bezig met koffie – dankzij de SCAE cursussen aangeboden door baristaworden.nl weet ik alles over koffie, waardoor ik de klant beter kan inlichten. Het leuke aan koffie is dat je dagelijks nieuwe dingen bij leert en dat je deze passie met meerdere koffieliefhebbers deelt. Join the club!
Pim, Coffee Company

Offerte aanvragen!

Maak je niet druk..

Wij zijn geen irritante verkopers – het enige wat we willen is dat jij een Barista Cursus vindt die bij jou past. Laat je e-mail adres en / of telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op. Samen kijken we dan naar de beschikbare barista cursussen, de datums waarop de cursussen aangeboden worden en welke het beste bij jouw motivatie aan sluit.

De werkwijze van:
Speciality Coffee Association of Europe (SCAE)

De koffiewereld wordt steeds groter en daarom is de vraag naar goed opgeleide barista ‘s groot. Tijdens een barista opleiding wordt de basis gelegd voor een professionele koffie barista. De onderwerpen van de barista opleidingen zullen gaan over barista skills in het algemeen, roasting, brewing en sensory. Lees verder en wij vertellen jou meer over de beschikbare barista opleidingen, de SCAE richtlijnen en de kosten voor een barista opleiding.

Waarom een barista opleiding volgen?

De verwachtingen van de klant worden als maar groter. Zij willen vandaag de beste koffie drinken en verwachten dat ze morgen dezelfde hoge kwaliteit voorgeschoteld krijgen. Het consequent schenken van hoge kwaliteit koffie is niet makkelijk en daarom is het volgen van een barista cursus een absolute must. Het maakt in dit geval niet uit of je pas begonnen bent of al een tijdje actief bent als barista. Als beginner kun je kennis maken met het vak barista om te kijken of je het echt leuk vindt en voor een ervaren barista zijn altijd cursussen beschikbaar om je door te ontwikkelen.

Barista opleiding volgens de SCAE richtlijnen

Als je het ons vraagt kun je het beste kiezen voor een barista opleiding die zich houdt aan de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) richtlijnen. Het SCAE is een instituut die wereldwijd gezien de autoriteit op het gebied van de koffie is. Het Nederlandse onderdeel van SCAE zit gevestigd in Baarn en houdt toezicht op alle barista opleidingen die volgens de SCAE richtlijnen gegeven worden. Het doel achter deze richtlijnen is dat iedere deelnemer aan een barista opleiding dezelfde kwaliteit mag verwachten en dat eigenaren van koffiebars kunnen rekenen op goed opgeleide barista ‘s.

Het voordeel van een barista opleiding die volgens de SCAE richtlijnen gegeven wordt, is dat deze opleiding overal ter wereld erkent wordt. Dit maakt het mogelijk een opleiding te volgen in Amsterdam en aan de slag te gaan in Melbourne. De SCAE barista opleidingen kunnen door verschillende aanbieders gegeven worden, mits ze aan de strenge kwaliteitseisen van het SCAE voldoen.

Welke barista opleidingen zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende barista opleidingen waar je uit kunt kiezen. Er worden namelijk verschillende onderdelen gegeven, die zich als volgt laten onderverdelen:

  • Barista skills
  • Green Coffee
  • Sensory
  • Roasting
  • Brewing

Introduction to Coffee

Elke module kan op het foundation, intermediate of professional niveau gevolgd worden. Dit geldt uiteraard niet voor de ‘introduction to Coffee’ cursus, omdat deze alleen voor beginners beschikbaar is. De barista skills zal voornamelijk gaan over de vaardigheden die een barista onder de knie moet hebben om een goede barista te zijn. Deze cursus is perfect voor beginners die kennis willen maken met het vak.

Maar de koffiewereld gaat natuurlijk verder dan alleen het zetten van koffie. Wie een koffie expert wil worden zal meer moeten leren over het proeven en beoordelen van de koffie (sensory), roasting van de koffie en zal de verschillende methoden voor brewing onder de knie moeten krijgen. Verder kun je een opleiding volgen voor ‘green coffee’ om meer te leren over eerlijke koffie etc.

Het Coffee Diploma Puntensysteem

Per barista opleiding worden verschillende punten toegekend. Dit hangt met name af van het niveau van de opleiding. Elke module kun je op het foundation, intermediate en professional niveau volgen en voor elk niveau geldt een andere waardering:

Foundation: 5 punten
Intermediate: 10 punten
Professional: 25 punten

Het doel is om verschillende cursussen te volgen en 100 punten te sparen. Heb je deze punten gehaald dan heb je het Coffee Diploma Systeem gehaald. Iedereen kan beginnen met een barista opleiding. Als beginner begin je met het foundation niveau en als je deze gehaald hebt kun je beginnen met een module van het intermediate niveau. Nadat je deze hebt gehaald kun je aan de slag gaan met het professional niveau.

Kwaliteit van de barista opleidingen

De kwaliteit van de barista opleidingen is hoog, omdat alle aanbieders van de opleidingen aan hoge eisen moeten voldoen. Daarnaast wordt de opleiding gegeven door een ‘authorized trainer’, welke een professional is op het gebied van koffie. Je zult zien dat deze mensen met veel passie over hun vak praten en deze enthousiasme graag op jou overbrengen. Op de website van SCAE kun je kijken of een trainer inderdaad bevoegd is om de cursus te geven.

Tot slot zit er een maximum aan het aantal deelnemers per opleiding, waardoor jij altijd persoonlijk aandacht krijgt.

Waar kun je de barista opleiding volgen?

De barista opleidingen worden gegeven door het SCAE zelf, maar meestal zijn het externe aanbieders die de cursussen aanbieden. In principe zitten de aanbieders van barista opleidingen die aan de SCAE richtlijnen voldoen door het hele land verspreidt, waardoor het dus mogelijk zou moeten zijn om een cursus dicht in de buurt te vinden. Enkele steden waar je gegarandeerd een barista cursus kunt volgen, zijn: Leiden, Zoetermeer, Nijmegen, Maastricht, Groningen, Den Bosch, Enschede, Amersfoort, Delft, Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Almere, Arnhem en Haarlem.

De kosten voor een barista cursus

De kosten van een barista opleiding hangen af van het niveau van de opleiding, de duur en het onderwerp dat besproken wordt. De opleiding ‘introduction to coffee’ duurt korter en wordt alleen op het niveau foundation gegeven, waardoor deze cursus dus een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld de roasting cursus op het professionele niveau. Ook zijn de aanbieders vrij om de hoogte van hun cursussen te bepalen, wat een (nihil) prijsverschil tussen de verschillende aanbieders kan beteken. Het beste kun je navraag doen over de prijs bij de aanbieder van de cursus.

Barista opleidingen voor beginners:

1. Barista Skills Foundation

Na het volgen van de SCAE Barista Skills Foundation cursus heb je alle basisvaardigheden van het vak barista onder de knie. Zo weet je o.a. hoe je de perfecte espresso shot én cappuccino moet bereiden. De perfecte keuze voor beginnende barista’s!

Doelgroep: (Thuis)barista
Koffiebrander
Koffieleverancier
Koffie-inkoper
Geïnteresseerden
Duur: 1 dag examen
Kosten: € 232,75 
Groepsgrootte: 4 – 6 deelnemers

2. SCAE Brewing Foundation

Er zijn talloze manieren om koffie te zetten. Na het volgen van de SCAE Barista Brewing Foundation ken je verschillende brewing methoden en weet je wat van invloed de zetverhouding, maalfijnheid, doorlooptijd, temperatuur én turbulentie op de kwaliteit van jouw kop koffie hebben.

Doelgroep: (Thuis)barista
Koffieverkoper
Koffiebrander
Geïnteresseerden
Duur: 1 dag + examen
Kosten: € 375,00
Groepsgrootte: 3 – 7 deelnemers

3. SCAE Sensory Foundation

Er zijn talloze koffiesmaken – Leer hoe je smaken leert herkennen en hoe je verschillende koffiesmaken van elkaar kunt onderscheiden én benoemen. Na het volgen van de SCAE Barista Sensory Foundation leer je begrijpen hoe cupping werkt en hoe je zelf cupping kunt organiseren.

Doelgroep: (Thuis)barista
Koffiebrander
Koffieleverancier
Koffie-inkoper
Geïnteresseerden
Duur: 1 dag 
Kosten: € 375,00
Groepsgrootte: 3 – 8 deelnemers

Offerte aanvragen!

Barista opleidingen voor gevorderde:

4. Barista Skills Intermediate

Bij de SCAE Barista Intermediate gaan ze er vanuit dat je al met de espressomachine aan de slag kunt. De cursus gaat dieper in op het instellen van de espressomachine, latte art, de water-koffieverhoudingen, doorlooptijd en het beoordelen van koffie. Het is verstandig om eerst de SCAE Barista Foundation af te ronden.

Doelgroep: Gevorderde barista
Diploma Foundation
Duur: 1 dag +examen
Kosten: € 375,00
Groepsgrootte: 3 – 5 deelnemers

5. SCAE Brewing Intermediate

Deze SCAE Brewing Intermediate cursus gaat dieper in op het analyseren van de bereide kop koffie, de body en de extractie van de koffie. Je leert koffie zetten met verschillende maalfijnheden, brandingen, extracties en doseringen. Het is verstandig om eerst de Brewing Foundation af te ronden.

Doelgroep: Gevorderde barista
Diploma Foundation
Duur: 1 dag + examen
Kosten: € 700,00
Groepsgrootte: 2 – 6 deelnemers

6. SCAE Sensory Intermediate

Bij de SCAE Barista Sensory Intermediate duik je de diepte in van verschillende koffiesmaken die je volgens de SCAE cupping methodes zal leren herkennen. Bij deze cursus draait het allemaal om het proeven en ruiken van koffie. Onmisbaar wanneer je met koffie werkt. Het is verstandig om eerst de SCAE Sensory Foundation af te ronden.

Doelgroep: Gevorderde barista
Diploma Foundation
Duur: Nog niet bekend
Kosten: Nog niet bekend
Groepsgrootte: Nog niet bekend

Offerte aanvragen!

Barista’s aan het woord:

De docenten van de SCAE cursussen zijn top. Ze zijn gepassioneerd over koffie en brengen deze passie op je over. Ik heb verschillende SCAE cursussen afgerond en zit bijna aan de 100 punten, wat betekent dat ik bijna mijn Coffee Diploma System succesvol heb afgerond!
Angela, Coffee Company
Ik werk voor een koffiebar als barista en de Barista Skills Foundation cursus heeft me veel geleerd over koffie in het algemeen en hoe je de espressomachine werkt. Absoluut een aanrader voor mensen die graag meer willen leren over koffie of als barista aan de slag willen!
Dagelijks ben ik bezig met koffie – dankzij de SCAE cursussen aangeboden door baristaworden.nl weet ik alles over koffie, waardoor ik de klant beter kan inlichten. Het leuke aan koffie is dat je dagelijks nieuwe dingen bij leert en dat je deze passie met meerdere koffieliefhebbers deelt. Join the club!
Pim, Coffee Company

Offerte aanvragen!

Maak je niet druk..

Wij zijn geen irritante verkopers – het enige wat we willen is dat jij een Barista Cursus vindt die bij jou past. Laat je e-mail adres en / of telefoonnummer achter en wij nemen contact met je op. Samen kijken we dan naar de beschikbare barista cursussen, de datums waarop de cursussen aangeboden worden en welke het beste bij jouw motivatie aan sluit.

De werkwijze van:
Speciality Coffee Association of Europe (SCAE)

De koffiewereld wordt steeds groter en daarom is de vraag naar goed opgeleide barista ‘s groot. Tijdens een barista opleiding wordt de basis gelegd voor een professionele koffie barista. De onderwerpen van de barista opleidingen zullen gaan over barista skills in het algemeen, roasting, brewing en sensory. Lees verder en wij vertellen jou meer over de beschikbare barista opleidingen, de SCAE richtlijnen en de kosten voor een barista opleiding.

Waarom een barista opleiding volgen?

De verwachtingen van de klant worden als maar groter. Zij willen vandaag de beste koffie drinken en verwachten dat ze morgen dezelfde hoge kwaliteit voorgeschoteld krijgen. Het consequent schenken van hoge kwaliteit koffie is niet makkelijk en daarom is het volgen van een barista cursus een absolute must. Het maakt in dit geval niet uit of je pas begonnen bent of al een tijdje actief bent als barista. Als beginner kun je kennis maken met het vak barista om te kijken of je het echt leuk vindt en voor een ervaren barista zijn altijd cursussen beschikbaar om je door te ontwikkelen.

Barista opleiding volgens de SCAE richtlijnen

Als je het ons vraagt kun je het beste kiezen voor een barista opleiding die zich houdt aan de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) richtlijnen. Het SCAE is een instituut die wereldwijd gezien de autoriteit op het gebied van de koffie is. Het Nederlandse onderdeel van SCAE zit gevestigd in Baarn en houdt toezicht op alle barista opleidingen die volgens de SCAE richtlijnen gegeven worden. Het doel achter deze richtlijnen is dat iedere deelnemer aan een barista opleiding dezelfde kwaliteit mag verwachten en dat eigenaren van koffiebars kunnen rekenen op goed opgeleide barista ‘s.

Het voordeel van een barista opleiding die volgens de SCAE richtlijnen gegeven wordt, is dat deze opleiding overal ter wereld erkent wordt. Dit maakt het mogelijk een opleiding te volgen in Amsterdam en aan de slag te gaan in Melbourne. De SCAE barista opleidingen kunnen door verschillende aanbieders gegeven worden, mits ze aan de strenge kwaliteitseisen van het SCAE voldoen.

Welke barista opleidingen zijn beschikbaar?

Er zijn verschillende barista opleidingen waar je uit kunt kiezen. Er worden namelijk verschillende onderdelen gegeven, die zich als volgt laten onderverdelen:

  • Barista skills
  • Green Coffee
  • Sensory
  • Roasting
  • Brewing

Introduction to Coffee

Elke module kan op het foundation, intermediate of professional niveau gevolgd worden. Dit geldt uiteraard niet voor de ‘introduction to Coffee’ cursus, omdat deze alleen voor beginners beschikbaar is. De barista skills zal voornamelijk gaan over de vaardigheden die een barista onder de knie moet hebben om een goede barista te zijn. Deze cursus is perfect voor beginners die kennis willen maken met het vak.

Maar de koffiewereld gaat natuurlijk verder dan alleen het zetten van koffie. Wie een koffie expert wil worden zal meer moeten leren over het proeven en beoordelen van de koffie (sensory), roasting van de koffie en zal de verschillende methoden voor brewing onder de knie moeten krijgen. Verder kun je een opleiding volgen voor ‘green coffee’ om meer te leren over eerlijke koffie etc.

Het Coffee Diploma Puntensysteem

Per barista opleiding worden verschillende punten toegekend. Dit hangt met name af van het niveau van de opleiding. Elke module kun je op het foundation, intermediate en professional niveau volgen en voor elk niveau geldt een andere waardering:

Foundation: 5 punten
Intermediate: 10 punten
Professional: 25 punten

Het doel is om verschillende cursussen te volgen en 100 punten te sparen. Heb je deze punten gehaald dan heb je het Coffee Diploma Systeem gehaald. Iedereen kan beginnen met een barista opleiding. Als beginner begin je met het foundation niveau en als je deze gehaald hebt kun je beginnen met een module van het intermediate niveau. Nadat je deze hebt gehaald kun je aan de slag gaan met het professional niveau.

Kwaliteit van de barista opleidingen

De kwaliteit van de barista opleidingen is hoog, omdat alle aanbieders van de opleidingen aan hoge eisen moeten voldoen. Daarnaast wordt de opleiding gegeven door een ‘authorized trainer’, welke een professional is op het gebied van koffie. Je zult zien dat deze mensen met veel passie over hun vak praten en deze enthousiasme graag op jou overbrengen. Op de website van SCAE kun je kijken of een trainer inderdaad bevoegd is om de cursus te geven.

Tot slot zit er een maximum aan het aantal deelnemers per opleiding, waardoor jij altijd persoonlijk aandacht krijgt.

Waar kun je de barista opleiding volgen?

De barista opleidingen worden gegeven door het SCAE zelf, maar meestal zijn het externe aanbieders die de cursussen aanbieden. In principe zitten de aanbieders van barista opleidingen die aan de SCAE richtlijnen voldoen door het hele land verspreidt, waardoor het dus mogelijk zou moeten zijn om een cursus dicht in de buurt te vinden. Enkele steden waar je gegarandeerd een barista cursus kunt volgen, zijn: Leiden, Zoetermeer, Nijmegen, Maastricht, Groningen, Den Bosch, Enschede, Amersfoort, Delft, Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Almere, Arnhem en Haarlem.

De kosten voor een barista cursus

De kosten van een barista opleiding hangen af van het niveau van de opleiding, de duur en het onderwerp dat besproken wordt. De opleiding ‘introduction to coffee’ duurt korter en wordt alleen op het niveau foundation gegeven, waardoor deze cursus dus een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld de roasting cursus op het professionele niveau. Ook zijn de aanbieders vrij om de hoogte van hun cursussen te bepalen, wat een (nihil) prijsverschil tussen de verschillende aanbieders kan beteken. Het beste kun je navraag doen over de prijs bij de aanbieder van de cursus.

2017-03-08T08:03:46+00:00